Coaches safa

Published on augustus 3rd, 2006 | by arnold pannenborg

‘Zuid-Afrika’s coach is geen tovenaar’

safaTientallen sollicitaties vielen er bij Molefi Oliphant op de mat. Nu kiest de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond voor een buitenlandse bondscoach: de Braziliaan Carlos Alberto Parreira.

Na het dramatische avontuur van het Zuid-Afrikaanse nationale elftal in Egypte schreef de voetbalbond Safa onmiddellijk een nieuwe vacature uit. Het bleek een gewilde baan: iets minder dan 50 coaches uit binnen- en buitenland reageerden op de positie als bondscoach van het team dat tien jaar terug de Afrika Cup won. Ditmaal stond er echter veel meer op het spel: een goede prestatie behalen op het WK 2010 in eigen land.

Keshi
De 13 namen op de shortlist van Molefi Oliphant logen er dan ook niet om. Carlos Alberto Parreira, Luiz Felipe Scolari, Sven Goran Eriksson, Frank Rijkaard en Guus Hiddink stonden op de lijst, maar ook Afrikanen als Kalusha Bwalya (Zambia) en Stephen Keshi (Nigeria) zien we erop terug, evenals de Zuid-Afrikaanse coaches Jomo Sono, Gordon Igesund, Steve Komphele en Pitso Mosimane (de huidige interim-coach).

De nieuwe bondscoach moest bekend zijn, een ruime ervaring hebben, en vooral al veel bereikt hebben. Daarmee vielen de lokale coaches al meteen af, tot ongenoegen van vele Zuid-Afrikanen. Een lokale coach wist immers veel meer van het Zuid-Afrikaanse voetbal af dan een ‘buitenstaander’. Levende legende Pele zei laatst tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika dat het land haar bondscoach in eigen huis moest zoeken. ‘Soms bevindt de man zich al in je land maar je weet het nog niet.’

Voetbalbond Safa dacht er duidelijk anders over. Ook de Afrikaanse coaches Bwalya en Keshi vielen af omdat ze volgens de bond niet aan het grote werk toe waren. En toen was het afstrepen geblazen. Hiddink werd bondscoach van Rusland, Rijkaard bleef bij Barcelona, Scolari (een van de grote kanshebbers) zette zijn avontuur bij Portugal voort, en Eriksson, tja, die deed het ook niet.

Potten
Carlos Alberto Parreira (63), die op zes WK’s actief was maar dit jaar met Brazilie geen potten wist te breken, bleef zo ongeveer als enige kandidaat over. En aangezien Safa best een smak geld over had voor een grote coach, was de zaak vrij snel rond. Parreira gaat waarschijnlijk begin volgend jaar aan de slag voor een maandsalaris van twee miljoen Rand (250.000 dollar).

In Zuid-Afrika is men niet onverdeeld blij met de nieuwe bondscoach. ‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat hij beter is dan iemand uit Zuid-Afrika,’ zegt Roger de Sa, coach van voetbalclub Santos, ‘en ik twijfel eraan of hij het verschil zal maken. Zijn riante salaris hadden we ook aan de ontwikkeling van het land kunt besteden. We dromen als we denken dat hij een tovenaar is.’

Voormalig assistent-coach van voetbalclub Kaiser Chiefs, Farouk Khan, gaf zelf de voorkeur aan Luiz Felipe Scolari. ‘We hebben een Braziliaan gekozen, maar is het de juiste Braziliaan? Hij is nooit succesvol geweest met andere teams dan het Braziliaanse team.’ Daar heeft hij gelijk in: als bondscoach van Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudie-Arabie kwam Parreira niet door de groepsfase heen.

Igesund
Sommige Zuid-Afrikaanse coaches voorspellen dat Parreira het jaar 2010 als coach van Zuid-Afrika niet eens gaat halen, maar coach Gordon Igesund roept het publiek op de nieuwe coach te steunen. ‘We moeten hem steunen omwille van het voetbal, of we dat nu leuk vinden of niet,’ zei hij.

En dat Parreira een buitenlander is, hoeft niet per se iets uit te maken. Hij is namelijk wel een Braziliaan. ‘Zuid-Afrika’s speelstijl lijkt heel erg veel op dat van Brazilie,’ zegt Pele. ‘Beide ploegen vertonen gelijkenissen in balcontrole, talent, en kunstjes.’ En noemde Ghana zich onlangs niet het ‘Brazilie van Afrika’?

Brazilie en Afrika, samen kunnen ze het nog heel ver schoppen. Maar eerst moeten de Bafana Bafana nog even uit de afgrond  opgevist.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑