(Web)redactie

Hieronder een selectie van werk dat ik in mijn hoedanigheid als (web)redacteur en tekstschrijver heb verricht.

Vrije Universiteit Amsterdam (2012-heden)
VU siteMomenteel ben ik als International Relations Officer werkzaam bij de Faculteit Exacte Wetenschappen (FEW) aan de VU. Een van mijn taken is het bijhouden van het onderdeel Internationalisering op de FEW-site.
Info: www.few.vu.nl

De Vrije Universiteit maakt zich sterk voor internationalisering van het academische onderwijs. Het Bureau Internationalisering adviseert Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren. Daarnaast fungeert het bureau als aanspreekpunt voor buitenlandse studenten die een Master’s studie aan de VU willen volgen.

Readershouse Brand Media (2011-2013)
In opdracht van Readershouse verrichte ik redactiewerkzaamheden voor de SOS Kinderdorpenkrant, waaronder het schrijven van het coververhaal, nieuwsitems en rubrieken.
Info: www.rhbm.nl en www.soskinderdorpen.nl

Drie keer per jaar krijgen donateurs de SOS Kinderdorpenkrant in de bus. In de krant is er aandacht voor het belangrijke werk van deze organisatie, dat zich richt op het welzijn van kinderen wereldwijd. SOS vangt kinderen op in Kinderdorpen en biedt daarnaast hulp aan gezinnen in nood.

Samsam (2011-2012)
Als freelance webredacteur was ik actief voor de interactieve website van het onvolprezen tijdschrift Samsam.
Info: www.samsam.net

Samsam is het welbekende tijdschrift voor leerlingen van basisscholen in Nederland en Suriname. Op de site kunnen scholieren filmpjes en fotoseries uit verre landen bekijken, een quiz maken en reageren op stellingen. Om de zes à zeven weken staat een nieuw thema en land centraal, bijvoorbeeld aardolie in Nigeria of plastic in Brazilië.

Road to Twenty Ten (2008-2011)
Ik was als eindredacteur en coördinator werkzaam voor een mooi journalistiek project over het bevorderen van persvrijheid in Afrika. Aanleiding: het WK Voetbal in Zuid-Afrika.
Info: www.roadto2010.nl en www.lokaalmondiaal.net

Met het oog op het WK 2010 in Zuid-Afrika initieerden Lokaalmondiaal, Free Voice en World Press Photo een internationaal multimediaal project over voetbal, ontwikkelingssamenwerking en persvrijheid in Afrika. Een en ander resulteerde o.a. in een website met blogs, fotoreportages en filmpjes, een tentoonstelling en het boek Africa United.

Afrika scoort! (zomer 2010)
Als redacteur/organisator was ik in die memorabele sportzomer werkzaam bij het Tropentheater in Amsterdam. Opdracht: samen met collega’s organiseren van publieksavonden. Aanleiding: het WK Voetbal in Zuid-Afrika.
Info: www.tropenmuseum.nl en www.tropentheater.nl

In het Tropentheater in Amsterdam vonden in 2010 diverse publieksactiviteiten plaats rond het WK in Zuid-Afrika. Zoals bijvoorbeeld debatten over voetbal en migratie in Ghana en over sport, bijgeloof en religie. Maar ook documentaires over voetbal en verbroedering in Ivoorkust en over de Liberiaanse voetbalheld George Weah. Alle wedstrijden met Afrikaanse teams werden live uitgezonden in de grote zaal van het Tropentheater. Het BNN-radioprogramma Llink verzorgde tweemaal een live-uitzending vanuit de foyer.

Virus Free Generation (2007-2008)
Als webredacteur van Hivos droeg ik online bij aan een internationale EU-campagne over hiphop en HIV/aids in zuidelijk Afrika.
Info: virusfreegeneration.hku.nl

In opdracht van diverse Europese ontwikkelingsorganisaties waaronder het Nederlandse Hivos en met steun van gelden van de Europese Unie is de campagne Virus Free Generation in het leven geroepen. Hiphoppers uit Nederland en Afrika reisden door Zuidelijk Afrika en namen een hiphopalbum op. Doel: het informeren van jongeren in Europa en Afrika over HIV/aids.

Metro advertorials (2007-2008)
Als tekstschrijver was ik verantwoordelijk voor de inhoud van paginagrote Hivos-advertorials in dagblad Metro.
Info: www.metronieuws.nl

Eenmaal per maand berichtte ontwikkkelingsorganisatie Hivos in een volle spread in dagblad Metro over haar activiteiten en campagnes in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, maar ook in Oost-Europa. Enkele onderwerpen waren: kunst en cultuur, internetcensuur, LGBT-rechten, biogas en klimaat, en mensenrechten.

Hivos (dec 2006-jan 2009)
Als webredacteur en content manager was ik werkzaam op de communicatieafdeling van een grote ontwikkelingsorganisatie in Den Haag. Ik hield me bezig met de online communicatie: het intranet, hivos.nl, hivos.org en diverse campagnesites.
Info: www.hivos.nl

Hivos, een van Nederlands grootste ontwikkelingsorganisaties, werkt in landen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa o.a. op het gebied van mensenrechten, energie en klimaat, en duurzame ontwikkeling. Ze ondersteunt partnerorganisaties en voert campagnes. Via de Hivos Community treden medewerkers, partners, donateurs en andere geïnteresseerden met elkaar in contact.

Africa Interactive (2006)
Op vrijwillige basis droeg ik bij aan de website en de nieuwsbrief van AfrikaNieuws.nl. Ik maakte een begin met de sportrubriek, vooral met blogs over het Afrikaanse voetbal. Daarnaast schreef ik af en toe columns voor de nieuwsbrief over, jawel, voetbal.
Info: www.afrikanieuws.nl

Africa Interactive is een bedrijf uit Haarlem dat zich, inderdaad, met het Afrikaanse continent bezighoudt. Belangrijke onderdelen zijn de websites AfrikaNieuws.nl en AfricaNews.com. AfrikaNieuws is onder de Afrikakenners vooral bekend vanwege haar frequente en (in ieder geval indertijd) zeer goed gelezen nieuwsbrief. Op de website en in de nieuwsbrief vind je de laatste nieuwtjes, achtergrondverhalen, blogs, recensies en agenda-items over alles dat met Afrika te maken heeft.

Oneworld Nederland (2000-2004)
Ooit, in 2000 en 2001, liep ik stage bij een portaal voor ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling, dat toen nog Doris.nl heette. Later werkte ik als freelance webredacteur voor de opvolger OneWorld.nl, onder andere een tijdje in combinatie met het tijdschrift OnzeWereld.
Info: www.oneworld.nl

OneWorld is een webportaal voor ontwikkelingssamenwerking en de duurzame wereld. Sinds kort zijn OneWorld en het tijdschrift IS met elkaar gefuseerd en in dat proces heeft de website een algehele facelift ondergaan. Naast reportages, achtergrondverhalen, blogs en discussies is er ook een populaire vacaturepagina.

Bureau Stadspas Amsterdam (1998-1999)
Als tekstschrijver vulde ik om de week een paginagrote advertorial over de culturele activiteiten in Amsterdam waar je op vertoon van een Stadspas met korting naartoe kon gaan. Ook werkte ik in de zomer de uitgebreide Teletekst-agenda van Stadspas bij.
Info: www.stadspas.nl

Het doel van Stadspas is om de drempel tot sport, recreatie en cultuur in de stad te verlagen. In Amsterdam zijn 160.000 mensen in het bezit van een Stadspas. In mijn tijd publiceerde Stadspas culturele en recreatieve activiteiten in paginagrote advertenties in de stadskranten Echo en Amsterdams Stadsblad. In de zomerperiode plaatste Stadspas op Teletekst een uitgebreid agenda-overzicht, vooral ook over activiteiten voor kinderen.

Video Uit & Thuis (1997)
Vijf maanden liep ik stage op de redactie van een kleine uitgeverij in de buurt van Amersfoort. Daar hield ik me voornamelijk bezig met het schrijven van artikelen voor een tijdschrift over consumentenproducten in de technologiebranche. In ieder geval in die tijd was Video Uit & Thuis de marktleider én toonzetter op dat terrein.
Info: www.uitgeverijscala.nl

Video Uit & Thuis is een vakblad voor zowel professionals als amateurs en andere geïnteresseerden die zich met (digitale) televisie en videocamera’s bezighouden. Het blad bevat(te) niet alleen productrecensies maar ook kort nieuws, tips, reportages en interviews. Het blad, dat sinds 2004 Digital Movie heet, wordt uitgegeven door Uitgeverij Scala in Amersfoort.

Maandblad MUG (1997-1999)
Last but not least: in de beginjaren van mijn studie Tekstschrijven was ik als vrijwilliger actief als redacteur en verslaggever voor dit maandblad in Amsterdam en omstreken.
Info: www.mugweb.nl

Maandblad MUG (tegenwoordig MUG Magazine geheten) is een krant voor studenten, uitkeringsgerechtigden en andere mensen die tijdelijk of langdurig te kampen hebben met een smalle beurs. De krant brengt nieuws en achtergronden uit Amsterdam en omstreken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑