Ghana 2008 ago

Published on februari 4th, 2008 | by arnold pannenborg

Halve finales Ghana en Ivoorkust dankzij Ago-Goal en Kalou

agoLange tijd zag het ernaar uit dat Ghana het onderspit zou delven tegen haar rivaal. Een intikkertje van Junior Agogo stuurde Nigeria echter naar huis en zond gastland Ghana linea recta naar de halve finales van de Afrika Cup.

Ook Ivoorkust staat in de halve finales. De gedoodverfde kampioen ontdeed zich vrij laat maar heel gemakkelijk van het kleine Guinea. Na een paar fantastische acties van aanvoerder Didier Drogba was het verzet gebroken en kon onder andere Salomon Kalou zijn doelpuntjes meepikken.

Ago-Goal! Zo luidde de kop op de voorpagina van de Daily Graphic naar aanleiding van de overwinning van Ghana op Nigeria. Matchwinner Junior Agogo werd geheel terecht in het zonnetje gezet na het doelpunt waarmee hij zijn land naar de volgende ronde bracht. De echte matchwinner was Sulley Muntari die de knappe voorzet gaf waaruit Agogo gemakkelijk kon intikken.

Scheidsrechter
Lange tijd leek het niet op dat Ghana de voordelen die het gastland tijdens de Afrika Cup nu eenmaal heeft ten gelde zou maken. Sterker nog, Nigeria kwam na een penalty eerst op voorsprong en in de tweede helft stuurde de scheidsrechter ook nog eens aanvoerder John Mensah met rood van het veld. De scheidsrechter voelde zich duidelijk niet onder druk gezet door de massale steun van het publiek voor de Black Stars.

Pal voor rust scoorde, wie anders, Michael Essien de gelijkmaker. In de tweede helft leek Nigeria niet bepaald gebruik te willen maken van het numerieke voordeel. En ondanks het feit dat het publiek er na de rode kaart een stuk minder vertrouwen in leek te hebben, kwam daar uiteindelijk het verlossende doelpunt. Voor het eerst in vijftien jaar versloeg Ghana haar eeuwige rivaal Nigeria in een officiele wedstrijd.

Daarna brak het feest los. De toeters waren nog luider dan anders, net als de muziek uit de Guinness tent naast het stadions, en op straat werd volop gedanst en gezongen. Voor velen was het geluk dat Ghana de winst pakte. Aan het eind van de tweede helft sloeg namelijk de stemming voor ongeveer tien minuten compleet om nadat het publiek het niet eens was met enkele beslissingen van de scheidsrechter.

Ruzies
Naast mij op de tribune ontstonden ruzies die net niet in vechtpartijen ontaarden. Na nog een beslissing van de scheids in het nadeel van de Ghanezen, gooiden meerdere mensen volle flessen water vanaf de tweede tribune richting het veld. Enkele dansende mensen ver beneden kregen de flessen op het hoofd en moesten onmiddellijk gewond worden afgevoerd.

De negatieve sfeer verdween net zo snel als ie gekomen was. Na het tweede en beslissende doelpunt was de irritatie over de scheidsrechter weggeebt en kon het feest beginnen. Einduitslag 2-1.

Ivoorkust bereikte vrij eenvoudig de halve finales. Guinea was simpelweg niet opgewassen tegen de voorhoede van de Olifanten met onder andere Drogba, Dindane, Kalou en Kone. Helaas voor Guinea zat aanvoerder Pascal Feindouno wegens een schorsing op de tribune. De beste voetballer van Guinea moest lijdzaam toezien hoe zijn mannen in de tweede helft in de pan werden gehakt. Uiteindelijk won Ivoorkust met 5-1 en geeft daarmee haar visitekaartje af voor de komende tegenstander(s).

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑