Bio

Mijn naam is Arnold Pannenborg en ik ben (web)redacteur, tekstschrijver en cultureel antropoloog – of preciezer: voetbalantropoloog.

Arnold kleinIn 1996 begon ik met de studie tekstschrijven & communicatie aan de Hogeschool Holland, Diemen. Ik richtte me met name op de tijdschrift- en internetjournalistiek. Sindsdien heb ik via diverse organisaties in de onderwijs-, media- en non-profit sector gewerkt.

Naald en geit
In 1998 startte ik met de studie culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 verbleef ik een half jaar als uitwisselingsstudent aan San Francisco State University in Californië, Verenigde Staten. Eenmaal terug had ik dringend een onderwerp voor mijn afstudeeronderzoek nodig. Ik las een artikel over hoe een voetbalteam in Afrika de hulp van een witchdoctor inschakelde. De beste man “prepareerde” de wedstrijd met een stuk naald en een geit.

In maart 2003, een paar dagen voordat de Amerikanen Irak binnenvielen, vertrok ik naar Buea [spreek uit: Boyya], een stadje aan de voet van West-Afrika’s hoogste berg, Mt. Cameroon. Ik trainde er mee met een eredivisieteam en leerde de ins en outs van Afrikaanse hekserij, magie (juju) en voorvaderverering. De uiteindelijke scriptie How to Win a Football Match in Cameroon zou later door het Afrika Studie Centrum te Leiden in boekvorm worden uitgegeven.

Club- en bondsofficials
Mijn voetbalavontuur kreeg zowaar een vervolg in 2008 toen ik twee maanden naar Ghana vertrok om het Afrika Cup toernooi bij te wonen. Ik had intussen al een promotor gevonden (Wouter van Beek, Tilburg University) en deed in Accra en Kumasi alvast wat voorwerk voor mijn promotieonderzoek, dat in januari 2009 van start zou gaan.

Voor mijn promotieonderzoek reisde ik (samen met mijn huidige echtgenote) voor vijf maanden naar Ghana en later voor nog eens vier maanden naar Kameroen. Het doel: veldwerk doen naar het bestuurs- en politieke kant van het voetbal in Afrika. Ik interviewde er spelers, coaches, scheidsrechters, supporters, witchdoctors en vooral ook club- en bondsofficials. Ik wilde weten waarom deze officials hun tijd (en geld) besteden aan het besturen van de sport. Het globale antwoord: zij doen dat omwille van prestigieuze, financiële en politieke redenen.

Naast het interviewen volgde ik enkele teams op de voet. Eén daarvan was Asante Kotoko, een roemruchte club uit de aloude Ashanti-hoofdstad Kumasi (Ghana) die in een ver verleden meermalen de Afrikaanse Champions League had gewonnen. Zo nu en dan reisde ik mee met de spelersteam naar uitwedstrijden. Dat was een dolle boel – als het team won. En als het verloor trouwens ook.

Na een intensieve schrijffase verdedigde ik op 12 oktober 2012 mijn dissertatie Big Men Playing Football: Money, Politics and Foul Play in the African Game met succes in het auditorium van Tilburg University.

Publicaties en pers
Bekijk mijn publicaties over voetbal in Afrika, de berichtgeving over mijn onderzoek in de media, en mijn eigen media-optredens.

Contact
Ik woon in Amsterdam en werk sinds juli 2012 bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam-Buitenveldert. Heb je vragen of opmerkingen? Mail me gerust via arnoldinbuea@yahoo.com. Kijk ook eens op mijn LinkedIn pagina.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑