Afrikanen in Europa etto

Published on oktober 20th, 2007 | by arnold pannenborg

Wel of geen Eto’o? Dat is de vraag

etto‘It’s out of my hands.’ Met deze woorden heeft topspits Samuel Eto’o maar weer eens een oude kwestie op de agenda gezet. Is de voetballer loyaal aan zijn club of aan zijn land?

De kleine Kameroener kent sinds september 2006 nogal wat blessureleed. Vorig jaar was hij vijf maanden uit de roulatie en in augustus van dit jaar was het weer raak, ditmaal voor drie maanden. Zijn club Barcelona kan pas weer vanaf december een beroep doen op de drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar.

Stok
Dat zou betekenen dat Eto’o een maand kan spelen voor zijn club en daarna begin januari alweer voor vijf weken naar Ghana vertrekt voor de Afrika Cup. En daar zou Barcelona het liefst een stok voor steken.

‘Voor Eto’o zal het een heel vreemd jaar worden: eerst een blessure, dan een herstelperiode, en daarna meteen internationale verplichtingen,’ aldus Barcelona’s sport directeur Txiki Berigistain. Refererend aan zowel Eto’o als Yaya Toure voegt hij eraan toe: ‘Ik weet niet of ze [naar de Afrika Cup] gaan en persoonlijk hoop ik van niet maar we kunnen ze niet dwingen.’

Samuel Eto’o zelf zegt nu dat hij de beslissing overlaat aan de Kameroense voetbalbond en de hoge piefen van Barcelona. ‘Ik zal spelen waar ze willen dat ik speel. Ik ben hier niet de baas,’ zegt Eto’o. ‘Ik begrijp de zorgen van mijn club maar ik begrijp ook de belangen van mijn land. Barcelona moet maar gaan praten met de Kameroense voetbalbond.’

Tijdstip
Het is zo ongeveer traditie geworden dat de grote clubs in Europa vlak voor aanvang van de Afrika Cup klagen over het tijdstip van het toernooi, namelijk midden in het Europese voetbalseizoen. De clubs moeten zodoende hun – vaak zeer belangrijke – Afrikaanse spelers wekenlang missen, terwijl zij wel moeten ophoesten voor de immense salarissen. Bovendien komt het nogal eens voor dat hun spelers geblesseerd terugkeren uit Afrika.

Recente voorbeelden van de strijd tussen de Europese clubs en de Afrikaanse voetballanden zijn de schorsing van de Nigeriaanse middenvelder Mikel en de verbale uitval van de Malinese spits Kanouté jegens de FIFA.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑