Voetbal algemeen caf

Published on februari 16th, 2006 | by arnold pannenborg

Lijstje: Afrikaans Voetballer van het Jaar

Jaarlijks reikt de Afrikaanse voetbalbond (Confederation of African Football, ofwel  CAF) de CAF-Awards uit voor de beste Afrikaanse speler van het jaar.

Alvorens het lijstje ‘Afrikaans Voetballer van het Jaar’ te presenteren, moet ik enige onduidelijkheden uit de weg ruimen. Sommigen zullen zeggen: wacht even, was Abedi Pele Ayew niet al drievoudig winnaar van de prijs, in 1991, 1992 en 1993? Dan is Eto’o toch de tweede speler die de prijs drie keer achter elkaar wint? Ja, maar vooral: nee.

Er is namelijk een tijd geweest dat er twee prijzen werden uitgereikt: tussen 1970 en 1994 koos het Franse tijdschrift France Football de Afrikaanse speler van het jaar; vanaf 1992 begon de Afrikaanse voetbalbond CAF hier ook mee. In die tussenliggende periode was men het blijkbaar niet altijd eens over de prijswinnaar.

Ayew
France Football koos in 1993 opnieuw voor de Ghanees Abedi Pele Ayew, maar de CAF vond de Nigeriaanse superspits Rashidi (’37 goals voor het nationale team’) Yekini nog beter. En aangezien de CAF vervolgens de prijsuitreiking overnam van France Football, krijgt Yekini de eer en Ayew de zak. Voor het gemak nam de CAF wel de eerdere prijswinnaars van het tijdschrift op in haar lijstje.

West-Afrika is de absolute hofleverancier van beste Afrikaanse spelers. Maar liefst 26 keer won een West-Afrikaan de hoofdprijs, als je Kameroen tenminste in die regio plaatst en niet in Centraal-Afrika. Kameroen is met 10 Afrikaanse Voetballers van het Jaar de lijstaanvoerder, gevolgd door Nigeria (5 spelers) en Ghana (4). De laatste pakweg 15, 16 jaar is het helemaal saai: slechts eenmaal won een niet-West-Afrikaan, namelijk de Marokkaan Mustapha Hadji.

Marokko is overigens het enige Noord-Afrikaanse land dat nog enigszins ‘meedoet’ met haar vier Afrikaanse Voetballers van het Jaar. Noord-Afrika als geheel leverde acht topvoetballers van het continent. Centraal- en Zuidelijk Afrika komt er bekaaid vanaf met slechts drie spelers, uit Congo-Brazzaville (nu Congo), Zaire (nu DR Congo) en Zambia. Oostelijk Afrika is helemaal niet op de lijst terug te vinden (en doet eigenlijk ook nauwelijks mee met grote toernooien zoals de Afrika Cup).

Continent
De geschiedenis van de prijs ‘Afrikaans Voetballer van het Jaar’ valt in ruwweg twee perioden onder te verdelen. In de eerste periode van 1970 tot en met 1985 kwamen de prijswinnaars uit voor clubs op het Afrikaanse continent; de grote clubs waren Canon of Yaounde (Kameroen), met maar liefst drie prijswinnaars, en in minder mate Ashanti Kotoko (Ghana), dat twee Afrikaanse spelers van het jaar leverde. Slechts driemaal won een Afrikaanse speler uit de Spaanse en Franse competitie de prijs.

De radicale ommekeer in de uitverkiezing vanaf 1986 valt niet geheel toevallig samen met de algehele teloorgang van de grote Afrikaanse teams en competities: de Afrikaanse voetballers van het jaar komen allen uit voor clubs in de Europese competities (Spanje, Engeland, Frankrijk, Italie, Portugal en Belgie), met uitzondering van Roger Milla.

Nu we het toch over Roger Milla hebben, wist u dat hij de prijs als Afrikaanse speler van het jaar tweemaal won met een tussenperiode van maar liefst veertien jaar? Eerst kreeg hij de onderscheiding in 1976 toen hij voor Tonnerre of Yaounde speelde; de tweede keer in 1990, toen hij als 38-jarige vier goals scoorde tijdens het WK in Italie, waarin Kameroen tot de kwartfinales wist door te dringen.

Dansje
En in welke competitie verrichte Milla in 1990 wekelijks zijn cornervlag-dansje? Juist, die op Reunion. Reunion? Ik geef het toe, ik wist het zelf ook niet. Na rap speurwerk blijkt het een Franstalig eilandje voor de kust van Madasgascar te zijn. Reunion ligt naast de bekendere eiland-broeder Mauritius. Milla speelde voor de club Saint Denis in de gelijknamige hoofdstad en won de nationale titel in 1990. Wie zegt dat ze altijd voor spelers van grote clubs kiezen?

Hier is het lijstje ‘Afrikaans Voetballer van het Jaar’:

2011: Yaya Touré (Manchester City, Engeland / Ivoorkust)
2010: Samuel Eto’o (Inter Milan, Italië / Kameroen)
2009: Didier Drogba (Chelsea, Engeland / Ivoorkust)
2008: Emmanuel Adebayor (Arsenal, Engeland / Togo)
2007: Frédéric Kanouté (Sevilla, Spanje / Mali)
2006: Didier Drogba (Chelsea, Engeland / Ivoorkust)
2005: Samuel Eto’o (Barcelona, Spanje / Kameroen)
2004: Samuel Eto’o (Barcelona, Spanje / Kameroen)
2003: Samuel Eto’o (Real Mallorca, Spanje / Kameroen)
2002: El Hadji Ousseynou Diouf (Liverpool, Engeland / Senegal)
2001: El Hadji Ousseynou Diouf (Rennes, Frankrijk / Senegal)
2000: Patrick Mboma (Parma, Italië / Kameroen)
1999: Nwankwo Kanu (Arsenal, Engeland / Nigeria)
1998: Mustapha Hadji (Deportivo Coruna, Spanje / Marokko)
1997: Victor Ikpeba (Monaco, Frankrijk / Nigeria)
1996: Nwankwo Kanu (Inter Milan, Italië / Nigeria)
1995: George Weah (AC Milan, Italië / Liberia)
1994: Emmanuel Amunike (Sporting Lissabon, Portugal / Nigeria)
1993: Rashidi Yekini (Victoria Setubal, Portugal / Nigeria)
1992: Abedi Pele Ayew (Marseille, Frankrijk / Ghana)
1991: Abedi Pele Ayew (Marseille, Frankrijk / Ghana)
1990: Roger Milla (St Denis, Reunion / Kameroen)
1989: George Weah (Monaco, Frankrijk / Liberia)
1988: Kalusha Bwalya (Cercle Bruges, België / Zambia)
1987: Rabah Madjer (FC Porto, Portugal / Algerije)
1986: Badou Ezaki (Real Mallorca, Spanje / Marokko)
1985: Mohamed Timoumi (Royal Armed Forces, Marokko / Marokko)
1984: Theophile Abega (Toulouse, Frankrijk / Kameroen)
1983: Mahmoud Al Khatib (Al-Ahly, Egypte / Egypte)
1982: Thomas Nkono (Espanyol, Spanje / Kameroen)
1981: Lakhdar Belloumi (GCR Mascara, Algerije / Algerije)
1980: Jean Manga Onguene (Canon Yaoundé, Kameroen / Kameroen)
1979: Thomas Nkono (Canon Yaounde, Kameroen / Kameroen)
1978: Karim Abdoul Razak (Asante Kotoko, Ghana / Ghana)
1977: Tarak Dhiab (Esperance Tunis, Tunesië / Tunesië)
1976: Roger Milla (Tonnerre Yaoundé, Kameroen / Kameroen)
1975: Ahmed Faras (Mohammedia, Marokko / Marokko)
1974: Paul Moukila (CARA Brazzaville, Congo / Congo)
1973: Tshimen Bwanga (TP Mazembe Englebert, Zaïre / Zaïre)
1972: Cherif Souleymane (Hafia Conakry, Guineé / Guineé)
1971: Ibrahim Sunday (Asante Kotoko, Ghana / Ghana)
1970: Salif Keita (St Etienne, Frankrijk / Mali)

Tags: ,


About the AuthorOne Response to Lijstje: Afrikaans Voetballer van het Jaar

 1. Joost en collega's van WSV says:

  Beste Arnold,

  Wij hebben vandaag les van Karin Wesselink en wij willen graag een artikel maken over voetbal in Afrika. Eén van ons gaat informatie opzoeken over Afrikaanse voetballers in Europa, maar we willen ook graag wat vragen aan jou stellen over voetbal in Afrika. Mag dat?

  1. Wat hebben mensen in Afrika over voor voetbal?
  2. Waar voetballen de mensen op en met wat?
  3. Waarom doet u onderzoek naar voetbal in Afrika?

  Dankjewel alvast!
  Groetjes,
  Joost, Stein, tarik, friso en adriaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑