Egypte 2006 Eg2006

Published on februari 10th, 2006 | by arnold pannenborg

Egypte wint Afrika Cup

Egypte heeft vanmiddag in het Cairo International Stadium voor eigen publiek de African Cup of Nations 2006 gewonnen. Het thuisland versloeg Ivoorkust na een vrij korte strafschoppenreeks met 4-2.

Ahmed ‘Mido’ Hossam, die even tevoren nog voor een half jaar was geschorst, heeft zijn excuses aan bondscoach Hassan Shehata gemaakt. Hij zit tijdens de gehele wedstrijd echter in trainingsbroek op de perstribune en speelt dus niet.

Na 120 minuten speeltijd heeft geen van beide teams de achterkant van het net gevonden. Dat wil zeggen, Zaki scoort zeven minuten voor het eind van de reguliere speeltijd voor Egypte, maar de lijnrechter houdt de vlag voor buitenspel omhoog. Kansen waren er wel degelijk, voor zowel Egypte als Ivoorkust.

Drogba
De beste kans voor de Ivorianen komt in de 76-ste minuut. Arouna Kone geeft een prachtige voorzet richting Didier Drogba, maar die schiet de bal vlak voor het doel over. Egypte krijgt in de 94-ste minuut een zeer discutabele strafschop toegewezen van de Tunesische scheidsrechter Mourad Daami, die overigens een paar jaar geleden nog geschorst was door de Afrikaanse voetbalbond wegens beinvloeding van een collega. Ahmed Hassan legt in de 97-ste minuut aan en schiet tegen de paal.

Na 120 minuten blijkt dezelfde Ahmed Hassan niet voor een kleintje vervaardigd in de strafschoppenreeks. Hij is de eerste die de bal op de stip legt en hij scoort. Didier Drogba, tot nu toe de beste man van de Ivorianen, krijgt de bal niet voorbij keeper Essam Al Hadary. Mohamed Abdelwahab van Egypte en Kolo Toure van Ivoorkust scoren. Het staat 2-1.

Abdelhalim Ali mist een strafschop voor de thuisploeg. Bakary Kone kan de stand weer gelijk trekken, maar de keeper stopt zijn inzet. Amr Zaki, de man die de winnende treffer maakte tegen Senegal in de halve finales, schiet zijn penalty binnen. Ook de Ivoriaan Emmanuel Eboue mist niet.

Recordhouder
Helaas voor Ivoorkust, Mohamed Aboutrika zorgt met zijn doelpunt voor de 4-2 en daarmee voor het vijfde Afrikaanse kampioenschap van de Egyptenaren. Zij zijn nu de recordhouder; Kameroen en Ghana hebben ieder vier trofees in de kast staan.

Van de vier keer dat Egypte de gastheer was van de Afrika Cup, heeft het land de beker drie keer in eigen huis mogen houden. De beste man van het toernooi is niet Kameroener Samuel Eto’o en ook niet Ivoriaan Didier Drogba, maar de Egyptenaar Ahmed Hassan.

Topscorers Afrika Cup 2006:
Samuel Eto’o (Kameroen) – 5
Francileudo dos Santos (Tunesie) – 4
Ahmed Hassan (Egypte) – 4
Pascal Feindouno (Guinea) – 4
Motaeb Imad (Egypte) – 3
Didier Drogba (Ivoorkust) – 3

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑