Coaches no image

Published on mei 12th, 2008 | by arnold pannenborg

Westerhof: ‘Op dat huis kan ik eeuwig wachten’

Het is vele jaren geleden dat het nationale elftal van Nigeria een prestatie van formaat heeft weten neer te zetten op Afrikaanse bodem. Veertien jaar om precies te zijn. In 1994 wonnen de Super Eagles onder leiding van Clemens Westerhof de toendertijd in Tunesië gehouden Afrika Cup. Naar enige compensatie kunnen coach en spelers echter fluiten.

De inmiddels overleden dictator van Nigeria, generaal Sani Abacha, beloofde ooit tijdens een officiële receptie in Abuja de bondscoach en alle Super Eagles een bonus voor het winnen van de Afrika Cup. Die bonus bestond uit een nog te bouwen huis. ‘Het is gek dat de regering mij jaren geleden een huis heeft beloofd,’ zegt Westerhof nu, ‘maar dat ik de sleutel nog steeds moet krijgen.’

De Nederlander Clemens Westerhof is altijd goed voor een mooi verhaal. En dus toog een verslaggever van de Nigeriaanse krant Vanguard naar diens kantoor van de Kwara Football Academy in Ilorin voor een paar sappige quotes. Die kwamen er.

Westerhof stelde dat de Onder 17 jongens van Nigeria, die vorig jaar wereldkampioen werden in Zuid-Korea en eveneens huizen was beloofd, wel konden fluiten naar hun zogenaamde ‘bonussen’. ‘Ik wacht al 14 jaar op mijn huis, de Eaglets zullen waarschijnlijk wachten tot in de eeuwigheid,’ aldus de excentrieke coach, die eerder ook in Zimbabwe en Zuid-Afrika actief was.

Zowel president Umaru Musa Yar’Adua als oud-dictator Abacha beloofden van alles maar maakten niks waar, zo stelt Westerhof. ‘Ik weet dat er iemand is die de sleutels van mijn huis in handen heeft. Ik verwacht dat degene mij de sleutel overhandigt. Het is gek dat mij al jaren geleden een huis is beloofd maar dat ik nog altijd geen sleutel heb. Sterker nog, ik heb het huis nog geeneens gezien.’

Westerhof, die recentelijk nog als commentator op de Ghanese televisie bij de Afrika Cup 2008 te zien was, kan worden geschouwd als één van de, zo niet dé beste coach die Nigeria ooit heeft gehad. Hij leidde de Super Eagles na zijn aantreden in 1989 een jaar later direct naar de finale van de Afrika Cup. In 1992 eindigden de Nigerianen op de derde plaats maar twee jaar daarna namen ze de trofee mee naar huis. Bovendien bereikten de Eagles in 1994 eveneens de tweede ronde op het WK in de Verenigde Staten.

De Nederlander staat overigens niet alleen in zijn kritiek op de huidige en voorgaande regering(en). Ook Thompson Oliha, een van de Eagles van 1994, schijnt al jaren te pas en te onpas tegen journalisten te roepen dat hij eindelijk wel eens zijn huis zou willen zien. ‘Het is oneerlijk,’ zo zei hij laatst, ‘dat je eerst hard werkt om je land te dienen en je van alles wordt beloofd als compensatie, maar dat je er niets van terugziet.’

Van de drie mannen die de huizen hadden beloofd, hoeven Westerhof en de zijnen in ieder geval niets meer te verwachten. Sani Abacha, Chief Sylvanus Akinwunmi (toendertijd voorzitter van de Nationale Sport Commissie) en Samson Emeka Omeruah (ex-voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond) zijn allen overleden.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑