Kameroen 2003 palm

Published on april 29th, 2006 | by arnold pannenborg

De traditie van het huis

De aaanvoerder van Mount Cameroon kwam maar niet aan de bak bij een grote, rijke (Europese) club. In het stadje fluisterde men dat Atem Valentine werd behekst door zijn eigen vader.

De witchcraft of the house is misschien wel de meest voorkomende vorm van hekserij in Kameroen. En ook de gevaarlijkste en meest schadelijke vorm voor het slachtoffer. In het geval van de aanvoerder van Mount Cameroon gaat het hier meer om tovenarij dan om hekserij, maar dat terzijde.

Jaloezie
Ook Ashu heeft, naar eigen zeggen, te maken gehad met hekserij vanuit de familie, voornamelijk van zijn bloedeigen vader. Maar wat kun je daar aan doen? ‘Het is simpel,’ antwoordt Ashu. ‘Hekserij ontstaat uit onvrede, uit woede, uit jaloezie, uit haat. Hoe kun je voorkomen dat je familie zulke gevoelens tegenover je heeft? Ten eerste door ze geen reden te geven boos te zijn. En zijn ze dat wel, maak het dan snel goed.’

Volgens Essomba brengen de voetballers bij een bezoek aan de familie daarom cadeaus mee. ‘Je geeft je vader’s zusters en je moeder’s broers en de rest een presentje, zodat ze weten dat je aan ze denkt.’ Marc-Vivien Foé, zo gaat het gerucht, deed dat niet (genoeg) en haalde zich de woede van familieleden op de hals.

Essomba neemt altijd voetbalschoenen en shirtjes mee voor zijn broertjes en neefjes. Aangezien hij een redelijk salaris ontvangt van zijn club, kan hij zich dit veroorloven. Voor Ashu, met zijn magere inkomen bij tweede divisieclub Buea Boys, levert de reis naar het ouderlijke dorp kopzorgen op. Een buskaartje is vaak al teveel gevraagd, laat staan de cadeaus (palmolie, rijst, etcetera) die zijn familieleden verwachten.

Tovenarij
Als de familie tevreden met de voetballer is, hoeft hij niet te vrezen voor hekserij. Sterker nog, een goede verstandhouding, vooral met beide ouders, beschermt de voetballer tegen hekserij en tovenarij van buitenaf. ‘The tradition of the house is the best,’ zegt Essomba. ‘Als je vader en moeder van je houden, kan niemand je kwaad doen.’

‘Mijn moeder is de baas in huis omdat mijn vader is overleden,’ zo gaat Essomba verder. ‘Als ik op bezoek ben, verricht ze een ritueel met water en palmwijn. Ze schenkt de palmwijn in de beker van de voorvaderen, the ancestors. Vervolgens gooit ze de rest op de grond en zegt: veel geluk. It means that your house is clean. De voorvaderen staan achter je. Maar als je problemen hebt met je ouders, sluiten de voorvaderen hun ogen en kan er van alles met je gebeuren.’

Palmwijn, een wit alcoholisch drankje, is een populaire versnapering in Kameroen. Niet zelden wordt de palmwijn aangelengd met slecht drinkwater, waardoor de argeloze (buitenlandse) drinker al snel wormen of een andere ziekte oploopt. Palmwijn zie je overigens overal in grote flessen of kalebassen.

Palmwijn
‘Mijn vader prepareerde laatst wat wij noemen traditional benediction,’ legt Ashu uit. ‘Hij schonk palmwijn in de beker van de voorvaderen, de beker die hij van zijn vader en zijn vader’s vader heeft meegekregen. Niemand mag de beker aanraken of ervan drinken, alleen als je vader je er toestemming voor geeft.’

Mijn vader en ik namen een kip, een fles whiskey en de palmwijn mee naar het kerkhof. Hij roept alle voorvaderen op naar hem te luisteren. Hij vertelt ze dat zij hem op de troon hebben geholpen en dat hij nu de baas is. Mijn vader zegt: “Mijn zoon heeft ervoor gekozen om te voetballen. Geef mijn zoon de kracht en energie om te spelen! Dit is jullie zoon. Hij wil naar Europa om te voetballen! Jullie moeten hem beschermen tegen witchcraft en magie. Vergeet hem niet! Hij is een goede zoon.” Dan strooit hij de lever en veren van de kip en de palmwijn uit de beker over de graven uit.’

Volgens Ashu vinden deze zegeningen iedere vijf jaar plaats. ‘Als je het niet doet, zul je je niet al te veilig voelen in het dagelijkse leven. Maar doe je het wel, dan heb je 100 procent bescherming waar je ook naartoe gaat.’ Kortom, het hangt van de voetballer zelf af of de familie hem schade toebrengt of juist beschermt tegen kwade krachten.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑