Juju cammt

Published on april 25th, 2006 | by arnold pannenborg

Efasa Moto

De 5.000 meter hoge top van Mount Cameroon is bijna altijd in nevelen gehuld. Een paar keer in het jaar is de top te zien. Dat is het moment waarop het mysterie van de berg is verdwenen.

Het mysterie van de berg zit ‘m juist in de mist dat zich ’s ochtends rond de berg verzameld. De mist en de regenwolken zorgen voor een onmiskenbare aantrekkingskracht. Een afstotingskracht kan ook. Veel inwoners van Buea gaan voor geen goud de berg op. Er gaan verhalen de ronde over wat er zich op de top afspeelt. Spirituele, occulte verhalen. Over hekserij, magie en berggoden.

De god van de berg heet, volgens het lokale Bakweri volk, Efasa Moto. Zijn vrouwelijke tegenhanger, Liengu la Mwanja, huist in de oceaan. Efasa Moto en Liengu la Mwanja zijn de grootste spirituele krachten in de regio. Hij is half man, half steen; zij een prachtige vrouw met een onweerstaanbare glimlach.

Boos
Je wil de god van Mount Fako (zo genoemd omdat de berg zich, net als Buea, in het Fako district bevindt) niet boos maken. Sterker nog, je moet de god zo nu en toe laten weten dat je aan hem denkt. Dat gaat op de ouderwetse manier: een offer.

Op een middag zit ik met Essomba op een terrasje te eten, als verderop een albino meisje de weg afloopt. Albino’s zijn gevoelig voor zonlicht. ‘Weet je, vroeger offerden wij albino’s aan de god van de berg!’ zegt Essomba. Hij ziet mijn bedenkelijke gezicht. ‘Dat doen we niet meer, hoor. Als het wel zo zou zijn, dan zou dat meisje niet zomaar over straat lopen, nietwaar?’

Is de god van de berg tevreden, dan heerst er rust in de omgeving. Is hij kwaad, dan moet je rennen. Mount Fako, een actieve vulkaan, is in de vorige eeuw reeds zes keer pissig geweest. Een recente uitbarsting vond plaats in 1999. Duizenden mensen werden geëvacueerd toen de lava langs de dorpjes naar de oceaan stroomde. Men zegt dat Efasa Moto de lavastroom expres die richting opstuurde uit verbondenheid met zijn vrouw, Liengu la Mwanja.

Zeemeermin
Liengu la Mwanja heet in de volksmond mamiwater. Ze is een zeemeermin. Mijn (Kameroense) vriendinnetje vertelde me dat ze zich ophoudt in het nachtleven. Ze is de mooiste vrouw in de nachtclub en ze heeft een betoverende glimlach. Als je geluk hebt, mag je met haar naar bed. Zij neemt het initiatief. Je bedrijft de liefde met haar zonder ooit te weten dat zij de beautiful lady of the sea is. ’s Ochtends is ze verdwenen.

Efasa Moto moet het allemaal met lede ogen aanzien en is waarschijnlijk stikjaloers.

Ik schreef eerder dat inwoners van Buea niet graag de berg beklimmen. Maar zij, en vele buitenstaanders, doen het wel. Net zoals dat er een jaarlijkse Canoe Race plaatsvindt in Limbe, zo vindt er tevens ieder jaar de zogenaamde Guinness Race of Hope in Buea plaats. Afgelopen februari worstelden exact 344 renners, waaronder 37 vrouwen en 12 ‘buitenlanders’, zich via de 42 kilometer lange Guinness route naar de top van Mount Fako.

Logisch
Wie er won, weet ik niet. Dat degene het record van Sarah Liengu Etonge (haar eretitel luidt de Queen of the Mountain) niet heeft achterhaald, weet ik zeker. Zij won de Race of Hope meer dan wie dan ook. Etonge is een Bakweri. Da’s logisch, zeggen de locals. De berg laat niemand anders (zo vaak) winnen.

Hiken kan ook. Mount Fako heeft drie hutten waar je kunt overnachten. En wie van plan is om het kleine broertje van de berg, Mount Etinde (1713 meter hoog), te beklimmen, moet eerst even langs de chief om toestemming te vragen. En oh ja, vergeet de whiskey voor de chief niet.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑