Duitsland 2006 ivo

Published on juni 10th, 2006 | by arnold pannenborg

Ivoorkust, een gevaarlijke outsider

Hij legt de bal op de stip, neemt een aanloop en….mist! Kameroen huilt, Ivoorkust gaat naar het WK.

Het West-Afrikaanse Ivoorkust bereikte met de grootst mogelijke moeite het WK in Duitsland, maar staat wel bekend als het Afrikaanse voetbaltalent dat voor verrassingen kan gaan zorgen. Ze lieten dat al eerder zien in de Afrika Cup aan het begin van dit jaar door in de kwartfinale(opnieuw) Kameroen te verslaan na strafschoppen, dankzij het enige doelpunt van Didier Drogba te winnen van Nigeria in de halve finale, om uiteindelijk pas in de finale te buigen voor kampioen Egypte.

Grootmachten
Als dat een maatstaf is voor wat de Olifanten in hun mars hebben, dan kunnen de Argentijnen, Servië-Montenegrijnen en de Hollanders hun lol op in de Groep des Doods C. Zeker: als er een ploeg is die (een van) de twee grootmachten in de poule zou kunnen verschalken, dan is het Ivoorkust wel.

Grote man van de Ivorianen is uiteraard Didier Drogba, de spits van het Engelse Chelsea. Met zijn fysieke kracht en killersinstinct weet hij bijna iedere wedstrijd wel een gaatje in de verdediging te vinden. Hij zal hoogstwaarschijnlijk met de aanvoerdersband het veld opkomen. Maar vergeet ook Bonaventure Kalou niet, de broer van. Ook in de aanval, en ook heel gevaarlijk.

Kolo Touré en Emmanuel Eboué vormen het hart van de verdediging. En zoals ze beiden met Arsenal hebben laten zien, zijn ze gewoonweg niet te passen, op Barcelona in de finale na dan. Of ze de aanvallen van Riquelme, Messi en Crespo of Robben, Van Nistelrooij en Van Persie kunnen afslaan? Het zou me niets verbazen.

Respect
De Franse coach Henri Michel – eerder al actief op het WK met Marokko en Kameroen – ziet zijn ploeg als de underdogs in de poule. ‘Logischerwijs zou je zeggen dat Argentinië en Nederland doorgaan naar de volgende ronde. Maar er is geen logica in het voetbal, en iedere opponent verdient respect.’ Michel, die in 1986 Frankrijk naar de halve finale leidde, hoopt dat zijn ploeg goed met de immense druk zal omgaan.

Als oefenpotjes iets zeggen, dat maakt Ivoorkust weinig kans. Ze verloren met 3-2 van Spanje, speelden gelijk tegen Zwitserland (1-1) en tegen Chili (1-1) en wonnen slechts een wedstrijd, die tegen Slovenië, met 3-0. Maar gelukkig zeggen vriendschappelijke wedstrijden weinig tot niets.

Ivoorkust heeft geen rijke palmares op haar naam staan. Het enige wapenfeit in de geschiedenis van het Ivoriaanse nationale voetbal was het winnen van de Afrika Cup in 1992. In de finale van het toernooi, gehouden in Senegal, versloegen zij Ghana na (alweer) een penaltyreeks. Eindstand: 11-10. Nog nooit heeft Ivoorkust zich voor het belangrijkste voetbaltoernooi weten te plaatsen, maar het moment is nu eindelijk daar. En die oppepper kan het al tijden in oorlog verwikkelde land goed gebruiken.

Juntaleider
Sinds haar onafhankelijkheid in 1960 leefde het land dertig jaar in relatieve vrede onder president Felix Houphouet-Boigny, maar daar kwam een abrupt einde aan in 1999 toen diens opvolger Henri Bedie in een militaire coupe werd afgezet. Een jaar lang regeerde juntaleider Robert Guei en hij stookte het reeds bestaande vuur op tussen de voornamelijk Islamitische inwoners uit het noorden en de voornamelijk Christelijke inwoners uit het zuiden, totdat hij na burgerprotesten door de huidige president Laurent Gbagbo werd vervangen.

Het kwaad was echter al geschied en in 2002 sloeg de vlam in de pan. Rebellen uit het noorden claimden het noordelijk deel van Ivoorkust en gingen de strijd aan met de regeringstroepen uit het zuiden. Ivoorkust gleed af naar een burgeroorlog, zoals dat al plaatsvond in de buurlanden Liberia en Sierra Leone. Het vechten is inmiddels officieel gestopt – een vredesmacht van de Verenigde Naties bewaakt de grens tussen het noorden en zuiden – maar vredig is de situatie allerminst.

Ongetwijfeld zijn de straten van Abidjan en andere steden compleet verlaten en zit het merendeel van de 17,1 miljoen inwoners in de vele bars als de Elephants hun wedstrijden spelen. De spelers kunnen rekenen op de volledige steun van het gehele land, ook als ze niet ver komen. Toen Ivoorkust de finale van de Afrika Cup 2006 verloren, werden de voetballers bij aankomst in eigen land alsnog als helden door duizenden en duizenden fans toegejuicht.

Schema
De WK-debutant moet in ieder geval direct aan de slag in de groepsfase. Het schema van de nummer 32 van de FIFA-ranglijst ziet er als volgt uit:

Zaterdag 10 juni, 21.00 uur, Hamburg. Argentinië – Ivoorkust.

Vrijdag 16 juni, 18.00 uur, Stuttgart. Holland – Ivoorkust.
Woensdag 21 juni, 21.00 uur, Munchen. Ivoorkust – Servië-Montenegro.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑