Competities bamb

Published on januari 13th, 2008 | by arnold pannenborg

Zaak Bamboutos exemplarisch voor corruptie in Kameroen

bambHet had iets weg van Cluedo. Alle ingrediënten waren aanwezig: twee teams, een blessure, een blunder, een doelpunt én als klapper een gevulde envelop. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om te beseffen dat het hier om corruptie ging.

De wedstrijd tussen Bamboutos de Mbouda en Fédéral de Noun in de Kameroense eerste divisie league gaat de boeken in als een wel heel opzichtige manier om de boel te belazeren. Het voorval op 15 september 2007, waarbij Bamboutos door de voetbalbond Fecafoot linea recta naar de derde divisie werd gedegradeerd, is helaas meer regel dan uitzondering. Het Kameroense voetbal, en dat van vele andere Afrikaanse landen, is doordrenkt van omkopingsschandalen en andere vormen van corruptie.

Op het moment dat Bamboutos en Fédéral elkaar treffen op die 15de september zijn er nog slechts vijf wedstrijden te gaan in de D1 competitie (nu MTN Elite One league genoemd). Bamboutos, een club uit de rijke West Province waar het Bamileke volk woont, staat gevaarlijk onderaan in de degradatiezone. De club moet deze wedstrijd koste wat kost winnen.

Schrik
Aanvankelijk gaat het de spelers van Bamboutos voor de wind en na verloop van tijd staat het team met 2-1 voor. Dan, ergens in de tweede helft, maakt Fédéral de Noun gelijk. De schrik zit er bij de spelers, coaches, teammanager en supporters goed in. En terecht. Fédéral dreigt de wedstrijd te gaan winnen en daarmee Bamboutos nagenoeg definitief naar de tweede divisie te verwijzen. Een paar duizend toeschouwers zien vervolgens een wel heel schaamteloze vorm van omkoping.

De aanvoerder van Bamboutos veinst een blessure en krijgt in plaats van een ‘behandeling’ aan de zijlijn een envelop in zijn hand gedrukt, afkomstig van de bank van de club uit de West Province. De aanvoerder loopt ermee naar de aanvoerder van Fédéral, en overhandigt hem de envelop. Deze aanvoerder is vervolgens betrokken bij een incident waaruit Bamboutos het derde en beslissende doelpunt kan scoren.

De Fecafoot was not amused, zoals de Engelsen zeggen, en greep zeer snel in. Bamboutos hoefde haar laatste drie wedstrijden niet meer te spelen en kon zich alvast gaan opmaken voor een seizoen in de derde en laagste Kameroense voetbaldivisie.

Geld
De gemiddelde westerling zal zich waarschijnlijk vooral verbazen over de openlijke manier waarop Bamboutos de wedstrijd op illegale wijze naar zich toetrok. Maar eenieder die enige tijd een lokale Afrikaanse league volgt, weet dat dit vaker voorkomt dan je zou vermoeden. In Kameroen heb ik vele verhalen gehoord – en enkele zelf gezien – over teammanagers en coaches die het veld opliepen en de spelers van de tegenpartij geld aanboden.

De vormen van corruptie vinden werkelijk op alle niveaus en op alle mogelijke manieren plaats. Spelers ‘verkopen’ de wedstrijd om een zakcentje te verdienen, clubvoorzitters spreken ergens af met de scheidsrechter om hen een zak geld toe te stoppen (als de scheidsrechters niet al op de ‘loonlijst’ van de club staan) en vierde officials die moeten toezien op een eerlijk verloop van de wedstrijd worden omgekocht. Het is allemaal zo normaal in de voetballerij dat zelfs sommige scheidsrechters niet meer wensen te worden omgekocht. Maar ook binnen de Fecafoot en het ministerie van sport zijn mensen corrupt.

Zo kon het gebeuren dat de overduidelijke omkopingstaferelen tijdens de wedstrijd tussen Bamboutos en Fédéral de Noun niet door alle betrokkenen als zodanig werden erkend. Sterker nog: Bamboutos protesteerde tegen het besluit van de Ethische Commissie van Fecafoot en kreeg de steun van verscheidene bobo’s.

Finale
De eerste divisieclub waar ik tijdenlang onderzoek naar heb gedaan is van hetzelfde laken een pak. Mount Cameroon FC, zo vertelden insiders me, koopt alles en iedereen om – en gooit er heel wat geld tegenaan. Een gemiddelde wedstrijd? De officials krijgen steevast 1.500 euro voor ‘geleverde’ diensten. De finale van de Cup of Cameroon in 2002? De scheidsrechter en lijnrechters kregen in totaal 4.000 euro.

Ook Mount Cameroon was onderwerp van een onderzoek naar corruptie. Aan het eind van het seizoen in 2006 speelde het team een cruciale wedstrijd tegen Racing de Bafoussam. Mount Cameroon moest winnen, anders zou het degraderen. Racing was al gedegradeerd. Het verhaal gaat dat de vice-voorzitter van Mount Cameroon de tegenpartij in een hotel in Bandjoun had omgekocht. De Fecafoot besloot daarop om de vice-voorzitter voor tien jaar te schorsen en het team terug te sturen naar de derde divisie.

Maar de voorzitter is een machtig man. Hij is immens rijk en bovendien een parlementariër. Hij heeft dus vriendjes. En zo kwam het dat Mount Cameroon een week later door de Ethische Commissie werd vrijgesproken van corruptie. De ploeg uit het zuidwesten van Kameroen speelt nog altijd in de hoogste divisie.

Dat er corruptie plaatsvindt in de Afrikaanse voetbalcompetities, dat staat buiten kijf. Maar dat zelfs overduidelijke omkopingsschandalen via vriendjespolitiek (ook een vorm van corruptie) met de mantel der liefde worden bedekt, is misschien wel veel schandaliger dan het omkopen zelf.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑