Organisatie no image

Published on juli 7th, 2006 | by arnold pannenborg

Zuid-Afrika worstelt met voorbereidingen WK

De finale in Duitsland moet nog gespeeld maar Blatter richt zich al op het WK 2010. De bobo van de internationale voetbalfederatie organiseerde een feestje in Berlijn om het eerste WK op het Afrikaanse continent te vieren. De vraag is : is Zuid-Afrika op tijd klaar?

In een ceremonieel onderonsje tussen FIFA’s Blatter, de VN’s Kofi Annan en Zuid-Afrika’s Thabo Mbeki prezen de frontmannen elkaar’s inzet en prestaties. En passant presenteerden zij het nieuwe logo voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Een stuk origineler dan die van de Afrika Cup 2008, dat zeker.

De toehoorders mochten zich verheugen op – uiteraard – de nodige one-liners. Mbeki: ‘We hebben gezegd dat we het meest succesvolle WK zullen organiseren en wij houden ons aan onze belofte.’ Blatter voegde eraan toe: ‘Ik ben optimistisch over Afrika. De hele wereld vertrouwt op jullie en de hele FIFA-familie zegt ja tegen Zuid-Afrika.’ Wat Annan van het WK vindt, weten we inmiddels wel.

Maar ondanks het geslijm over en weer is de voetbalsituatie in Zuid-Afrika verre van rooskleurig. Vooral het organisatorische vermogen van de Afrikanen en de huidige staat van het land wordt in menig krant, tijdschrift en website uitvoerig bekritiseerd. Drie punten – en dan laat ik het nationale team voor wat het is – springen eruit: het communicatienetwerk, de infrastructuur en de stadions.

Het 30-jaar oude tv-netwerk zal, zo zegt een parlementaire commissie, niet bestand zijn op het veelvuldig uitzenden van alle WK-wedstrijden en overige programma’s. Er zou een miljarden investering nodig zijn om het netwerk gereed te krijgen, alsmede een upgrade van het electriciteitsnetwerk. Op dit moment valt regelmatig de stroom uit in grote steden, iets dat tijdens het WK uiteraard uit den boze is.

De armetierige infrastructuur in Zuid-Afrika roept momenteel de meeste negatieve reacties op. Als er, net als in Duitsland, rond de twee miljoen voetballiefhebbers het Afrikaanse continent bezoeken, dan is de ellende niet te overzien. Zuid-Afrika probeert met haar nieuwe, grootschalige lightrail project die de steden Johannesburg en Pretoria met elkaar moet verbinden, de critici de mond te snoeren. Maar zoals het er nu naar uit ziet, zal de eerste trein pas na 2010 gaan rijden. Daarbij stopt de trein geeneens in de buurt van de WK-stadions.

Zuid-Afrika heeft 10 stadions aangesteld voor het toernooi. Het is de bedoeling dat vijf van deze stadions tezijnertijd worden gerenoveerd en dat de overige vijf van de grond af aan worden opgebouwd. Sterker nog, de werkzaamheden aan de stadions – in Durban, Kaapstad, Port Elizabeth, Polokwane, Nelspruit – moeten nog beginnen. Als het goed is, beginnen werklui vanaf november dit jaar aan de bouw van de stadions.

Dat valt nog te bezien. De autoriteiten in Kaapstad zijn er bijvoorbeeld nog niet uit over waar het gloednieuwe stadion in hun stad zal verrijzen. Volgens het committee is een grote, open plek tussen Robben Eiland en de Tafelberg ideaal. Probleem is echter dat daar zich een 130-jaar oude golfcourse bevindt. En natuurlijk zijn de golfers allerminst gecharmeerd van deze plannen.

Laatst pompte de Zuid-Afrikaanse regering een extra smak geld in het WK. Het huidige budget bedraagt in totaal 295 miljoen dollar.

Critici, zoals de burgemeester van Kaapstad, vinden dat de centen beter in andere zaken gestoken kunnen worden. Onderwijs, gezondheid, AIDS-bestrijding, noem maar op. Een terechte punt van kritiek, maar laten we wel wezen: een WK levert het gastland eveneens onwijs veel publiciteit, bedrijvigheid en geld op. Kijk maar naar Duitsland, waar de bezoekersaantallen, de sponsorinkomsten en het aantal tv-kijkers alle verwachtingen overtroffen.

‘De markt heeft vertrouwen in Zuid-Afrika,’ zei Blatter op de bijeenkomst. De sponsorcontracten voor 2010 overtreffen die van Duitsland nu al met ongeveer 25 procent, aldus de FIFA-baas. Overeenkomsten met vijf partners hebben reeds 821 miljoen dollar in het laatje gebracht, 120 miljoen dollar meer dan het WK in Duitsland. Er is momenteel nog plaats voor acht WK sponsors en vier tot zes nationale sponsors, waarbij iedere sponsor naar verluid ongeveer 40 miljoen dollar op tafel moet leggen.

Het Zuid-Afrikaanse WK-committee voorspelt bij monde van voorzitter Danny Jordaan een omzet van 20 miljard Rand (ongeveer 3,6 miljard dollar) en een extra 160.000 arbeidsplaatsen. Trek daar de aanloopkosten vanaf en tel uit je winst. Wie de uiteindelijke winst in de zak gaat steken – FIFA, Zuid-Afrikaanse regering, de gewone man in de straat – blijft voer voor speculatie.

Mbeki, de Zuid-Afrikaanse president, ziet het allemaal heel positief in. ‘Afrika is er klaar voor, Afrika’s tijd is gekomen, Afrika roept: kom naar Zuid-Afrika in 2010!’

Laten we er maar op vertrouwen.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑