Ghana 2008 mal

Published on oktober 15th, 2007 | by arnold pannenborg

Mishandeling voetballers Mali na verloren wedstrijd

malWoedende supporters van Togo hebben na de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Mali meerdere voetballers van de tegenpartij mishandeld. Zo kreeg Frederic Kanouté klappen met een broeksriem en Mamadi Sidibé werd na een messteek in het ziekenhuis aan zijn arm geopereeerd.

‘Het was een slagveld,’ zo zei bondscoach Jean-Francois Jodar van Mali na afloop van de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd in Togo. ‘We hebben ons verscholen in de kleedkamer. De muren zaten onder het bloed.’

Bestaansrecht
De wedstrijd tussen Togo en Mali in Lome was cruciaal voor beide teams in de strijd om één van de 16 plaatsen voor de Afrika Cup 2008. Voor Togo, dat vorig jaar tijdens de Afrika Cup én tijdens het WK roemloos ten onder ging, was deze wedstrijd de uitgelezen mogelijkheid om te bewijzen dat ze bestaansrecht hadden in het internationale voetbal.

Helaas. Goals van Frederic Kanouté en Mamadou Diallo in de eerste en tweede helft bleken voldoende voor de Malinese Eagles die dankzij de winst met 12 punten bovenaan Poule 9 eindigden. En daarmee de Afrika Cup van volgend jaar veilig stelden.

Togo bleef steken op de derde plek en zal daarom volgend jaar niet afreizen naar Ghana voor het belangrijkste voetbaltoernooi op Afrikaanse bodem. De supporters van Togo konden de nederlaag duidelijk niet verkroppen. Direct na het laatste fluitsignaal bestormden zij het veld en belaagden de voetballers van de tegenpartij.

Hechten
Naast spelers werden ook meegereisde supporters van Mali door de supporters van de thuisploeg belaagd. Volgens de website van Sevilla, de club van Frederic Kanouté, moest de Malinese voetballer zich laten hechten aan zijn hoofd.

In juni haalde Kanouté nog fel uit tegen de wereldbond FIFA, omdat die ‘geen enkel respect’ zou tonen voor de Afrikaanse nationale teams. De FIFA had gezegd dat hij en andere Afrikaanse voetballers in de Spaanse competitie voorrang zouden moeten geven aan hun clubs en minder zwaar moesten tillen aan hun nationale verplichtingen.

Kanouté was een van de spelers die riep dat de fans in Mali het niet zouden begrijpen als hij niet voor zijn land zou uitkomen. In Afrika komt het geregeld voor dat voetballers fysiek worden bedreigd door de eigen aanhang als zij een selectie voor het nationale elftal naast zich neerleggen. Eerder overkwam dat ook al Emmanuel Adebayor, de bekende aanvaller van Togo.

Ook wél spelen kan dus een gevaar opleveren voor de gezondheid.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑