Coaches roc2

Published on februari 16th, 2008 | by arnold pannenborg

Le Roy bedreigd met ontslag

roc2Hij bereikte de halve finales van de Afrika Cup 2008 en haalde tevens het brons binnen. Toch is het maar de vraag of Claude Le Roy mag aanblijven als bondscoach van Ghana.

De Franse bondscoach staat onder grote druk. Ondanks het feit dat hij een heel behoorlijke prestatie heeft neergezet met zijn team, is hij er niet in geslaagd het motto “Host & Win” waar te kunnen maken. Combineer dat met het feit dat zijn opstelling tegen Kameroen hem op ongelooflijke kritiek is komen te staan en je snapt dat Le Roy in Ghana op weinig sympathie meer hoeft te rekenen.

Cup
Bij het aanstellen van Claude Le Roy eiste de voorzitter van de voetbalbond GFA dat de Franse bondscoach de Afrika Cup zou binnenhalen. Niets meer en niets minder. Ghana speelde immers op eigen bodem en de geschiedenis leert dat dat een gunstig uitgangspunt is tijdens een Afrika Cup.

Nu, een week na de Afrika Cup, maken de Ghanezen de balans op van drie weken voetbal. De conclusie: Claude Le Roy is een heel aardige bondscoach maar hij heeft groffe fouten begaan. Aan de ene kant liet de Fransman zien dat hij hart voor de Ghanese zaak had. Tijdens het toernooi bereikte de Fransman de respectabele leeftijd van 60 jaar maar hij besloot zijn feestje uit te stellen tot na de Cup. ‘Het winnen van de Afrika Cup is belangrijker dan deze mijlpaal,’ zo zei hij.

De eerste vier wedstrijden werd hij dan ook op handen en voeten gedragen door het Ghanese publiek. Na de inzinking tegen Namibië volgden de winst op zowel Marokko als Nigeria. Vooral de periode na het overwinning op de Super Eagles – inmiddels tot Super Chickens gedoopt – kenmerkte zich door een gevoel van euforie en het idee dat Ghana de hele wereld aankon. Claude Le Roy kreeg een groot deel van de credits.

Pan
Kameroen zou even in de pan gehakt worden, zo dachten de mensen en de kranten plaatsten koppen als ‘Cameroun too will fall!’. Het liep anders. Na afloop van de wedstrijd klaagde het publiek over het gebrek aan tactisch vermogen van Le Roy. Het begon allemaal tijdens de wedstrijd tegen Nigeria. In die kwartfinale stuurde de scheidsrechter aanvoerder John Mensah met rood van het veld. Le Roy posteerde het laatste half uur middenvelder Michael Essien in de verdediging, die die taak heel verdienstelijk op zich nam.

Dat de bondscoach dezelfde opstelling zou toepassen tijdens de wedstrijd tegen de Kameroeners werd door de meerderheid van de Ghanezen minder gewaardeerd. Essien speelde de rol van centrale verdediger en kon dus geen stempel drukken op het middenveld en de aanval van de Black Stars. Dit, zo zeggen de Ghanezen, was de voornaamste reden voor de 1-0 nederlaag. Nog steeds hoor ik dagelijks uit verschillende hoeken dat Ghana de Afrika Cup had gewonnen als Le Roy een andere centrale verdediger had opgesteld en de opstelling verder gewoon had gelaten zoals die was.

Emmanuel Prempeh, producer van verscheidene radioprogramma’s over sport in Ghana, gaat een stapje verder. Volgens hem heeft Claude Le Roy de verkeerde spelers meegenomen naar de Afrika Cup. Dat hij de geblesseerde Stephen Appiah opriep als motivator, dat valt te begrijpen. Maar waarom nam hij de eveneens geblesseerde Shilla Illiasu mee naar Ghana? Prempeh zegt dat Ghana diverse goede verdedigers heeft maar dat Le Roy hen links liet liggen. En dus waren de Black Stars een verre van gebalanceerd nationaal elftal.

Campagne
Waarschijnlijk ondergaat Claude Le Roy hetzelfde lot als de vorige bondscoach Ratomir Dujkovic. De Serviër nam na de succesvolle campagne van de Black Stars tijdens het WK 2006 ontslag na kritiek van het Ghanese publiek. Dat hij in Duitsland als enige Afrikaanse land tot de achtste finale wist door te dringen, was blijkbaar niet voldoende.

Claude Le Roy heeft naar eigen zeggen nog nooit een contract voortijdig verbroken. Of dit de eerste keer wordt, is nog even afwachten. Le Roy zelf is in dubio over het wel of niet voortzetten van zijn baan en de bobo’s van de GFA zijn verdeeld en maken onderling ruzie over de kwestie.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑