Organisatie haya

Published on november 22nd, 2010 | by arnold pannenborg

‘Imago Afrikaans voetbal beschadigd’

Zes FIFA-officials, waaronder vier uit Afrika, zijn geschorst wegens corruptie. Voorzitter Sepp Blatter is tevreden met dit oordeel van de ethische commissie. BBC-verslaggever Farayi Mungazi vreest een terugslag voor het Afrikaanse voetbal.

De zaak kwam aan het rollen na onderzoek van de Engelse krant Sunday Times.  De Nigeriaanse FIFA-official Amos Adamu zou aan verslaggevers van de krant hebben verklaard zijn stem te geven in ruil voor 500.000 pond. Dat geld zou gebruikt worden om synthetische grasvelden in Nigeria aan te leggen, maar moest wel overgemaakt worden op de privérekening van Adamu.

Ook andere Afrikaanse FIFA-officials zoals Ismael Bhamjee (Botswana), Amadou Diakite (Mali) en Slim Aloulou (Tunesië) zouden zich schuldig gemaakt hebben aan pogingen tot corruptie. Alle vier officials zijn voor enkele jaren geschorst en hebben daarnaast boetes gekregen.

Blauwe plek
Farayi Mungazi, de bekende verslaggever van de BBC, stelt dat de veroordelingen een “blauwe plek” op het imago van het Afrikaanse voetbal en de Afrikaanse voetbalbond CAF zijn. Inderdaad, de FIFA-officials uit Tunesië en Mali zijn tevens leden van het hoogste besluitvormingsorgaan van de CAF, de executive committee. ‘Een klap in het gezicht van het continent dat zojuist haar eerste WK heeft mogen organiseren,’ zo luidt zijn oordeel.

‘Dit betekent dat CAF-voorzitter Issa Hayatou de niet te benijden taak heeft om het imago van zijn organisatie te herstellen en de eer van het continent te redden,’ schrijft Mungazi. ‘Het terugwinnen van het vertrouwen van de fans is een heel moeilijke opgave. Het vereist een radicale transformatie van de CAF en de manier waarop het zaken doet.’

Begin volgend jaar zullen negen van de in totaal 16 zetels in CAF’s executive committee verkiesbaar worden gesteld. ‘Een gouden moment voor de CAF om zichzelf opnieuw uit te vinden,’ aldus Mungazi.

Schoon schip?
Op het eerste gezicht lijkt het alsof FIFA met deze acties schoon schip heeft gemaakt. De schorsingen van onder andere Adamu, wiens onethische voorstellen op de verborgen camera zijn vastgelegd, zijn echter vrij laag gezien de aard van de overtredingen.

Bovendien steekt FIFA niet onder stoelen of banken dat zij de onderzoeksmethoden van de Sunday Times zelf “onethisch” vinden. FIFA weigert zodoende openlijk het boetekleed aan te doen en valt in plaats daarvan de boodschapper aan. Dat kwam de organisatie op hoon van onder andere de Engelse krant Guardian te staan.

Adamu zelf kan zich niet vinden in de straf en is naar eigen zeggen “onschuldig”. Hij en andere FIFA-officials gaan tegen de straffen in beroep.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑