Ghana 2008 mermaid

Published on januari 29th, 2008 | by arnold pannenborg

Over zeemeerminnen, dwergen en witte zakdoeken

mermaid‘Midden in de nacht kwamen de dwergen. Het waren er vier in totaal. Ze verspreiden zich naar de vier hoeken en het veld en deden daar hun ding.’ Aldus sprak Nuru, één van de drie tussenpersonen die de magie regelen voor het nationale elftal van Ghana.

Onzichtbare dwergen die je kunt inzetten om voetbalwedstrijden mee te winnen. Het klinkt vrij bizar maar honderden kilometers verderop, in Kameroen, kreeg ik hetzelfde verhaal te horen. Mijn spiritueel adviseur uit het stadje Limbe in Kameroen vertelde me dat hij en zijn collega’s voor de wedstrijden soms specifieke geesten uit het bos en uit de zee opriepen om de spelers op het veld bij te staan.

De geesten uit de zee staan overal in West-Afrika bekend als Mami Water, ofwel de zeemeerminnen, die onder andere het doel kunnen afschermen tijdens de wedstrijden. Toen Zé echter sprak over dwergen uit het bos als een soort van tegenhanger van Mami Water, begon ik persoonlijk sterk te twijfelen aan zijn verhalen. Het klonk eerlijk gezegd een beetje té bizar.

Voeten
Het werd in mijn ogen nog ongeloofwaardiger op het moment dat Zé mij meldde dat de voeten van de dwergen achterstevoren aan de benen vastzitten. Dat is dan de reden waarom een normaal mens in een willekeurig bos nooit een dwerg zal zien. Hij ziet namelijk wel de voetsporen van de dwerg, maar loopt vervolgens precies de verkeerde kant op.

Volgens Zé kunnen mensen de dwergen in het bos alleen ontmoeten als de dwergen daartoe zelf het initiatief nemen. Zo zijn er spiritueel adviseurs die weten hoe je zulke dwergen moet oproepen, net als dat er adviseurs zijn die bevriend zijn met de zeemeerminnen. Een mogelijke opdracht die je de als zeer sterk bekend staande dwergen kunt meegeven, is dat ze aanvallers tegenhouden op hun weg naar het doel. De supporters denken dat hun aanvaller fysiek gemankeerd is, maar in werkelijkheid houdt de onzichtbare dwerg diens shirtje vast in zijn rush naar het doel.

Collectief
Blijkbaar is het verschijnsel van de dwergen honderden en honderden kilometers verderop aan de kust van West-Afrika net zo bekend als in Kameroen. Dat leidt in mijn ogen tot de conclusie dat er wellicht een collectief geloof heerst in deze regio over het bestaan van geesten als zeemeerminnen en dwergen – en dat ze middels de juiste rituelen kunnen worden aangewend voor het prepareren van voetbalwedstrijden.

Nuru vertelde me nog een paar interessante vormen van magie die hij normaliter prepareerde voor wedstrijden in de lokale league. Eén daarvan is de witte ‘handkerchief’ – de speciaal geprepareerde zakdoek. ‘De zakdoek is door een malam geprepareerd middels geuren en spreuken,’ zegt hij. ‘Als een speler ‘m draagt, geeft hij een bepaalde geur af als waarschuwing voor de tegenstander. Op de zakdoek zelf zie je, als je ‘m openvouwt, dat er spreuken uit de Koran op geschreven staan. Het geeft de speler kracht.’

‘Je zult ze zelden zien om de armen van de spelers,’ vervolgt Nuru. ‘Sommigen steken de zakdoek in hun sokken, anderen bewaren ‘m in hun onderbroek en weer anderen dragen de zakdoek onder hun shirt.’

Uitleg
Het verhaal van de witte zakdoeken komt overeen met de bevindingen van mijn onderzoek in Kameroen. Ook hier gaf mijn spiritueel adviseur tekst en uitleg over de werking ervan. Zelf heeft Zé jaren geleden een ‘brotherhood’ opgericht met spelers van diverse clubs in het land. En allen droegen ze door Zé geprepareerde witte zakdoek als teken van hun lidmaatschap van de ‘brotherhood’.

Ik verbleef enkele keren op de speciale compound van de ‘brotherhood’ in Limbe; een eenvoudig onderkomen met meerdere kamers en een toilet en douche buiten. Af en toe kwamen zijn spelers daar slapen als ze een wedstrijd in de buurt hadden gespeeld. Zé vertelde dat hij zijn spelers via de zakdoek kracht en vertrouwen schonk. ‘Het is behalve de kracht van de Koran ook een psychologische opsteker voor mijn jongens,’ zegt hij. ‘Ze weten immers dat ik er altijd ben om hen bij te staan.’

Een derde vorm van magie die Nuru mij vertelde op de tribune in het stadion in Accra, had eveneens te maken met geuren en spreuken. ‘Soms geef ik de speler een soort ‘body spray’ mee dat ze op hun lichaam moeten sproeien. De spray verspreidt een heel vervelende geur voor de tegenstanders. Als die in de buurt komen, raken ze volkomen in de war. Voor de tegenstander lijkt het namelijk alsof zijn hoofd omgekeerd op zijn nek rust. Hij is helemaal de weg kwijt.’

Neutraliseren
Het heeft er alles van weg dat Afrikaanse malams en witchdoctors keuze hebben uit een selectie van verschillende vormen van magie. Iedere malam en witchdoctor is gespecialiseerd in één of meerdere vormen van magie en roept ze op tijdens de voetbalwedstrijd. En natuurlijk worden er op hetzelfde moment andere malams en witchdoctors ingehuurd om de ene magie te neutraliseren.

Het is een spel binnen het voetbalspel. Lees mijn verhalen er maar op na.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑