Geweld dro

Published on december 23rd, 2010 | by arnold pannenborg

Drogba maant Ivorianen tot kalmte

Didier Drogba heeft de partijen in zijn land opgeroepen zich terughoudend op te stellen. Ivoorkust stevent af op een burgeroorlog nadat Laurent Gbagbo zichzelf na omstreden verkiezingen tot president uitriep.

‘Ik vraag jullie – iedere manager, iedere soldaat, iedere supporter – om niet terug te grijpen op geweld,’ zo zei Drogba, ‘en om alles in het werk te stellen om de kalmte en democratie te herstellen.’ Zijn statement verscheen in de Franse krant Le Figaro.

Drogba drong er bij de internationale gemeenschap op aan haar verantwoordelijkheid te tonen. Hij wees erop dat de Ivorianen zullen lijden als de VS, EU, VN, Wereldbank en IMF hun plannen doorzetten om alle fondsen aan het land te bevriezen.

Gbagbo
Laurent Gbagbo riep zichzelf onlangs uit tot president. Hij wordt gesteund door de legertop. Zijn rivaal Alassane Ouattara heeft volgens internationale waarnemers de verkiezingen gewonnen. Ouattara geniet de steun van de VS, EU en VN.

Er zijn al vele tientallen doden gevallen. Frankrijk roept haar onderdanen op het land te verlaten. Volgens berichten worden aanhangers van Ouattara ontvoerd en vermoord teruggevonden. Ouattara zelf verblijft in een hotel in Abidjan, dat wordt bewaakt door VN-troepen. Gbagbo heeft het vertrek van de VN-troepen geëist.

UNDP
Drogba is behalve voetballer van Chelsea en van het Ivoriaanse nationale elftal ook ambassadeur van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. In 2005 smeekte hij zijn landgenoten om de wapens neer te leggen. Ivoorkust werd jarenlang geteisterd door een burgeroorlog.

‘We hopen dat er snel een oplossing komt,’ aldus de man die eerder dit jaar door Time Magazine werd gekozen als één van de ’s werelds 100 invloedrijkste personen. Drogba heeft volgens berichten geen partij gekozen in het huidige conflict.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑