Traditioneel ashuring

Published on februari 28th, 2006 | by arnold pannenborg

De ring

Het geval ziet eruit als een doodnormale huis-, tuin- en keukenring. Met een gouden rand en een paar vage inkepingen aan de zijkant. Ik snap niet helemaal waarom Ashu me naar zijn ring laat kijken.

Vijf minuten geleden klopte ik bij mijn voetbalvriend Ashu op de deur om te zien hoe het met hem ging na zijn black-out op de training vanochtend. Hij zei dat ie “okay” was, deed de gordijnen dicht en begon zachtjes te praten. ‘Als ik mijn ring niet had, dan zou ik serieus gewond geraakt zijn.’

Kom nou, denk ik. Jij hebt een beetje teveel gevoel voor dramatiek. Je slooft jezelf uit tijdens de training en slaat vervolgens uitgeput tegen de grond. Je drinkt daarop wat water en voilá, je kunt er weer helemaal tegenaan. ‘Je snapt er niks van!’ roept Ashu. ‘It was witchcraft! Ik ben behekst, en ik weet wie het is. Maar mijn ring heeft me beschermd!’

Grappen
Hekserij is een serieuze aangelegenheid in Kameroen. Daar kun je maar beter geen foute grappen over maken. Hekserij is ook vrij normaal binnen een voetbalteam. Het levert weinig op; je kunt er bijvoorbeeld geen wedstrijden mee winnen. Integendeel, de meeste hekserij vindt plaats tussen spelers, coaches en officials van dezelfde club. De reden is altijd hetzelfde: irritatie, jaloezie, haat.

Stel je het volgende voor. Twee aanvallers vechten om één basisplaats. De coach kiest voor aanvaller 1. Die is uiteraard blij. Aanvaller 2 wil ook in het veld staan, bonussen ontvangen, beroemd worden. Hij kan hard gaan trainen en wachten totdat de coach hem op een gegeven moment opstelt of hij kan de zaak bespoedigen via hekserij.

Aanvaller 2 gaat naar een witchdoctor voor de nodige spirituele bijstand. De witchdoctor vraagt om een stukje haar, een schoenveter of iets anders dat toebehoort aan aanvaller 1. Soms zegt de witchdoctor: “Ren zeven rondjes rond het veld en roep na ieder rondje de naam van je plaaggeest.” De volgende training raakt aanvaller 1 geblesseerd of hij speelt zo slecht dat de coach hem niet meer opstelt. De opzet is geslaagd: de coach selecteert aanvaller 2 voor de eerstvolgende wedstrijd.

Aanvoerder
Ashu zegt dat iemand hem behekst omdat hij de aanvoerder van zijn team is. En niet voor het eerst, zo blijkt. ‘Vorig jaar was er naast mij nog een kandidaat voor de aanvoerdersband,’ vertelt Ashu. ‘De coach gaf de band aan mij. Die andere speler was woest. De volgende dag kwam hij naar me toe tijdens de training en schudde mij de hand. “No hard feelings”, zei hij. Een paar minuten later brak mijn ring op het veld in stukken. Ik riep een paar bevriende spelers bij me, zodat zij de hekserij met eigen ogen konden aanschouwen.’

Ashu pakt een papierprop uit de kast. Daarin bewaart hij de stukken ring. ‘Ik ging terug naar de tovenaar in mijn dorp, die de ring voor me had gemaakt. Hij maakte een nieuwe ring en vertelde me wie me behekst had. Hij zei: “Als je straks naar de training gaat, zal er één persoon je als komen begroeten en vragen hoe het met je is. Dat is de dader.” Het ging precies zoals hij het had voorspeld. Die speler durfde me niet eens aan te kijken. Ook nu heb ik zo’n vermoeden wie het gedaan heeft.’

Ik vraag hem naar de oorsprong van de ring. ‘Ooit ging ik op proef bij een club in Ghana,’ vertelt hij. ‘Daar werd ik plotseling hevig ziek en ik moest meteen terug naar Kameroen. Pas toen realiseerde ik me dat collega’s je kwaad kunnen doen. Op aanraden van mijn vader bezocht ik een tovenaar in mijn geboortedorp. Hij deed kruiden en poeders in een gietijzeren pan, gooide de ring erin en verhitte de hele boel. Na een tijdje pakte de tovenaar de roodgloeiende ring uit de pan en legde het in mijn hand. Maar ik voelde de hitte niet!’

Regels
Ashu moet snel langsgaan bij zijn tovenaar. Niet alleen om te achterhalen wie hem behekst heeft, maar ook om de kracht van de ring te “verlengen”. De ring behoudt zijn beschermende kracht namelijk niet voor eeuwig. ‘Mijn ring werkt maar een paar jaar. Sommige protectie werkt wel twintig jaar, andere slechts zes maanden. Dat hangt onder andere af of je je aan de regels houdt. Je mag bijvoorbeeld niet slapen met een meisje met de ring om je vinger.’

‘Er is één vorm van protectie die een heel leven lang mee gaat,’ zo verklapt Ashu. ‘De tovenaar maakt in dat geval drie sneeën in je wang, op je handen of op je borstkas. Daarin smeert hij een wit poeder. Vervolgens schroeit hij de wond dicht. Daar kan echt niemand tegenop!’

Binnenkort gaat Ashu terug naar de tovenaar. ‘Alleen hij weet wie me probeert te beheksen. Ik heb wel een vermoeden maar hij kan het me met zekerheid vertellen. Die speler mag in ieder geval flink oppassen. Sommige protectie kan de hekserij alleen absorberen maar mijn protectie werkt als een spiegel: de duistere krachten worden keihard teruggestuurd naar waar ze vandaan kwamen. Die jongen die dit heeft gedaan, is nog niet jarig.’

Naschrift: Amper een jaar na de gebeurtenissen liep Ashu een zeer zware blessure op, waardoor hij meer dan twee jaar niet heeft kunnen voetballen. Sindsdien, zo vertelde hij me in Yaoundé begin 2010, heeft hij zijn niveau van weleer nooit meer gehaald.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑