Ghana 2008 cm

Published on februari 16th, 2008 | by arnold pannenborg

‘Afrikanen weten wat er aan de hand is!’

Ghana won haar openingswedstrijd niet alleen met Essien, Owusu-Abeyie en de overige Black Stars maar ook met hulp van de spirituele wereld, dat wordt beheerst door Islamitische malams.

Uit een gesprek met Nuru, Hudu en Pollo over magie blijkt dat er globaal gezien twee problemen om de hoek komen kijken met collectieve magie en de nationale elftallen. De eerste is dat niet alle spelers van de Black Stars wilden meedoen aan de rituelen rondom de magie; ze geloven liever in de kracht van het bidden tot God. Het tweede ‘probleem’ – namelijk het feit dat magie tijdens de Afrika Cup officieel verboden is – blijkt op papier een lastiger obstakel voor de drie mannen te zijn dan in werkelijkheid het geval is.

Hoewel Afrikaanse voetbalmagie bijna altijd een collectieve aangelegenheid is, zijn niet alle spelers van de verschillende nationale teams even blij met zulke magische praktijken rondom het team. Zo bestaat de meerderheid van het nationale elftal van Ghana tegenwoordig uit Christenen die graag gezamenlijk bidden voor de wedstrijd en dus liever een priester in de buurt hebben dan een malam of witchdoctor.

Preparaat
Nuru zegt dat dat geen problemen hoeft op te leveren. ‘We geven één of twee spelers van het team een preparaat waarmee ze iets moeten doen. Dat is goed genoeg voor de magie voor het hele team.’ Quincy Owusu-Abeyie vertelde later tegen freelance journalist Edwin Schoon dat er inderdaad één speler in de kleedkamer was die iets moest doen qua magie. Wie deze speler precies was, liet hij echter liever in het midden. De rest beperkte zich liever tot collectief bidden met de groep.

De Liberiaanse journalist Emmanuel Geeza Williams zei eveneens dat lang niet alle spelers persoonlijk rituelen wensen uit te voeren. Ook in de lokale Kameroense competitie hoorde ik dat enkele spelers van het eerste divisieteam Olympique de Buea niets te maken wilden hebben met de magie die door teammanager, coach of supporters was aangeleverd. Dat er uiteindelijk wel collectieve magie werd geprepareerd, vonden zij niet erg, zolang zij er niets mee lastig gevallen werden.

‘Sommige spelers houden er niet van maar je wilt je teamgenoten niet in de steek laten,’ zei Ashu, de aanvoerder van tweede divisieteam Buea Boys. ‘Het is namelijk collectieve magie dus uiteindelijk moet iedereen in meer of mindere mate meedoen.’ Binnen ieder team zijn er enkele spelers die zich volledig inzetten voor het doen slagen van de magie. En zo is het mogelijk om collectief de wedstrijd te prepareren zonder de actieve steun van alle spelers van het team.

Straffen
Het tweede ‘probleem’, namelijk het feit dat magie officieel verboden is tijdens het toernooi is volgens Nuru minder groot dan gedacht. Voor aanvang van de Afrika Cup 2002 in Mali kwam de Afrikaanse voetbalbond CAF met een officiële uitspraak richting eenieder die zich zou inlaten in de rituelen rondom magie. Vanaf nu zou het gebruik van magie en de aanwezigheid van witchdoctors in en rond de stadions verboden zijn – en de CAF stelde er zware straffen voor in het vooruitzicht.

Om de uitspraak kracht bij te zetten, werd de Kameroense assistent-coach Thomas Nkono vlak voor de wedstrijd tussen Kameroen en gastland Mali gearresteerd op verdenking van het gooien van een preparaat op het veld. Verscheidene politie-agenten sloegen de assistent-coach, deden hem de boeien om en sleepten hem van het veld. Het leek het begin te zijn van een hetze tegen het gebruik van magie, maar niets is minder waar, zegt Nuru.

‘Wie is de voorzitter van de CAF?’ is de retorische vraag van Nuru. ‘Issa Hayatou! En waar komt deze man vandaan? Juist, uit Kameroen! Hayatou weet dat zijn land ook magie prepareert voor de wedstrijden in de Afrika Cup. Dus wat moet hij doen? Zijn eigen spelers arresteren? De uitspraken van die officials hebben geen waarde in Afrika. It’s all talk. It’s all show.’

Afrikanen
‘Hayatou en al die andere hoogwaardigheidsbekleders hebben honderd procent zeker gezien hoe de spelers van Guinea het heilige water op het veld sproeiden,’ zo gaat Nuru verder. ‘Het zijn Afrikanen! Ze weten wat er aan de hand is! Waarom hebben ze er dan niets tegen gedaan? Omdat ze de volgende keer moeten optreden tegen hun eigen nationale team. En bovendien: Ze weten dat het bij het voetbal hoort. Ze geloven er zelf ook in.’

En dan nu de geijkte vraag: Waarom heeft een Afrikaans team nog nooit een groot, internationaal toernooi gewonnen? Omdat de Latijns-Amerikaanse en Europese teams hun eigen vormen van magie inzetten tijdens de wedstrijden. ‘Argentinië en Brazilië hebben pas echt magie,’ zegt Nuru. ‘Zie je niet dat ze voor aanvang van hun wedstrijden altijd rituelen uitvoeren? Hun magie is vele malen sterker dan de Afrikaanse magie.’

En Europa dan? ‘Ik weet niet precies wat de teams uit Duitsland, Engeland en Frankrijk gebruiken,’ zegt Nuru, ‘maar ik weet wel dát ze magie gebruiken. Ooit hadden we hier in Accra een Duitser als coach van een lokaal tweede divisieteam. Terwijl alle spelers allang op het veld stonden, zat deze coach nog in de kleedkamer. Hij was aan het bidden en riep waarschijnlijk allerlei geesten op. Dus ga mij niet vertellen dat jullie in Europa niet aan magie doen. Het is gewoon andere magie. Zodra de Afrikanen weten wat het precies is, kunnen we iedereen verslaan.’

WK
‘Let nu goed op mijn woorden,’ zo besluit Nuru zijn betoog, ‘over twee jaar vindt het WK in Afrika plaats. Op dat moment spelen alle Afrikaanse team op eigen bodem en nemen alle hekserij en magie van het continent mee. Geen enkel niet-Afrikaans team maakt ook maar een kans tegen dat spirituele geweld. In 2010 gaat een Afrikaans team het WK winnen. Honderd procent zeker!’

Dit is het voorlopig laatste deel over magie en de Afrika Cup 2008. Lees ook de eerdere delen:
De Black Stars en het heilige water van Guinea – 1
De Black Stars en het heilige water van Guinea – 2
Over zeemeerminnen, dwergen en witte zakdoeken
Nuru, Hudu, Pollo en het Ghanese voetbal

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑