Zuid-Afrika 2013 pira

Published on juli 1st, 2012 | by arnold pannenborg

En weer faalt Egypte

Het is zeer onrustig in Egypte, en niet alleen op politiek en maatschappelijk vlak. Ook voetbaltechnisch zit het land in een diep dal. Voor de tweede keer op rij weten de Farao’s zich niet te plaatsen voor de Afrika Cup.

Ditmaal verloor Egypte in de kwalificatiereeks van nota bene de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), een land dat nooit eerder iets van betekenis heeft gepresteerd op een voetbalveld. In de eerste ontmoeting, in Alexandrië, vocht CAR zich met tien man verrassend naar een 2-3 overwinning. Tijdens de return, afgelopen zaterdag in Bangui, wist de thuisploeg de bezoekers op een 1-1 gelijkspel te houden. Voor Egypte is het einde verhaal. Volgend jaar (weer) geen Afrika Cup.

Recordhouder
Na het WK 2010 en de Afrika Cup 2012 missen de Egyptenaren nu ook de Afrika Cup 2013, dat met het oog op de Europese voetbalkalender naar oneven jaren is verplaatst. Het is een hard gelag, niet alleen voor de Farao’s maar ook voor het toernooi zelf. Egypte is immers met zeven titels (waarvan de laatste drie in 2006, 2008 en 2010) recordhouder van de Afrika Cup. De afwezigheid van de kampioen deed naar mijn bescheiden mening afbreuk aan de spanning tijdens de editie in 2012.

Behalve Egypte waren ook Nigeria en Kameroen niet van de partij in 2012. Voor sommigen is het een teken dat de traditionele voetbalgrootmachten hun status in Afrika aan het verkwanselen zijn. De achteruitgang van de “toppers” is vooral een kwestie van bestuurlijke chaos. Zo is in Nigeria recentelijk de voetbalbond ontbonden wegens verdenkingen van grootschalige corruptie. En in Kameroen is het al jaren een zooitje, met als voorlopig dieptepunt de langdurige schorsing van sterspeler Samuel Eto’o.

In het vacuüm dat is ontstaan, gloriëren de kleinere voetballanden. Soms treedt zelfs een non-voetballand op de voorgrond. Zoals bijvoorbeeld Botswana, dat zich plaatste voor de Afrika Cup 2012. Een en ander leidde ertoe dat de voornoemde editie van de Afrika Cup eens niet werd gewonnen door een van de “usual suspects”. In plaats daarvan pakte Zambia heel verdiend de titel. Wie weet wordt 2013 het jaar van de Centraal Afrikaanse Republiek.

Keerpunt
Is het WK 2006 een keerpunt in het Afrikaanse voetbal? Het was het jaar waarin Togo en Angola zich voor de eerste keer wisten te kwalificeren. Sindsdien lijkt er om het jaar steevast een nieuw, tot dan nu onbekend Afrikaans land op te staan. Vooralsnog lijkt het erop dat de recente successen van deze nieuwelingen op toeval is gebaseerd. Botswana is bijvoorbeeld alweer ten prooi gevallen aan een van Afrika’s typische valkuilen: gedoe rond spelersbonussen.

Ondertussen staan de zaken er in de Egyptische Premier League niet bepaald goed bij. De competitie is nog niet bekomen van de afschuwelijke gebeurtenissen die begin februari in het stadion in Port Saïd plaatsvonden. Na een gerichte aanval van supporters van de thuisclub Al-Masry op de fans van de bezoekende club Al-Ahly vonden tientallen mensen de dood. De autoriteiten besloten daarop de Premier League voor de rest van het lopende seizoen af te gelasten.

De vraag is hoe de Farao’s uit de malaise kunnen komen. De komst van Bob Bradley, voormalig bondscoach van de Verenigde Staten, was duidelijk geen succes. Waar hangt Hassan Shehata uit?

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑