Zuid-Afrika 2013 pain

Published on maart 2nd, 2013 | by arnold pannenborg

Voetballers, meisjes en motivatie

Om wedstrijdbonussen is altijd gedoe in Afrika. Maar gooi vrouwen en seks in de mix, en er komt pas echt een discussie op gang.

Winnen voetballers een wedstrijd, dan ontvangen ze een extra portie geld. Dat heet het bonussysteem en in Afrika blijft het in de meeste gevallen meer bij mooie woorden dan bij daden. Waar het om gaat is dat voetballers blijkbaar motivatie – een incentive – nodig hebben om te presteren. En welke motivatie is nu beter dan seks?

Seks en voetbal, het blijft een hot issue. Voetballers hebben meisjes bij de vleet, dat valt niet te ontkennen. Tijdens mijn verblijven in Afrika deden weinig spelers moeite hun vele veroveringen voor de buitenwacht te verbergen. Vaak schepten ze er over op, het werd een soort wedstrijd op zich. Hoeveel vriendinnen heb jij? Vijf, en jij? Zeven! Dat werk.

Groupies
Ik hoorde dat voetballers de dames zelfs in volgorde van belangrijkheid pleegden te zetten. Dame één was de belangrijkste; zij was de verloofde of degene met wie de voetballer samenwoonde of een kind had. Lager op de lijst stonden de scharrels, ofwel de groupies die de spelers na een wedstrijd het hof maakten.

De combinatie seks en voetbal is uiteraard een universeel verschijnsel. Lees Andy van der Meijde’s verhalen in Liverpool er maar op na. Of neem de leden van het Franse nationale elftal die lol trapten met enkele dames van lichte zeden. En was er niet ooit een schandaal rond het Nederlands elftal en een zwembad?

Hoeveel vriendinnen heb jij? Vijf, en jij? Zeven! Dat werk.

Over meisjes als motivatie is veel te doen geweest tijdens de meest recente Afrika Cup. Zo zou de Associatie van Nigeriaanse Prostituees (ANP) een week gratis seks in het vooruitzicht hebben gesteld als de Super Eagles de titel zouden winnen. Het was onduidelijk wie de begunstigden zouden zijn: de voetballers, de technische staf, de bobo’s, of misschien wel het hele mannelijke deel van het land?

Stunt
Vlak voor aanvang van de finale tegen Burkina Faso zouden er 113 sekswerkers naar Johannesburg zijn afgereisd om de jongens een hart onder de riem te steken. Dat vertelde althans een woordvoerster van de ANP. De uitkomst van deze stunt is onbekend, maar één ding is zeker: het was een sterk staaltje publiciteit.

Overigens is het zeker niet de eerste keer dat prostituees zogenaamd hun “diensten” aanbieden. Volgens berichten zouden dames in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka tijdens de vorige editie in 2012 eveneens klanten een gratis beurt hebben beloofd. Zorgelijk was dat diverse kranten na de overwinning van de Chipolopolo melding maakten van grootschalige onbeschermde seks in nachtclubs.

Recentelijk ging het gerucht in Ghana dat de Black Stars zich in Zuid-Afrika zouden hebben vermaakt met ingehuurde dames. John Paintsil zou degene zijn geweest die de prostituees het hotel had ingeloodst. De voetbalbond (GFA) was er als de kippen bij om de beschuldigingen te ontkennen. Volgens de bobo’s zijn de Ghanese voetballers “ambassadeurs” en “rolmodellen” en gedragen zij zich voorbeeldig.

Politie
Behalve John Paintsil. Die moest zich laatst op het politiebureau melden, omdat hij zijn vrouw in hun huis in Accra ernstig zou hebben mishandeld. Volgens de politie zou de voetballer daarbij zijn vrouw hebben gestoken. Zelf ontkent Paintstil dat, en ook zijn vrouw verklaarde later dat hij haar niet heeft aangevallen.

Desalniettemin staat vast dat er zich wel degelijk het een en ander in Huize Paintsil heeft afgespeeld. Verschillende journalisten maken zich momenteel druk over het feit dat de voetballer zo snel weer werd vrijgelaten. Klassenjustitie, zo oordeelde één van hen. ‘Hij moet de zondebok worden voor wat er in dit land op grote schaal gebeurt – mannen die hun vrouwen doden.’

Een nog serieuzere noot dan. Tienduizenden prostituees waren actief tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika, en soortgelijke aantallen worden genoemd voor het aankomende WK in Brazilië. We praten hier over landen waar miljoenen mensen in armoede leven. En dan liggen kindprostitutie, sekshandel, mishandeling en dodelijke ziekten al snel op de loer.

Ervaring
Voetbal is een mannensport in een machowereld. Ik heb gezien op welke wijze spelers, bobo’s en supporters over meisjes praten en hoe ze met ze omgaan. Dat is lang niet altijd een fijne ervaring. Natuurlijk, het verhaal heeft ook een andere zijde: meisjes bieden zich en masse aan de voetballers aan.

Toch: het verschijnsel van meisjes die als een soort van motivatie of bonus – als handelswaar – voor mannen dienen heeft iets dubieus. Zeker ook in Afrika fungeren voetballers als rolmodellen, als voorbeeld voor de jeugd. Ik vraag me af welk signaal zij hiermee afgeven.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑