Coaches ap1

Published on februari 7th, 2008 | by arnold pannenborg

‘De Drog? Die ontwikkelt zich uitstekend tijdens dit toernooi’

ap1Staat ie aan? Mooi! Bij deze heet ik iedereen van harte welkom op deze persconferentie. Ik moet bekennen dat ik net zo verrast was als jullie toen ik het nieuws hoorde. Maar zo gaat dat in de voetballerij. Daar moet je niet lang over blijven lullen.

Wat zei je? Nee ik heb geen flauw idee waarom hij ontslagen is, zo pal voor de halve finales. Dat zou je aan Gerard Gili zelf moeten vragen of aan Jacques Anouma, de voorzitter van de voetbalbond. Feit blijft dat ik gistermiddag een telefoontje kreeg van Mr Anouma met de vraag of ik interesse had om de Olifanten naar de Afrika Cup titel te loodsen. Hij vertelde niet waarom de bondscoach weg was en ik heb er niet naar gevraagd.

Kijk het is heel simpel. Die man uit Ivoorkust zei: ‘Mr Pannenborg we hebben u nodig voor deze klus.’ Het klonk oprecht. Wat doen je dan? Dan pak je je spullen en ga je als de sodemieter naar het stadion om de jongens te ontmoeten.

Inventarisatie
Tja, wat doe je als je slechts één dag de tijd hebt om het team voor te bereiden? Je maakt een inventarisatie van de spelers die je tot je beschikking hebt. Bij Ivoorkust zit dat wel goed. Daar zit veel talent tussen. Ik noem een Kalou, ik noem een Touré, ik noem een Koné, ik noem een Drogba. Dat zijn spelers van een bijzonder groot kaliber. Nee ik verwacht niet dat Kolo Toure zal spelen vandaag. Jammer maar helaas.

ap2Hoe ik deze spelersgroep zou omschrijven? Vind ik een interessante vraag. Ik denk dat de Olifanten zich het beste laten samenvatten met de volgende twee termen: een ongebreidelde professionaliteit en een portie gezonde spontaniteit. Beide elementen zijn essentieel voor een positief resultaat. Nog iets anders? Nee, hiermee heb ik de kern wel te pakken, ja.

Wat ik belangrijk vind is teambuilding. Samenhorigheidsgevoel. Dat gevoel hebben van: we kunnen de wereld aan. Gisteren rond zes uur heb ik alle spelers en de technische staf bijeen geroepen voor het avondeten. We zaten aan één grote tafel te eten en te praten over de wedstrijd tegen Egypte. En weet je wat ze zeiden? Als we als een hecht team spelen, halen we die finale! Ik zag de overwinning al in hun ogen. Zie, ik hoef al nauwelijks meer iets te doen.

Ministers
Kwaliteit! Ik let louter op kwaliteit. Ik doe niet aan vriendjespolitiek, ik neem geen geld aan en ik luister niet naar ministers en zakenlui. Zo werk ik en niet anders. Bij Ivoorkust doen ze sowieso niet aan zulke praktijken. Vanochtend vroeg nog vloog ik in de privéjet van de minister van Sport naar diens villa voor een onderonsje. Ik kreeg een papiertje mee met een buitengewoon intrigerende opstelling. Dat die mensen met je meedenken is logisch, zij willen ook winnen.

Het interessante aan Afrika is dat ze zulke nadruk leggen op het belang van de familie. Neem nu Aruna Dindane. Een goudeerlijke jongen. Een echte familieman. Gisteravond laat stond hij voor mijn kamerdeur om zijn zus aan me voor te stellen. Ja daar was ik zeker van onder de indruk. Een heel vrolijke meid. Of Dindane speelt? Ja natuurlijk speelt hij! Wat is dat nu voor domme vraag?

Wat? Ik heb je toch al gezegd dat ik niet weet waarom Gerard Gili ontslagen is? Jullie blijven maar doorzeuren over details. Sjongejonge. Nou goed. Wat ik heb begrepen van de secretaris van de voetbalbond is dat Gili heeft lopen rollebollen met Mr Anouma’s derde vrouw. Volgens mij was het vrij onschuldig, al heeft de voorzitter ze in zijn eigen bed betrapt. In Afrika worden de mannen dan een tikkeltje emotioneel. Dat soort gevoelens moet je niet onderschatten.

Accent
ap3Kijk je weet hoe het is met die Fransen hé! Een romantisch muziekje, wijntje erbij en dan dat gladde accent. Tja, en die vrouw voelt zich verwaarloosd omdat ze derde keus is. Da’s een kwestie van een optelsommetje. Nee ik probeer de boel niet te bagatelliseren! Ik zeg alleen dat ik het best kan begrijpen. Je zit toch drie weken in de tropen en dan gaan de hormonen opspelen. We zijn allemaal mensen en jij moet niet doen alsof jij nooit een foutje hebt gemaakt.

Moment! Ik heb iemand aan de lijn hier. Met wie spreek ik? Oh hoi Marco. Hoe is het ermee? Dank je. Het is inderdaad een leuke job met een groep enthousiaste spelers. Salomon Kalou? Die ken ik wel. Een olijk kereltje. Ik denk dat hij het bij Ivoorkust helemaal gaat maken. Uitlenen? Kalou is toch geen boek? Nee, dat gaat niet lukken vrees ik. Jij hebt je kans gehad en ik ben blij met hem. Die jongen blijft gewoon waar hij hoort. Ciao.

ap4Ja jij daar! De Engelse journalist in de hoek! Drogba? Chelsea? Sorry ik denk dat ik dan niet duidelijk genoeg ben geweest. Zie je dit bord? Lees jij eens hardop wat erop staat. Precies! ‘Africa Cup of Nations. Ghana 2008′. Ben je intelligent genoeg om deze hint te begrijpen? Ik beantwoord alleen vragen die met de Afrika Cup te maken hebben. Iedereen hier is in dienst van het Ivoriaanse nationale elftal en Chelsea heeft hier niets te zoeken.

Motto
Lege stoelen naast me, zeg je? Dat heb je goed gezien! Ik heb inderdaad nog geen assistenten aangenomen. Ik ga vandaag mijn opties bekijken en dan kom ik er zo snel mogelijk op terug. Ik weet ook dat de wedstrijd al over een paar uur begint maar ik heb één ding geleerd in mijn leven en dat is dat je nooit overhaaste beslissingen moet nemen. Mijn motto is: spontane besluiten nemen na goed overleg.

Goed, als er geen vragen meer zijn wil ik de journalisten bedanken voor hun aanwezigheid. Over een uurtje beginnen we in het stadion met de training. Jullie zijn van harte welkom.

Verdacht. Ja ik had de spelers inderdaad al op het veld verwacht meneer de journalist. Wat wil je daarmee suggereren?

ap5
Jullie roepen altijd maar dit en dat en zus en zo maar vergeten vaak dat dit nog jonge jongens zijn. Die gasten zijn zich waarschijnlijk nog even aan het opknappen en opfrissen voor de training. Beetje bling bling om de pols. De wereld kijkt toe en dan wil je respectabel voor de dag komen.

Professionals
Het trainingsschema? Ik denk niet dat we het moeilijk gaan maken vandaag.

ap6
Het is al warm en de wedstrijd begint zo dus het heeft weinig zin om de spelers nu al compleet uit te putten. Een paar rondjes om het veld, enkele schoten op het doel en wat tactische steekspelletjes, dat lijkt mij afdoende. Deze spelers zijn professionals. Ik ben hier om de grote lijnen uit te zetten. Welke dat zijn? Het winnen van de Afrika Cup, dat had je zelf ook kunnen bedenken, niet?

He Salomon! Salomon! He! Wat zei ik nou? Dribbelen is goed, het publiek waardeert het, maar waar is je rendement? Denk aan je rendement! Hoe vaak moet ik dit nog zeggen? Ik wil dat je effectief doorschuift naar de voorste linies tot aan de achterlijn. Probeer daarbij af en toe onverwachts eens te ritsen. Ritsen ja! Gewoon tussen twee tegenstanders heen ritsen richting het doel.

ap7Kolo, kun je even bij me komen alsjeblieft? Weet je nog waar ik je gisteravond om vroeg? Heb je het nog voor me uitgezocht? Nee? Dit vind ik echt teleurstellend. Je loopt hier maar een beetje te lanterfanten met je blessure en als het land je nodig heeft, geef je niet thuis. Moet ik nu zelf gaan uitzoeken wat het betekent? Baba Yara! Daar gaan we zometeen mooi wel spelen, in dat stadion, weet je dat? Dit soort informatie is cruciaal willen we de finale halen.

Pers
Excuseer mij, gewaardeerde vertegenwoordigers van de internationale pers. Ik heb verplichtingen elders.

Hmmm. Ben ik nou te vroeg of is hij nou te laat? We hadden toch om elf uur afgesproken? Of had ik er een uurtje Afrikaanse tijd bij moeten optellen? ap8Dit is toch de goede kamer? Ja dat moet wel. Op dit kluisje staat REF 1 en daar zie ik REF 2. Hoe pak ik dit het beste aan? Leg ik de flappen op het bankje of schuif ik het door de gleuf in zijn kluisje? Maar welke is van hem? Is 12 cedi eigenlijk genoeg? Voor je het weet, beledig je zo’n man en dat kunnen we in deze fase van het toernooi niet gebruiken.

Sorry heren van de media. Ik moest dringend overleg plegen. Drogba? De Drog? Dat vind ik echt een aanwinst voor het team. Een gedreven speler. Je ziet dat hij al meer ervaring heeft dan de anderen. Een ware motivator. Zulke spelers heb je nodig in het team. Drogba is een bijzonder leergierig individu. Die jongen is zich uitstekend aan het ontwikkelen tijdens dit toernooi. Ga er maar van uit dat hij in de basis staat.

Egypte
Of we de titel gaan pakken? Ik denk dat als we van Egypte winnen we dan al een heel eind op weg zijn. Zo goed?

Zo. Effe rust. Je probeert zo’n team natuurlijk op te peppen maar af en toe moet je egoistisch zijn. Dan moet je even aan je eigen persoontje denken. Daar moet je niet lichtzinnig over doen. Af en toe een moment voor jezelf, is mijn motto. Even een minuut relaxen voordat we straks de heksenketel betreden.

Waar is mijn masseuse nou?

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑