Kameroen 2003 ima

Published on maart 29th, 2006 | by arnold pannenborg

Hekserij en de proefstage (1)

Voetballers dromen van rijkdom en roem bij grote clubs in grote competities, maar lang niet iedereen weet deze droom te verwezenlijken. Daar is een reden voor.

Afrikaanse voetballers spelen het liefst in het buitenland, Europa vooral, maar het Midden-Oosten, Azië of zelfs ergens anders in Afrika is ook goed. Want niet ieder Afrikaans land is hetzelfde. Je hebt grote voetballanden als Nigeria, Zuid-Afrika, Egypte, Tunesie, Kameroen, Ghana. En kleintjes zoals Mauritius, Madagascar, Eritrea, The Gambia.

Atem Valentine, voormalig aanvoerder van Mount Cameroon, speelt nu bij AshantiGold FC in Ghana. Da’s een verbetering ten opzichte van Kameroen. Maar Atem was natuurlijk het liefst naar een veel grotere club in een groter voetballand gegaan. De voorzitter had al zijn contacten uit de kast gehaald om Atem een goede club te bezorgen en zelf een mooi tranferbedrag te kunnen opstrijken. Atem was al op ‘stage’ geweest in Duitsland, Nederland en Saoedi Arabië.

Contract
Een dergelijke stage noemen Kameroeners een test match (ofwel een proefstage). De voetballer vertrekt op eigen kosten voor twee of drie weken naar de club in kwestie, traint mee met het team en dient de coach in deze beperkte periode van zijn voetbalkwaliteiten te overtuigen. Tijdens mijn verblijf in Kameroen vertrok Atem Valentine op proef naar een middelgrote club in Japan. Een paar weken later keert hij terug. Zonder contract.

’s Avonds zitten Essomba en ik achterin een taxi, de bijrijdersstoel is bezet door een derde passagier. De taxichauffeur en de derde man discussiëren in het Pidgin over de zoveelste mislukte poging van de clubpresident om zijn topspeler te verkopen. ‘It is witchcraft,’ zegt de derde man. ‘Ik heb gehoord dat zijn eigen vader hem heeft behekst. Hij is niet tevreden met zijn zoon en zorgt er voor dat Atem nergens aan de bak komt.’

‘Wat een slap geroddel,’ fluistert Essomba in mijn oor en vraagt dan geïrriteerd aan de man in de bijrijdersstoel: ‘Waarom zou zijn eigen vader hem beheksen? Da’s toch niet logisch?’ Nee, het lijkt mij ook verre van logisch. Als Atem voor grof geld aan de slag bij een Europese of een Japanse club, dan profiteert daar toch de hele familie van? En toch schijnt het vaak voor te komen, familieleden die elkaar beheksen.

Ziek
Ashu, de aanvoerder van tweede divisieteam Buea Boys, is menigmaal op verzoek van zijn voorzitter bij een buitenlandse club op proef geweest. Zo vertrok hij samen met een andere voetballer van Buea Boys met het vliegtuig naar Accra, landde op de luchthaven, werd plotseling ernstig ziek, en moest half over kop terugkeren naar Kameroen. Hij lag een maand lang doodziek op bed.

Een tijdje daarvoor mocht Ashu zijn geluk beproeven bij een Indonesische club. Zijn vliegticket had ie al in huis gehaald. Twee dagen voor zijn vertrek verdween zijn ticket op mysterieuze wijze uit zijn ouderlijk huis. In beide zocht Ashu de verklaring (onder andere) in zijn ruzies met zijn vader.

Een mogelijke verklaring voor het (laten) beheksen van je eigen zoon is dat veel vaders in Kameroen niet weg zijn van voetbal. Tenminste, ze vinden dat hun zoons hun tijd verdoen met voetballerij en in plaats daarvan beter een studie of een ‘echte’ baan kunnen beginnen. En dus ontmoedigen ze hun zoons door hen te beheksen en door er dus voor te zorgen dat hun zoons geen voetbalcarriere kunnen opbouwen.

Atem schijnt dus behekst te zijn door zijn bloedeigen vader. Gelukkig voor hem zijn er middelen om daar iets tegen te doen.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑