Kameroen 2003 arnan

Published on januari 26th, 2013 | by arnold pannenborg

‘Magie hoort erbij, net als scheenbeschermers’

Afgelopen week interviewde VI-redacteur Michel van Egmond mij over hekserij en magie in het Afrikaanse voetbal. Hieronder een fragment uit het artikel, dat verscheen in VI no. 4.

Het was voor de blanke Arnold Pannenborg uit Amsterdam destijds niet gemakkelijk om door te dringen tot de gesloten wereld die hij wilde bestuderen. ‘In Afrika is de status van magie in het voetbal wat onduidelijk. Hoewel iedereen zich ervan bedient, is het officieel vaak verboden.’

Strafbaar
‘In de Ghanese voetbalreglementen staat bijvoorbeeld specifiek dat het gooien van spirituele voorwerpen of het besprenkelen van het veld met een vloeistof strafbaar is. Dat is om magie tegen te gaan. En verder is het sowieso een wereld die bestaat bij de gratie van geheimhouding.’

‘Dat merkte ik al snel toen ik aan mijn veldwerk begon. In Kameroen ontmoette ik een voetballer die me een keer een potje met poeder liet zien. Hij zei dat hij er wedstrijden mee kon voorspellen en blessures kon genezen. Hij was er trots op, het gaf hem zelfvertrouwen.’

‘Maar toen ik hem vroeg wat het dan precies was en hoe het werkte, keek hij me aan of ik gek was. Alsof hij dat ooit aan mij, een blanke nog wel, zou vertellen. Dat was uitgesloten.’

Spion
‘In Afrika leeft sowieso de gedachte dat de kracht van de magie afneemt zodra een buitenstaander ervan weet. Het is dus zaak om je mond te houden. Ook omdat iedereen verdacht is in die wereld. Iedereen kan een spion zijn, iedereen kan proberen de kunst af te kijken of je geheim verklappen en iedereen kan een witchdoctor zijn die is ingehuurd door een ander team.’

De enige manier om kennis op te doen over de geheimzinnige spirituele wereld achter het Afrikaanse voetbal, was om zelf voetballer te worden. En dus bood Pannenborg zijn bescheiden diensten aan bij een tweededivisieclub in Kameroen. ‘Ik moest het vertrouwen zien te winnen van de voetballers, de coaches, de officials en de supporters.’

‘Zij konden mij inwijden in de magie rond de sport, want er is geen voetbalwedstrijd in Kameroen die niet wordt voorbereid door een soort toverdokter. Maar dat zou alleen lukken als de spelers me niet meer als buitenstaander zouden zien.’

Het bovenstaande is een fragment uit een artikel van Michel van Egmond. De volledige tekst is te lezen in de VI no. 4, 23 januari 2013.

Meer weten over hekserij en magie? Lees dan hier verder

Meer weten over de voetbalantropoloog in de media? Kijk dan hier

 

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑