Egypte 2006 wom

Published on januari 25th, 2006 | by arnold pannenborg

New kids on the block

9 Oktober 2005. Negentigste minuut. Strafschop. Pierre Womé (foto) legt de bal op de stip. En schiet tegen de paal. Einde wedstrijd. Ivoorkust gaat naar het WK, Kameroen blijft thuis.

De laatste Afrikaanse kwalificatieronde voor het WK 2006 kan in de boeken als ‘de ronde der reuzendoders’. Kameroen, Nigeria, Zuid-Afrika en Senegal eindigden geen van allen als groepswinnaar. Nigeria moest er, net als Kameroen, in de laatste ronde aan geloven. Zuid-Afrika moest toezien hoe Ghana er met het WK-ticket vandoor ging. Senegal kon de hotelreservering in Duitsland overlaten aan dé verrassing van de kwalificaties: Togo.

Angola, Togo en Ivoorkust gaan dit jaar voor het eerst naar het WK. Debutanten. Door enkele Afrikaanse kranten ook wel de new kids on the block genoemd.

Er zijn naar alle waarschijnlijkheid slechts een handjevol gokkers die geld verdiend hebben aan de voetbaltoto. Dit was simpelweg niet te voorspellen. Maar onvoorspelbaarheid is goed, het betekent spanning. En spanning is er volop tijdens de 25-ste African Cup of Nations, waar de gekrenkte naties zich wensen te revancheren en de kersverse WK-gangers zich opnieuw dienen te bewijzen.

Dominant
Van oudsher zijn westelijk Afrika en noordelijk Afrika de dominante voetbalregio’s op het continent. Niet alleen in de Afrika Cup, maar ook in de Afrikaanse Champions League, waarin vooral de clubs uit noordelijk Afrika de laatste jaren de boventoon voeren. Het is dan ook geen toeval dat de Afrika Cup dit jaar voor de 24-ste keer in een land ten noorden van de evenaar wordt gehouden.

De onderlinge rivaliteit tussen landen binnen deze regio’s is enorm. De teams uit groep A kunnen hun lol op: Marokko, Libië en Tunesië in dezelfde poule samen met Ivoorkust. En in groep D treffen we drie teams uit westelijk Afrika (Senegal, Nigeria en Ghana) aan, samen met het zuidelijker gelegen Zimbabwe. De animositeit tussen Nigeria’s Super Eagles en Ghana’s Black Stars, nagenoeg buurlanden van elkaar, gaat ver terug. Vroeger maakte Ghana (vier keer de Cup) altijd gehakt van de Nigerianen (tweemaal winnaar), maar de laatste tijd lijken de rollen omgedraaid.

De WK-gangers mogen in ieder geval direct aan de bak in de groepsfase. De new kids on the block Togo en Angola zitten in poule B met grootmacht Kameroen en zijn sterspeler Samuel Eto’o. De Indomitable Lions wonnen de Afrika Cup vier keer, de laatste twee keer in 2000 en 2002, en kunnen niet wachten om de nieuwelingen in hun poule mores te leren. Buren en aartsrivalen Kameroen en Nigeria kunnen elkaar pas vanaf de halve finales tegenkomen.

Zuid-Afrika
De winnaar van de Afrika Cup in 2004, titelverdediger Tunesië, zit in groep C met Guinea en Zambia, maar moet vooral Zuid-Afrika van zich weten te slaan. Zuid-Afrika, dat al jaren met organisatorische problemen kampt, zal proberen de schande van de uitschakeling voor het WK van zich af te schudden.

En nu keert de Afrika Cup terug naar waar het in 1957 allemaal begon: Egypte. De Pharaohs hebben het toernooi al vier keer op hun naam geschreven. En in het voetbal, zeker in Afrika, heeft het thuisland een niet te onderschatten voorsprong op de rest. Sinds het toernooi in 1965 werd uitgebreid met acht of meer teams in totaal, mocht de gastheer liefst zeven van de 20 keer de beker boven zijn hoofd houden.

Egypte heeft in feite een dubbelvoordeel: landen uit noordelijk Afrika doen het bijzonder goed als de Afrika Cup in hun regio plaatsvindt (net als overigens landen uit westelijk Afrika in hun regio). Egypte staat dan ook hoog op het lijstje met favorieten.

Ranglijst
En dan hebben we nog de FIFA-wereldranglijst. Van de afgelopen 24 Afrika Cups won het hooggeplaatste Afrikaanse land op de lijst het toernooi 14 maal. Wie geld wil verdienen, kan zo bezien het beste gokken op Kameroen (23-ste op de lijst), gevolgd door Nigeria (24), Tunesië (28), Senegal (30) en Egypte (32).

Zwaargewichten Kameroen en Nigeria wonnen in ieder geval beiden hun eerste partij. Nigeria versloeg rivaal Ghana met 1-0. WK-debutanten Togo en Angola verloren allebei hun openingsduel. De sensatie van de laatste jaren, Ivoorkust, maakt zijn naam meer dan waar: de Elephants wonnen dankzij Didier Drogba de eerste twee partijen en zijn al geplaatst voor de kwartfinale. Op vele internetlijstjes (en dan bedoel ik niet de mijne) staan zij bovenaan, als grootste kanshebber op de titel.

Wie durft het aan om een wedje te leggen?

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑