Publieke optredens

Radio 1. KRO’s Goedemorgen Nederland.
10 oktober 2012, telefonisch interview, Amsterdam.

In de ochtend werd ik geïnterviewd door Sven Kockelmann over hekserij en magie in het Afrikaanse voetbal. Aanleiding was mijn promotie op 12 oktober 2012 aan Tilburg University.

Alumnicollege “Op naar Oekraïne: Viva Hollandia!”
9 mei 2012, Jacobikerk, Universiteit Utrecht.

In de aanloop naar het EK 2012 in Oekraïne/Polen organiseerde de alumnivereniging van de vakgroep Antropologie van de Universiteit Utrecht een avondje over antropologie en… sport. Sprekers waren: Arnold Pannenborg en universitair hoofddocent Jeroen Vermeulen. Het was een uitermate vermakelijke avond, althans dat vond ik. Alleen Oranje deed later helaas niet mee aan de feestvreugde. Ons nationale elftal kwam de groepsfase niet door.

Seminar en documentaireavond “The Power of Juju.”
30 juni 2010, Tropentheater, Amsterdam.

Op woensdagavond organiseerde ik een publieksdebat over hekserij en magie in het Afrikaanse voetbal. Ik was, net als Prof. Dr. Wouter van Beek, een van de sprekers. Daarnaast had ik filmmaker Oliver B. Becker uitnodigend om te komen praten over zijn documentaire “Kick the Lion”, dat uiteraard ging over juju en voetbal in Afrika. Aansluitend hielden we een discussie.

Workshop “Tussen Bondsbozen en Voodoo.”
24 juni 2010, ABN Amro, Amsterdam.

Op uitnodiging van de programmaleider van het Dialogues House bezochten collega Marc Broere en ik het hoofdkantoor van de ABN Amro bank in A’dam-Zuidoost. Onder leiding van presentator Bahram Sadeghi bespraken we het voetbal en Kameroen en gaven we alvast een voorspelling voor de wedstrijd van die avond tussen Nederland en Kameroen in de groepsfase van het WK.

Fanmiddag Ghanese Black Stars.
13 juni 2010, Tropentheater, Amsterdam.

Voor en na de wedstrijd tussen Ghana en Servië in het kader van het WK Voetbal in Zuid-Afrika organiseerde ik een Ghanese fanmiddag. Gasten waren ikzelf, journalist Humphrey Asamoah en voetbalcoach Jan Gösgens. ’s Avonds schoof ik aan bij een speciale radiouitzending van Llink vanuit de foyer van het Tropentheater.

Radio Studio Brussel.
10 juni 2010, telefonisch interview, Amsterdam.

Ik werd geïnterviewd door onze zuiderburen over de magische krachten in het Afrikaanse voetbal aan de vooravond van het WK Voetbal in Zuid-Afrika.

Symposium “De mondiale magie van het voetbal.”
26 mei 2010, Rijksuniversiteit Groningen.

Aan de vooravond van het WK Voetbal in Zuid-Afrika organiseerde de Theologische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over voetbal en religie. Ik hield een voordracht over de magische praktijken in het Afrikaanse voetbal. Initiatiefnemer was Prof. Dr. Yme Kuiper.

Seminar “Fussball in Afrika.”
18 mei 2010, Universität Bayreuth, Duitsland.

Nog altijd met het WK Voetbal in Zuid-Afrika in zicht toog ik naar het oosten van Duitsland – de laatste paar uur in een boemeltje door het heuvelachtige landschap – voor een voordracht over voetbal in Afrika. Ik was er op uitnodiging van de vakgroep Sociale Antropologie. Mijn voordracht ging over mijn meest recente onderzoek naar leden van de Afrikaanse elite die voetbalacademies oprichtten om er geld mee te verdienen.

LLink radio 5: OBA Live.
12 mei 2010, Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Een maand voor aanvang van het WK Voetbal in Zuid-Afrika werd ik op de hoogte verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam geïnterviewd door Teun van der Keuken over mijn onderzoek naar voetbal in Kameroen.

Publieksdebat “Afrika Buitenspel?”
30 mei 2010, LUX Theater, Nijmegen.

Nergens anders kijken ze meer uit naar het WK dan in Afrika: het is de eerste keer dat het grootste evenement van de wereld dit continent aandoet. Maar wWat weten we nu eigenlijk van het continent waar “voetbal bijna een religie is” (Didier Drogba)? Met in de eerste helft Rudi Boon (journalist Tegenlicht/VPRO) en Peter Hermes (voormalig directeur Zuid-Afrika instituut) en in de tweede helft Abdelkader Benali (schrijver) en Arnold Pannenborg (antropoloog). De aftrap en blessuretijd worden verzorgd door Marcel Rözer (columnist). Stefan Verwer neemt de arbitrage voor zijn rekening.

Talkshow “Afrika draait door.”
24 april 2010, EVS Afrikadag, Den Haag.

Aan de vooravond van het WK Voetbal in Zuid-Afrika organiseerde lokaalmondiaal op de Afrikadag een talkshow à la De Wereld Draait Door. Ik mocht mijn zegje komen doen over het voetbal in Kameroen, en dan met name over de magische kant ervan.

Workshop “Beyond Your World.”
Najaar 2009, Hogeschool Windesheim, Zwolle.

Samen met journaliste Sanne Terlingen reisde ik af naar Zwolle voor een workshop voor studenten van de opleiding Journalistiek, die in het kader van het “Beyond Your World” programma in Ghana o.a. verhalen over voetbal zouden gaan maken. Wij boden wat achtergrondinformatie, vertelden wat anekdotes vanuit onze ervaring, en gaven tips en trucs mee.

Workshop “De Road to 2010: de rol van voetbal in Afrika.”
19 april 2008, EVS Afrikadag, Den Haag.

Een multimediale workshop vol film, ervaringen, inspiratie en verhalen over voetbal in Afrika. Over ontwikkeling en trots. Over de rol van voetbal in ontwikkeling. Over de kwaliteit van het Afrikaans voetbal en de economische en religieuze beleving van voetbal. Sprekers zijn Arie Schans (bondcoach van Namibië), Marc Broere (hoofdredacteur van lokaalmondiaal), Willem Vissers (sportjournalist van de Volkskrant), Arnold Pannenborg (journalist en Afrikaans voetbal specialist).

ASC Seminar “EK versus Afrika Cup.”
24 juni 2008, Afrika Studiecentrum, Universiteit Leiden.

Ten tijde van het EK Voetbal organiseerde ik een seminar over de verschillen en overeenkomsten tussen de grootste voetbaltoernooien van Afrika en Europa, respectievelijk de Afrika Cup en het Europees Kampioenschap. Ik nodigde journalisten uit die samen met mij in Ghana eerder in het jaar de Afrika Cup hadden verslagen: Edwin Schoon, Marc Broere en André van der Stouwe.

Radio 1: BNN United.
19 januari 2007, Mediapark Hilversum.

Op vrijdagavond was ik te gast in de BNN-studio op het Mediapark, alwaar ik werd geïnterviewd door presentatrice Willemijn Veenhoven over magie in het Afrikaanse voetbal.

ASC Seminar “Sport in Africa: Football as a religious arena.”
13 april 2006, Afrika Studiecentrum, Universiteit Leiden.

Op donderdagmiddag was ik samen met Prof. Dr. Wouter van Beek spreker op een seminar over sport en spiritualiteit in Afrika. Ik sprak tijdens de bijeenkomst bij het Afrika Studiecentrum Leiden over mijn onderzoek naar voetbal in Kameroen.

Radio 1: LLinke Soep.
7 april 2006, Mediapark Hilversum.

Op vrijdagavond was ik samen met Prof. Dr. Wouter van Beek te gast in de studio op het Mediapark in Hilversum. Het gesprek onder leiding van o.a. presentator Marcel van der Steen ging over het seminar over sport en religie dat we later zouden houden bij het Afrika Studiecentrum Leiden. Uiteraard mocht ik komen vertellen over mijn onderzoek naar juju in het Afrikaanse voetbal.


Back to Top ↑