Egypte 2006 ac egy

Published on januari 20th, 2006 | by arnold pannenborg

Bushfalling part 2

De Afrika Cup is een prachtig toernooi. Jammer alleen dat de Afrika Cup midden in het Europese voetbalseizoen plaatsvindt.

De Europese clubs snappen niet waarom de Afrikanen hun toernooi niet naar een later tijdstip kunnen verzetten, naar juni bijvoorbeeld, net als het WK, én bij voorkeur in een oneven jaar. Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond CAF, zegt dat de weersomstandigheden (regenseizoen) halverwege het jaar te ongunstig zijn voor een voetbaltoernooi.

‘Het zou dan meer lijken op waterpolo dan op voetbal,’ aldus Hayatou.

Maar Zuid-Afrika organiseert toch het WK 2010? En da’s toch halverwege het jaar? Inderdaad, maar Zuid-Afrika heeft een gunstig voetbalklimaat rond die tijd van het jaar, is het antwoord van de bond.

Missen
De meeste Europese clubs zullen slechts een of twee spelers moeten missen, maar sommige clubs zijn minder gelukkig. Het Engelse Bolton Wanderers staat vier spelers af, het Franse St. Etienne zelfs zes.

Sommige Europese clubs accepteren het, andere niet. Al hebben ze officieel geen middelen om spelers tegen te houden, ze zetten ze vaak wel onder druk. Zoals in het geval van Emmanuel Adebayor, aanvaller van Togo. Zijn club AS Monaco dreigt hem (tijdelijk) naar het tweede elftal te verbannen na terugkomst uit Egypte omdat hij te laat zal terugkeren na de Franse winterstop.

Het kan Adebayor allemaal weinig schelen. ‘Ze willen niet dat ik voor mijn land speel, maar ik ben bereid te sterven voor mijn land. Ik zou niet weten hoe ze me moeten straffen, ik hou van mijn land.’

Weah
Toch zijn er waarschijnlijk genoeg spelers die hebben getwijfeld tussen hun eigen club en de Afrika Cup. George Weah, ooit Afrikaans en Wereldvoetballer van het jaar, begrijpt het probleem van de voetballers heel goed. ‘Spelers die voor de Afrika Cup kiezen, lopen het risico om hun plaats binnen de club te verliezen. En als je je plaats verliest bij je club, word je vaak ook niet geselecteerd voor het nationale team.’

Maar goed, wat moet je als Afrikaans voetballer anders? Weigeren voor je land te spelen? In Europa blijven zitten? Blijf er dan maar lekker zitten, want je landgenoten moeten je niet meer. Ze zien je al aankomen met je mooie vrouw, je chique kleding, je dure auto. Allemaal dankzij het voetbal. Maar spelen voor je eigen land, ho maar.

Voor Weah is er geen dilemma. ‘Alle Afrikaanse topspelers moeten naar de Afrika Cup. Hun land gaat voor. En ze hebben de plicht om het Afrikaanse voetbal te promoten.’

Afrikanen spelen het liefst in Europa. Ook al is Afrika een prachtig continent. Waar ze overigens graag terugkomen om voor hun land uit te komen. Maar wie gaat het de Europeanen vertellen?

Lees ook Bushfalling part 1

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑