Over de auteur

Arnold Pannenborg is (web)redacteur, tekstschrijver en cultureel antropoloog. Preciezer: hij is Voetbalantropoloog.

Tekstschrijven
Tussen 1996 en 2001 studeert Arnold Tekstschrijven en Communicatie aan de Hogeschool Holland in Diemen. Hij richt zich met name op tijdschrift- en internetjournalistiek. In 2001 rondt hij deze HBO-studie af, onder andere na een onderzoek naar online communicatie door non-profit organisaties.

Sindsdien werkt hij voor diverse organisaties in de onderwijs-, media- en de non-profit sector. Meer informatie daarover vind je hier.

Antropologie
Tussen 1998 en 2004 studeert Arnold culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2001 volgt hij in het kader van een academisch uitwisselingsprogramma een semester college aan San Francisco State University in Californië, Verenigde Staten.

Eenmaal terug raakt hij gefascineerd door de combinatie sport en spiritualiteit. Hij leest een artikel over hoe een voetbalteam in Afrika de hulp van een witchdoctor inschakelt. De man prepareert de wedstrijd met “een stuk naald en een geit”. Of zijn acties succesvol waren, is helaas niet bekend.

Begin 2003 vertrekt Arnold naar Buea, een Kameroens stadje aan de voet van West-Afrika’s hoogste berg. Hij traint mee met een eredivisieteam en leert de ins en outs van Afrikaanse hekserij en magie (kortweg juju). In 2004 behaalt hij zijn Master’s diploma aan de UvA. Enige tijd later geeft het Afrika Studiecentrum Leiden zijn scriptie in boekvorm uit.

Promotieonderzoek
Het voetbalavontuur krijgt een vervolg als Arnold in 2008 twee maanden in Ghana verblijft, onder andere om het Afrika Cup toernooi bij te wonen. Hij vindt een promotor en in 2009 begint hij aan zijn promotieonderzoek naar de bestuurskant van het Afrikaanse voetbal.

Voor zijn promotie verricht hij langdurig veldwerk in de landen Ghana en Kameroen. Hij interviewt spelers, coaches, scheidsrechters, supporters, witchdoctors en vooral club- en bondsofficials. Waarom besteden deze officials hun tijd (en vaak ook hun geld) aan het runnen van het voetbal? Het antwoord: veelal om prestigieuze, financiële en politieke redenen. Ze nemen het daarbij niet altijd even nauw met de spelregels.

Daarnaast volgt hij verschillende eredivisieteams op de voet. Een van die teams is Asante Kotoko, een roemruchte club uit Kumasi (Ghana) die meermalen de Afrikaanse Champions League won. Af en toe reist hij mee met de spelersbus. Een dolle boel – als het team wint. En als het verliest ook.

Na een intensieve schrijffase verdedigt hij op 12 oktober 2012 zijn proefschrift in de aula van Tilburg University. Het proefschrift kun je hier downloaden.

Publicaties en pers
Bekijk Arnold’s publicaties over voetbal in Afrika, de berichtgeving over zijn onderzoek in de media, en zijn eigen media-optredens.

Contact
Arnold Pannenborg woont in Amsterdam en werkt bij de Vrije Universiteit. Voor vragen en opmerkingen is hij bereikbaar via de mail: arnoldinbuea@yahoo.com.

Of kijk eens op zijn LinkedIn pagina.

Af en toe zijn de rollen omgedraaid. Dan is de voetbalantropoloog zelf het leidend voorwerp en wordt hij geïnterviewd door verslaggevers van bijvoorbeeld van het onvolprezen Radio Hot Cocoa.


One Response to Over de auteur

 1. ada says:

  Lieve arnold,

  Zowel jouw vader als ik zijn ontzettend blij, dat je op 12 oktober dit doel bereikt hebt. Nog blijer om bij je promotie aanwezig te kunnen zijn.
  Met bewondering,

  tot vrijdag,

  lieve groet, ook namens Ronald,

  Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑