Voetbal algemeen ga

Published on september 15th, 2006 | by arnold pannenborg

Gazza tegen HIV/aids in Afrika

gaPaul Gascoigne. Enfant terrible van de Engelse voetbalvelden. Was altijd in voor een goeie grap en een feestje op zijn tijd. En natuurlijk scoorde hij als de raven. Maar dat was vroeger.

Nu is Gazza de celebrity afgevaardigde van de Engelse voetbalbond FA in Botswana. Daar, in het zuiden van Afrika, waarschuwt de voetbalster van weleer de lokale jeugd voor de gevaren van HIV/aids. En naar een voetballer luisteren ze wel, zo is de gedachte. Voetbal is namelijk een religie in Botswana en de voetballers worden als halfgoden vereerd – zoals overal ter wereld.

Botswana – met een oppervlakte zo groot als Frankrijk en ongeveer 1,8 miljoen inwoners – lijdt onder de dodelijke ziekte aids. Een op de drie volwassenen is besmet met HIV of heeft aids, zo rekenende de Verenigde Naties onlangs uit. Het land telt inmiddels zo’n 60.000 aidswezen en de algehele levensverwachting is gedaald tot 30 jaar.

‘Iedereen in dit land houdt van voetbal,’ zegt Chris Molomo, de nationale aids-coordinator van Botswana. ‘Ze hebben respect voor het voetbal. Iedere boodschap die je via het voetbal verspreidt, zal heel veel mensen bereiken. Gazza is van de grootste spelers uit Engeland. Als hij iets over HIV/aids vertelt, dan luisteren de mensen. We willen hem gebruiken als een role model voor onze jeugd.’

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑