Geweld ivo

Published on december 4th, 2010 | by arnold pannenborg

‘Mogelijk nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust’

Amper vijf jaar nadat Didier Drogba zijn landgenoten smeekte de wapens neer te leggen, dreigt een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust nu president Laurent Gbagbo zichzelf tot winnaar heeft uitgeroepen.

Onlangs vonden in Ivoorkust de eerste verkiezingen sinds 2000 plaats. Gisteren riep de zogeheten Constitutionele Raad de huidige president Laurent Gbagbo tot winnaar uit. Dat gebeurde nadat hetzelfde orgaan een half miljoen stemmen ongeldig had verklaard wegens “onregelmatigheden”. Het zou vooral gaan om stemmen uit het noorden, waar de steun voor rivaal Alassane Ouattara groot is.

Volgens de Verenigde Naties is Alassane Ouattara de feitelijke winnaar. Een onafhankelijk verkiezingscomité kende hem op donderdag 54 procent van de stemmen toe. De Verenigde Staten, Frankrijk en regeringen van andere landen steunen Ouattara en roepen Gbagbo op zijn nederlaag te erkennen. De legerleiding heeft echter al aangegeven de huidige president te steunen.

Burgeroorlog
Het is een dramatische gang van zaken voor een land dat eerder nog in een hevige burgeroorlog verwikkeld was. Begin 2003 tekenden de regering in het zuiden en de rebellen in het noorden een “regering van nationale eenheid”. De huidige verkiezingen, die al zes keer waren uitgesteld, moest de vrede definitief terugbrengen.

Het is momenteel zeer onrustig in Ivoorkust. Woedende jongeren trekken met stenen en andere voorworpen door de straten van Abidjan en er vinden schietpartijen plaats. Minstens vier Ivorianen hebben het leven verloren.

Drogba
In 2005 organiseerde aanvoerder van het nationale elftal en sterspeler van Chelsea, Didier Drogba, een internationale wedstrijd in het door rebellen gedomineerde Bouaké. Na de wedstrijd ging hij in de kleedkamer op de knieën en smeekte zijn landgenoten op nationale televisie om de wapens neer te leggen.

Van Drogba’s actie wordt beweerd dat het de vrede een stap dichterbij bracht.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑