Coaches to

Published on augustus 2nd, 2006 | by arnold pannenborg

Togo’s verliezende coach krijgt nieuw contract

toHet vak van coach lijkt simpel. Je wordt aangenomen, wint wedstrijden, stemt mensen tot tevredenheid, en je mag blijven. Soms doe je het slecht: dan kun je na een paar wedstrijden wegwezen.

Het West-Afrikaanse land Togo bewijst dat de realiteit weerbarstiger en ingewikkelder is. Bijvoorbeeld, toen Stephen Keshi de Togolese Hawks voor het eerst naar een WK-eindronde wist te loodsen, besloot de voetbalbond hem…te ontslaan. Ok, onder zijn leiding zette het team tijdens de Afrika Cup een wanprestatie neer. En hij maakte ruzie met sterspeler Adebayor, iets dat je in Afrika beter niet kunt doen.

Voetbalkaart
Keshi zette het kleine Togo echter wel op de internationale voetbalkaart, pal naast de 31 overige WK-deelnemers. Toch moest hij vertrekken.

Een poosje later, in februari van dit jaar, werd Otto Pfister aangetrokken als nieuwe bondscoach. Aan de vooravond van het WK diende hij echter zijn ontslag in. Reden: de inmiddels welbekende rel rond de spelersbonussen. Na langdurige onderhandelingen besloot hij uiteindelijk door te gaan. Resultaat: de eveneens welbekende drie kansloos verloren partijen.

Enkele leden van de Togolese voetbalbond gaven Pfister de schuld en eisten zijn ontslag. Een van de leden probeerde de Duitser zwart te maken en noemde hem een ‘alcoholist’. In plaats daarvan kregen zij zelf de zak. En Pfister? Die heeft een nieuwe aanbieding binnen tot aan de Afrika Cup 2008 in Ghana. Ondanks het feit dat zijn Hawks tijdens het WK net zo slecht speelden als tijdens de Afrika Cup.

Geldwolven
In Togo is men blij met zijn herbenoeming. Want de meeste voetballiefhebbers zagen hem niet als hoofdschuldige van het WK-debacle. In de organisatorische chaos kon je moeilijk van Pfister verwachten dat hij positieve resultaten zou neerzetten. En de stakende spelers waren slachtoffers, geen geldwolven. ‘Een hongerige speler kan niet goed voetballen,’ zei een Togolese fan, ‘dus ze moeten hun geld krijgen.’

Dat Togo internationaal voor paal stond, was te wijten aan de bobo’s van de voetbalbond, zo vonden de fans. Die kwamen hun beloften niet na en maakten er een potje van. De Franse international Liliam Thuram vond zelfs dat de Togolese voetbalbond alle Afrikaanse teams een slechte naam bezorgden. ‘Hiermee worden de vooroordelen jegens Afrika alleen maar bevestigd,’ zo zei hij.

Startgeld
Ook de FIFA schaarde zich achter de coach en de spelers, gelet op het feit dat zij alle beloofde bonussen aan de spelers heeft uitbetaald – buiten de voetbalbond om. De FIFA trok dat bedrag vervolgens af van de 5,6 miljoen dollar dat iedere WK-deelnemer in Duitsland als startgeld ontving.

Togo breekt met een aloude wet in het voetbal. De verliezende coach krijgt namelijk een nieuw contract. Maar een ding verandert er niet: Rock Gnassingbe was voor aanvang van het WK de voorzitter van de Togolese voetbalbond en dat is ie nog steeds. Maar ja, hij is dan ook de broer van de president van het land. En da’s een wet waar ze in Togo (nog) niet mee willen breken.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑