Kameroen 2003 atem

Published on maart 13th, 2006 | by arnold pannenborg

Van Kameroener tot Ghanees

Naturalisatie is hot in de voetbalwereld. En dan vooral van arm naar rijk, van ontwikkelingsland naar het westen, van Afrika naar Europa. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld Atem Valentine.

De Kameroense voetballer speelt al jaren bij AshantiGold FC in de Ghanese Premier League. Hij heeft aangegeven zich te willen naturaliseren tot Ghanees. Het doel: spelen voor de Black Stars. De reden: Ghana kampt met een zwaar tekort aan spitsen. Het toeval: Atem is topscorer van de hoogste divisie.

Het is niet gek dat Atem zijn geboorteland verlaat om elders zijn voetbalgeluk te zoeken. Ghana klinkt wellicht niet zo aanlokkelijk, maar het is in ieder geval stukken beter dan de Kameroense eerste divisie. Met andere woorden: de Ghanese competitie is professioneel en Atem krijgt een aanzienlijk hoger loon dan hij ooit in Kameroen zou kunnen ontvangen.

Alternatief
Van Kameroener tot Ghanees klinkt maf. Is Kameroen niet een van de beste voetballanden van Afrika? Zeker. Maar Atem, op de foto in het midden, weet zelf als geen ander dat ie geen schijn van kans maakt op een plekje tussen de Indomitable Lions. Te veel politiek, te veel etnisch gedoe, te veel geld, kortom: te veel belangen. Zo bezien is Ghana een aantrekkelijk alternatief.

Atem vertelde aan BBC Sport dat hij Ghana wilde ‘helpen’ omdat de Ghanezen hem altijd gastvrij hebben behandeld. Vraag van de verslaggever: is dit niet een goedkope poging om te kunnen spelen in Duitsland tijdens de World Cup? Volgens Atem niet. Volgens veel Ghanezen wel.

Toevallig ken ik Atem Valentine persoonlijk uit de tijd dat hij nog bij Mount Cameroon speelde. Atem was het lievelingetje van de clubvoorzitter. En was daarom ook de aanvoerder van het team. Niet onomstreden trouwens, om meerdere redenen. Een daarvan was dat hij – hoe zeg ik dit enigzins vriendelijk? – zich niet wenste te conformeren aan de sociale restricties die het beroep van voetballer met zich meebrengt.

Geruchten
Over Atem Valentine deden de gekste verhalen de ronde. Atem was namelijk de meest populaire speler in Buea. En misschien wel de meest veelbelovende speler van het land. Ik hoorde zijn naam op de radio, in de taxi en in de bar. Geruchten te over. Het onderwerp was meestal geld en hekserij.

Jaren terug had de voorzitter de jonge Atem weggehaald bij een of ander troosteloos derde divisieclubje aan de kust. Hij werd de spil van het team in Buea dat later de Kameroense beker won. Iedereen wist dat hij vroeger of later zou worden opgekocht door een rijke club. Hij vertrok regelmatig op kosten van de voorzitter naar het buitenland – Europa, Midden-Oosten, Japan. En iedere keer kwam hij terug zonder contract.

Het schijnt dat de voorzitter een asociaal hoog bedrag vroeg voor de aanvoerder van Mount Cameroon. En dat niemand de centen op tafel wilde leggen voor een talent dat zich nog diende te bewijzen. Uiteindelijk besloot Atem om te vertrekken naar AshantiGold in Ghana, nadat een deal met concurrent Asante Kotoko was afgeblazen.

Schijnwerpers
Hij moet nu achter in de twintig zijn. Atem weet dat zijn tijd als voetballer er bijna op zit. Mijn gok is dat hij het WK in Duitsland als een laatste strohalm ziet om in de (internationale) schijnwerpers te komen, zodat een Europese club hem een contract aanbiedt in de nadagen van zijn carrière. ’t Is nog niet bekend of de Ghanezen akkoord gaan met de naturalisatiepoging van de Kameroener.

Vele van oorsprong Ghanese voetballers keren het land de rug toe en zoeken hun heil in grotere voetbalnaties. Denk aan Gerald Asamoah (Duitsland) of Quincy Owusu Abeyie (Nederland). En de Black Stars willen hun in verval geraakte voetbalprestaties oppoetsen tijdens het aankomende WK.

Een Kameroense topspits onder de gelederen klinkt dan zo gek nog niet.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑