Afrikanen in Europa ess

Published on juni 3rd, 2010 | by arnold pannenborg

‘Essien behekst door vader’

De soap rond Michael Essien en zijn vader gaat door. De sterspeler van Ghana zou het WK missen als gevolg van een vloek van zijn vader. Die vindt dat zijn zoon hem financieel niet terzijde staat.

Het was een schok voor heel Ghana: talisman Michael Essien is er niet bij op het WK. Hij kampt al tijden met blessures en speelde sinds de Afrika Cup 2010 geen wedstrijd. Het gemis van de middenvelder was al te zien tijdens de vriendschappelijke pot tegen Oranje.

Een Zuid-Afrikaanse krant denkt te weten waarom Essien er straks niet bij is. Hij zou zijn behekst door zijn bloedeigen vader, met wie hij al jaren overhoop ligt. Kort gezegd: Essien is een multimiljonair die duizenden Engelse ponden op een avondje in Londen uitgeeft. Zijn vader zou volgens eigen zeggen in een lemen hutje wonen en geeneens geld hebben voor een tweedehands koelkast.

Afijn, we hebben het verhaal al eens eerder verteld. Overigens ontkent Essien zelf in alle toonaarden; hij zou zijn vader wel degelijk financieel bijstaan.

Toeval
Essien’s knieblessure is dus geen toeval. Zijn vader zou ermee te maken hebben. Voor Afrikanen is deze verklaring niet ongewoon en vooral familieleden zouden elkaar met enige regelmaat beheksen.

Het geloof in hekserij is wijdverspreid in heel Afrika. Voetballers die blessures oplopen, denken al gauw aan opzet. Familie, vrienden of andere mensen in zijn omgeving zouden uit jaloezie verantwoordelijk zijn voor de blessure. Zij gaan dan naar een witchdoctor met het verzoek de carrière van de voetballer te dwarsbomen.

Duizendpoot
In Kameroen zijn dergelijke praktijken gemeengoed. Zo vertelde een voetballer mij ooit het verhaal over een duizendpoot die op mystieke wijze in zijn knie terecht was gekomen. Daar had een teamgenoot voor gezorgd. Met de voetballer buiten de lijnen vanwege een blessure kon zijn rivaal de show stelen tijdens de wedstrijden.

Blessures en ook dood zijn vaak het resultaat van hekserij, zwarte magie en voodoo, zo is de algemene gedachte in grote delen van Afrika. Het feit dat Michael Essien zo ongelukkigerwijs niet kan meedoen aan het WK, is voor velen de aanleiding om er spirituele oorzaken bij te betrekken. Zijn al jaren durende onmin met zijn vader is dan de perfecte verklaring voor Essien’s pech.

Roddels
Het is onwaarschijnlijk dat de vader daadwerkelijk de toekomst van zijn zoon op het spel heeft gezet. Het zijn geruchten en roddels die de kop opsteken, zodra er iemand pech ondervindt in zijn leven. En onmiddellijk wordt daar een menselijke oorzaak bij gezocht.

Van voetballers in Kameroen weet ik dat ze naar een traditionele dokter stappen als ze spirituele tegenwerking vermoeden. Het is niet bekend of Essien zich al heeft gemeld bij een dergelijk persoon in Ghana.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑