Macht vlagS

Published on juli 11th, 2012 | by arnold pannenborg

Zuid-Soedan nieuwste FIFA-lid

En toen hadden CAF en FIFA er een nieuw lid bij. Zuid-Soedan, sinds juli 2011 een onafhankelijke natie, speelde afgelopen dinsdag haar eerste officiële wedstrijd tegen Oeganda.

Het was niet de allereerste wedstrijd van de Bright Star, zoals de bijnaam van het nationale elftal van Zuid-Soedan luidt. Die vond in november vorig jaar plaats in Juba. Zuid-Soedan verloor toen met 3-1 van de Keniaanse Premier League club Tusker FC. Maar die telt niet mee, omdat het land toen nog niet officieel lid was van de “voetbalfamilie”.

In de nacht van 8 op 9 juli 2011 vierde Zuid-Soedan groot feest. Het land scheidde zich officieel af van Soedan, met wiens regering in Khartoum het al tientallen jaren op voet van oorlog leefde. De problemen zijn daarmee helaas allerminst verdwenen. Nog altijd vechten de regeringen en legers van beide legers om de olievoorraden op Zuid-Soedanees grondgebied. Dagelijks sterven er mensen na aanvallen van milities op dorpen in de regio.

Bij een nieuw land hoort een hoofdstad (Juba), een vlag (zie foto), een motto (“Gerechtigheid, Vrijheid, Vooruitgang”) en een volkslied (“South Sudan Oyee!”). Maar niets wakkert het nationalisme onder de bevolking aan als een nationaal voetbalelftal. Zuid-Soedan’s onafhankelijkheid betekende tevens de geboorte van de Bright Star. Dat elftal werd begin 2012 echter nog niet officieel als zodanig erkend.

Zo ontstond de ietwat ongemakkelijke situatie dat Soedan als geheel (Noord én Zuid) deelnam aan de Afrika Cup 2012 in Gabon en Equatoriaal Guinee. Logischerwijs stelden niet alle Zuid-Soedanezen dat op prijs. Soedan presteerde overigens meer dan aardig, het land verloor in de kwartfinales van de latere kampioen Zambia.

In februari stond de Afrikaanse voetbalbond CAF het Zuid-Soedanese nationale elftal officieel toe als (54ste) lid. Enkele maanden later, in mei, werd het land ook toegelaten als lid van FIFA (nummer 209 alweer). Daarmee is voor Zuid-Soedan de weg vrijgemaakt om deel te nemen aan de kwalificatie voor de Afrika Cup in 2015 en het WK in 2018.

En zo kwam het dat Zuid-Soedan een jaar na de onafhankelijkheid haar eerste officiële wedstrijd speelde. In Juba hield de Bright Star het Oegandese nationale elftal op een respectabel 2-2 gelijkspel. De wedstrijd werd live gevolgd door 22.000 toeschouwers. Naar verluidt zat president Salva Kiir niet op de tribune.

Afrika heeft er in ieder geval een nieuwe, wellicht gewelddadige voetbalrivaliteit bij: Kameroen vs. Nigeria, Algerije vs. Egypte, Ethiopië vs. Eritrea, en dan nu Soedan vs. Zuid-Soedan.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑