Ghana 2008 tour

Published on januari 29th, 2008 | by arnold pannenborg

Vijf maal twee broers op de Afrika Cup

tourGyan en Gyan, Touré en Touré, en Song en Song. Tijdens deze editie van de Afrika Cup spelen maar liefst vijf broers voor de verschillende nationale elftallen. De krant Daily Graphic zette ze op een rijtje.

De bekendste Afrikaanse broertjes op het moment zijn ongetwijfeld Kolo en Yaya Touré. Ze zijn allebei middenvelders en spelen beiden voor grote clubs in Europa (Arsenal en Barcelona). En nu zitten ze beiden bij de selectie van het Ivoriaanse nationale elftal. Kolo is de oudste en speelt altijd, ook bij Arsenal. Ook Yaya (zie foto) is een goeie en krijgt zo nu en dan de voorkeur boven toppers als Deco bij Barcelona.

Gyan
Twee van de Ghanese Black Stars zijn de inmiddels bekende broertjes Gyan. Asamoah, de jongste van het stel, speelt normaliter bij Udinese in Italië. Bij het nationale elftal heeft hij tijdens dit toernooi zijn draai nog niet helemaal gevonden. Zijn 27-jarige broer Baffour zit in het koude Rusland bij FC Saturn. Beide broers groeiden op in Accra en ze spelen allebei in de aanval.

De andere twee broers in het nationale elftal van Ghana zijn wellicht minder bekend bij het grote publiek. Tenminste, het feit dat ze broers zijn. Laryea Kingston, de populaire rastaman, is een middenvelder voor Hearts in de Schotse competitie. Zijn oudere broer Richard, keeper van beroep, heeft echter een andere achternaam. Naar verluidt hadden de Turkse autoriteiten (hij speelde lang tijd in de Turkse competitie) zijn achternaam verkeerd gespeld in de officiële documenten. Sindsdien gaat Richard, die nu bij het Engelse Birmingham speelt, door het leven als Kingson.

Song
Ook Kameroen heeft sinds kort twee familieleden in het nationale elftal. Rigobert Song, de man die al sinds jaar en dag de aanvoerder is van de Indomitable Lions, heeft gezelschap gekregen van zijn neefje. Alexandre Bilong Song heeft zich voor deze Afrika Cup in de selectie weten te spelen. De jongere Song is een opvallende verschijning; hij won onlangs de “Rastafari Headcut of the Year” award.

Terug naar de echte broers. Zambia heeft ook een bloedverwant duo en wat voor één. Christopher en Felix Katongo zijn misschien niet zo bekend in Europa maar bij de Chipolopolo zijn ze van grote waarde.

De echte broederliefde werd getoond door de broertjes Gyan die een paar dagen terug samen de Afrika Cup dreigden te verlaten, nadat Asamoah onderwerp was van hevige kritiek uit Ghana. Baffour twijfelde niet en ging samen met zijn broertje in ‘staking’. Dat is pas broederliefde.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑