Ghana 2008 bik

Published on februari 10th, 2008 | by arnold pannenborg

Dr Bikey: ‘Medisch gezien totaal onacceptabel’

bikVan een afstandje leek het op een daad van agressie jegens een lid van het medisch personeel in het stadion in Accra. Maar niets is minder waar.

Wat gebeurde er? Andre Bikey duwde een hulpverlener hardhandig tegen de grond, terwijl deze slechts probeerde Rigobert Song bij te staan bij diens opgelopen blessure in de halve finale tussen Kameroen en Ghana. Typisch de onwetende blik van een leek, aldus Bikey zelf.

‘Wat deze man deed was medisch gezien totaal onacceptabel,’ aldus Andre Bikey, dokter in de medische wetenschappen en parttime voetballer van het Kameroense nationale team. ‘Helaas stond ik op het veld als voetballer en niet als gediplomeerd dokter, en dus stuurde de scheidsrechter mij met rood naar de kleedkamer. Een grove vergissing!’

Praktijk
Het ongeloof is nog van het gezicht van Andre Bikey af te lezen. De 23-jarige speler van de Indomitable Lions, die dankzij de rode kaart de finale van vandaag moet missen en dus alvast naar zijn villa annex praktijk in Yaounde is teruggekeerd, neemt een trek van zijn sigaar en schudt zijn hoofd.

‘Ik wil een ding als eerste kwijt en dat is dat de scheidsrechter geen blaam treft,’ zegt Bikey. ‘De beste man ziet een voetballer op het veld die een lid van het medische personeel een duw geeft. Dat hij daarvoor rood geeft, is volkomen logisch. De man kon natuurlijk niet weten dat ik een gediplomeerd dokter uit Kameroen ben. Ik had helaas mijn officiele documenten niet bij de hand en kon hem dus niet voor deze jammerlijke vergissing behoeden.’

‘Wat ik erger vind,’ zo gaat de welbespraakte dokter verder, ‘is het feit dat het medische grondpersoneel van het stadion ons eigen Kameroense personeel probeerde tegen te werken en daarbij alle medische regels aan hun laars lapten. Onze jongens kwamen het veld opgerend op het moment dat Rigobert Song naar de grond ging. Zij weten precies wat te doen in dit soort situaties. Ik kan het weten, ik heb ze zelf opgeleid.’

Doodzonde
‘Opeens waren daar die mensen van het stadion zelf. Een stelletje onprofessionele Ghanezen! Ik kan me er nog over opwinden. Ons eigen medisch personeel, dat direct onder mijn toezicht werd gesteld, zag meteen dat Song gemakkelijk ter plekke kon worden behandeld. Het zou zelfs onverantwoord zijn geweest om hem op te tillen en op de karretje naar de zijlijn te rijden. Dat, en iedere dokter kan dit beamen, is medisch gezien een doodzonde!’

‘Als gediplomeerd dokter moest ik simpelweg ingrijpen. Dat is de beroepscode. Mensen in fysieke nood bijstaan met raad en daad! Een van de leden van het grondpersoneel sloeg ons advies in de wind en begon aan het shirtje van onze aanvoerder te sjorren. Zonder de consequenties ervan te overzien, heb ik dat lid van het medische personeel een duw gegeven.’

‘Ik kan heel goed begrijpen dat het publiek mijn daden niet op waarde heeft weten te schatten. Ik kreeg flessen water naar mijn hoofd geslingerd, de beveiliging moest me afschermen. Ook vroegen mensen zich af waarom ik zo’n, in hun ogen, domme actie beging in de blessuretijd, terwijl de winst en dus de finale al nagenoeg zeker waren gesteld. Hopelijk heb ik de onvrede kunnen wegnemen door mijn kant van het verhaal te vertellen.’

Dubbelfunctie
Dr Bikey neemt nog een hijs van zijn sigaar en bladeert nonchalant door een dossier van een van zijn patiënten. ‘Bij mijn club Reading in de Engelse competitie fungeer ik regelmatig als teamdokter. Die dubbelfunctie is ook begrijpelijk, gezien mijn beroep als dokter en voetballer. In Engeland nemen ze mijn medische beslissingen ook bloedserieus, daar zou geen scheidsrechter het in zijn hoofd halen mij van het veld te sturen.’

De jeugdige dokter staat op en maakt met een handgebaar duidelijk dat het tijd is om te wieberen. ‘Weet je, soms zou ik willen dat mensen mij niet louter als voetballer zouden zien als ik op het veld sta. Ik pingel per slot van rekening slechts op parttime basis met de bal. De medische wetenschap, dat is mijn lust en mijn leven. Ja ik zou eerlijk gezegd wat meer erkenning willen. Ik denk dat ik dat ook heb verdiend.’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑