Kameroen 2003 bu

Published on april 30th, 2006 | by arnold pannenborg

Hekserij en de proefstage (2)

’s Middags wandel ik samen met Essomba over de drassige weggetjes van Buea. Onderweg komen we spelers van Buea Boys en Mount Cameroon tegen, die blijkbaar precies hetzelfde rondje lopen. Veel meer valt er in Buea niet te doen.

‘Going for a stroll,’ noemen ze dat hier, in goed Engels. Vraag: ‘Wat zijn jullie aan het doen?’ Antwoord: ‘Nothing. We are just strolling.’

Overleden
Atem Valentine, aanvoerder van Mount Cameroon, houdt me staande. Hij nodigt me bij hem thuis uit om zijn familie te ontmoeten. Maar, zegt hij, hij moet eerst de stad uit naar zijn geboortedorp, want zijn broer is zojuist overleden. ‘Ik ben over drie weken weer terug, dan spreken we af!’

Ik schrik ervan en wil hem condoleren maar Essomba zegt ‘laat maar’ en duwt me bij de aanvoerder weg. ‘Weet je,’ zegt hij, ‘zijn broer is helemaal niet overleden. Het hele team gelooft het verhaal, maar het is niet waar. Hij wil niet dat de andere spelers weten wat hij in werkelijkheid gaat doen.’

Behekst
‘En wat gaat hij doen dan?’ ‘Atem gaat samen met twee andere spelers van het team naar Japan voor een proefstage. De voorzitter heeft geregeld dat hij op proef mag gaan bij een grote Japanse club. Maar niemand mag het weten omdat hij bang is voor witchcraft!’
‘Werd hij niet behekst door zijn vader?’
‘Dat zijn geruchten. Atem is bang dat hij wordt behekst door zijn teamgenoten.’

Volgens Essomba is jaloezie jegens de aanvoerder de hoofdreden voor de hekserij. De andere spelers zien met lede ogen aan hoe de aanvoerder steeds naar het buitenland wordt gestuurd, terwijl zij zulke kansen niet krijgen. ‘Als iemand jaloers op je is,’ vertelt Essomba, ‘probeert hij je toekomst te blokkeren. Hij wil niet dat je vooruitkomt in het leven. En daarom laat hij je beheksen.’

Zier
Wat niet weet, wat niet deert. Of kan deren. Niemand weet dat de aanvoerder vertrekt, dus niemand kan hem van tevoren beheksen. Helaas voor de aanvoerder helpt het allemaal geen zier want hij keert een paar weken terug zonder contract.

Ik had gehoord van teams die witchdoctors inhuren om wedstrijden te preparen, maar spelers uit hetzelfde teams die elkaar beheksen is nieuw voor me. Een team is echter niet de onbreekbare eenheid dat het lijkt te zijn. Veel spelers hebben eigen doelen die zij boven het belang van het team en de club stellen.

Een aanvoerder is in ieder geval niet de enige die behekst kan worden; spelers op iedere denkbare positie lopen gevaar door hun collega’s (of misschien wel concurrenten) ‘uitgeschakeld’ te worden. Maar daarover later meer.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑