Egypte 2006 geld to

Published on januari 20th, 2006 | by arnold pannenborg

Geen bonus, geen motivatie

geld toBijna is de Afrika Cup begonnen met vijftien landenteams. Het vliegtuig staat al gereed. De motoren ronken. Maar er is een klein probleempje met de passagiers. Ze willen niet aan boord.

De spelers van Togo eisen een bonus van 40.000 dollar per persoon. Anders gaan ze niet naar Egypte. Onderhandelingen. Nog meer onderhandelingen. Bod: 20.000 dollar, geen cent meer. De spelers zeggen nee. De Afrika Cup begint vrijdag. Haast is geboden.

‘Ze willlen het geld vanwege de kwalificatie voor het toernooi, als een soort van morele opsteker, als motivatie,’ zegt coach Stephen Keshi tegen BBC Sport.

Motivatie
Dat klinkt me bekend in de oren. Financiele motivatie, psychologische motivatie; in Kameroen heb je heel veel motivaties. We zijn halverwege de competitie als ik ’s ochtend het veld betreed om deel te nemen aan de training van eerste divisieteam Mount Cameroon. Er is iets gaande. Niemand traint. De spelers maken onderling ruzie, enkelen schreeuwen, anderen duwen en trekken.

Een auto stopt naast het veld. Een kleine, dikkige man stapt uit. Hij heeft een opgezwollen broekzak en een schrift in zijn hand. De man is de financieel directeur van de club.

Een voor een roept de dikkige man namen van spelers op. De desbetreffende spelers komen naar voren en krijgen 20.000 Centraal-Afrikaanse frank (CFA) toegeschoven. Da’s ongeveer 30 euro. De man schrijft de betalingen keurig op in het schrift.

‘What is this?’
De meeste spelers staren verbijsterd naar de Afrikaanse flappen die de financieel directeur hen in de handen drukt.
‘Nee, nee, nee!’
‘Hoe ga ik dit mijn vrouw vertellen?’
‘You are crazy!’
‘Zeg, ik heb kinderen, hoor!’
‘Dit is een fooi. Ik wil mijn geld!’

Bonus
Het schijnt dat alle voetballers die de officiele wedstrijden spelen een wedstrijdbonus krijgen van 25.000 frank (38 euro) per persoon per wedstrijd. Ze hebben intussen al zes wedstrijden gespeeld, maar nog geen bonus gezien.

Spelers krijgen ook een trainingsbonus van 1.000 frank per training. Deze bonus is onderhand opgelopen tot 20.000 frank per voetballer. Da’s in totaal 170.000 frank (260 euro) per persoon. De clubvoorzitter heeft dus duidelijk iets in te halen.

‘Arnold, kijk naar het veld,’ gebiedt Essomba. Hij is een van mijn voetbalvrienden in Buea.
‘Ja, het is een veld.’ Ik snap ‘m niet.
‘Kijk, kijk dan….gaten, gaten, en nog eens gaten. Binnenkort breek ik mijn been nog eens. En waarvoor? Voor de voorzitter? Voor de eer? Ik moet ook leven. En voetballen in Kameroen is een gevaarlijke bezigheid. Ik wil niet sterven voor een hongerloontje.’

Essomba beent weg. Kwaad. Stopt halverwege de straat wel even voor een babbeltje met een leuk meisje. Maar vervolgt dan snel zijn weg. Naar huis.

Salaris
In het lokale voetbal moet je nogal eens motiveren. Op het nationale niveau ook. De Kameroense assistent-coaches en de Portugese hoofdcoach Artur Jorge hebben naar verluidt al zeven maanden geen salaris meer ontvangen. Het ministerie van Sport ontkent. De motivatie begint af te brokkelen.

Het ministerie heeft daarop besloten om volksheld Roger Milla met de selectie mee te sturen richting Egypte. ‘Ik moet het moraal van de jongens opkrikken,’ legt Milla zijn taak uit.

Het vliegtuig is inmiddels opgestegen vanuit de hoofdstad Lome. Alle spelers van Togo zijn aan boord. Met ieder 20.000 dollar in de broekzak. En nu maar afwachten hoe het met hun motivatie is gesteld.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑