Corruptie, omkoping en fraude zamb

Published on oktober 27th, 2010 | by arnold pannenborg

‘Bobo’s vermoorden het Afrikaanse voetbal’

Het Afrikaanse voetbal ontwikkelt zich niet zolang de bobo’s doorgaan met hun onverantwoordelijke bestuur. Dat is de conclusie van een onderzoek van Afrikaanse journalisten naar voetbalbonden op het continent.

Begin 2010 deed een Kameroense journalist navraag naar het financiële vermogen van Issa Hayatou, de langdurige voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Niet veel later werd hij op brute wijze mishandeld en is hij uit angst ondergedoken. Acht Afrikaanse journalisten van het Forum for African Investigative Reporters (FAIR) besloten daarop zijn werk voort te zetten onder het motto: “Je kunt een journalist tegenhouden maar je kunt niet het verhaal wegmoffelen.”

En zo geschiedde. Journalisten uit Ghana, Nigeria, Kameroen, Zimbabwe, Zambia, Ivoorkust, Kenia en Zuid-Afrika namen een kijkje in de keuken van het voetbal in eigen land. Het uiteindelijke rapport, “Killing Soccer in Africa”,  verhaalt over grootschalige corruptie en andere wanpraktijken onder de hoge piefen van het Afrikaanse voetbal. En FIFA, zo luidt de conclusie, doet niets. Sterker: de wereldvoetbalbond beschermt de schuldigen.

Kameroen
‘Degenen die denken dat het goed gaat met het Kameroense voetbal, simpelweg omdat we ons vaak kwalificeren voor het WK, hebben het fout,’ zegt een voormalige secretaris-generaal van de Kameroense voetbalbond (FECAFOOT). ‘De spelers die onder contract staan bij clubs in Europa doen het goed. Maar hier, thuis, sterft het voetbal.’

In Kameroen zijn de stadions leeg en ziet de infrastructuur er allerbelabberdst uit. ‘Niemand wil een wedstrijd zien als hun favoriete spelers niet op het veld staan,’ aldus de voormalige secretaris-generaal. ‘Zodra er een jong talent opstaat, wordt hij op het vliegtuig gezet om te schitteren bij een buitenlandse club.’

Het voetbal in Kameroen wordt gerund door zakenmannen, vertegenwoordigers van internationale sportfabrikanten, advocaten en PR-mannen. Hun doel? ‘Tijdens bijeenkomsten van de FECAFOOT vechten de zakenmannen om toegang te krijgen tot lucratieve contracten waar zeker negen officials schatrijk mee zijn geworden,’ zo valt in het rapport te lezen.

Puinhoop
De Ivoriaanse voetbalbond ontvangt miljoenen euro’s van sponsoren en FIFA maar het is een raadsel waar het geld aan wordt besteed. Een Ivoriaanse oliemaatschappij gaf jaarlijks 1,6 miljoen dollar aan de bond dat bestemd was voor de lokale clubs. Die hebben nooit een cent gezien. ‘Dat geld was helemaal niet bedoeld voor de clubs,’ zo verdedigde Jacques Anouma, voorzitter van de voetbalbond, zich. Waar het geld dan wél voor was bedoeld, wilde hij niet vertellen.

Corruptie, het vervalsen van leeftijden van voetballers, moord – het rapport leest als een thriller van John Grisham. Alleen, de inhoud is geen fictie. De chaos in het Keniaanse voetbal werd zo groot dat er nu twee organen (KFF, KPL) bestaan die de lokale league zeggen te runnen. De leden van het oudste orgaan, de KFF, hadden zoveel geld achterover gedrukt dat clubs uit protest uit de league stapten. De corrupte KFF-bestuurders richtten vervolgens hun eigen KPL op. En wie steunt FIFA? Juist. De corrupte KPL.

FIFA komt er niet goed vanaf in dit rapport. De wereldvoetbalbond heeft als regel dat de overheid zich niet het voetbal – en dus met bonden – mag bemoeien. Het gedrag van corrupte bondsbestuurders mag zodoende niet worden onderzocht, op straffe van een internationale schorsing. Dat overkwam vele landen in Afrika, zoals bijvoorbeeld Kameroen en Kenia.

Bwalya
Deze regel werd ook toegepast in Zambia. De voormalige stervoetballer Kalusha Bwalya werd een paar jaar geleden gekozen tot voorzitter van de Zambiaanse voetbalbond (FAZ). Hij veranderde vrij snel in een heuse dictator. In 2008 werd Bwalya in eigen land geschorst omdat hij betrokken was bij een verdachte spelerstransfer. De FIFA greep onmiddellijk in en dreigde Zambia met een schorsing.

Bwalya staat erom bekend dat hij journalisten slaat en geen tegenspraak duldt. Bovendien handelen hij en zijn vrouw openlijk in spelers.  Hij is verantwoordelijk voor enkele ongelooflijke blunders met betrekking tot het nationale elftal en hij schaft goederen aan zonder daarvoor de juiste procedures te volgen. Onlangs werd hij opnieuw gekozen, volgens critici omdat hij de leden onder druk zou hebben gezet.

Dankzij het non-interventiebeleid van de FIFA zijn voetbalbonden eilandjes in de staat, en de bobo’s zijn ware untouchables. Jaarlijks hebben de bonden vele, vele miljoenen euro’s tot hun beschikking om het voetbal in hun land naar een hoger plan te tillen. Maar uit alles blijkt dat ze dat geld liever aan zichzelf, familie en vrienden uitgeven. Daarnaast verdienen ze ook flink aan de verkoop van spelers.

Wegkwijnen
In vele publicaties, en nu ook in dit rapport, wordt gewaarschuwd dat het voetbal in Afrika snel aan het wegkwijnen is. Slechte velden en stadions, clubs die geen inkomsten hebben omdat er niemand meer wedstrijden kijkt, een waanzinnige exodus van spelers, corruptie en vriendjespolitiek die de lokale leagues verzieken, en meer.

En degenen die er iets aan kunnen doen, verwennen zichzelf met luxueuze snoepreisjes.  In 2010 moest de Keniaanse regering overhaast 10.000 dollar vrijmaken voor het nationale elftal, dat een WK-kwalificatiewedstrijd moest spelen in en tegen Oeganda. En waar waren de leden van de voetbalbond? Die zaten met zijn allen in de Verenigde Staten. Een studiereis, of zoiets.

Download hier het rapport

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑