Kameroen 2003 kam

Published on december 18th, 2007 | by arnold pannenborg

Boek over voetbal te koop

kamDaar is ie dan. Hét boek over de voetbalcompetitie in Kameroen. En over hekserij en magie.

Een antropologisch / journalistiek verhaal over de perikelen achter de schermen bij de clubs Olympique de Buea en Buea Boys in het stadje Buea – spreek uit: Boy-ya – in het zuidwesten van Kameroen. Met volop aandacht voor politiek, etniciteit, de rol van Afrikaanse big men, omkoping en andere vormen van corruptie, hekserij, tovenarij, magie, de rol van de voorvaderen, supportersgeweld, en andere zaken.

Veel van de in het boek beschreven aspecten van het lokale voetbal kunnen met gemak worden vertaald naar het nationale team – de Indomitable Lions – en naar voetbal in Afrika in het algemeen.

De tekst op de achterflap luidt als volgt:

“Footballers Essomba and Ashu, team manager Kalla and spiritual adviser Zé are the key characters in this anthropological study of football in Cameroon. It might seem that a well-organized club with professional executives, a team of talented players and an experienced coach would be sufficient to win a match. However, a successful team also requires a powerful African ‘big man’ of specific ethnic affiliation, a budget for ‘motivation’ (bribery) and the right kind of spiritual assistance (magic). But even then internal struggles within the club and team caused by corrupt club executives, coach’s players and godfathers, witchcraft and sorcery, and/or other factors such as spectators violence may mean that the team still loses.”

Het boek kun je hier dowloaden.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑