Angola 2010 no image

Published on juni 8th, 2008 | by arnold pannenborg

FIFA en CAF ruziën om diskwalificatie Tsjaad

De internationale voetbalbond FIFA en de Afrikaanse voetbalbond CAF zijn in onmin geraakt over de recente diskwalificatie van Tsjaad in de kwalificatiereeks om de Afrika Cup 2010.  Tsjaad weigerde af te reizen naar het in hun ogen ‘onveilige’ Soedan voor een kwalificatiewedstrijd.

De FIFA gaf Tsjaad gelijk en bepaalde dat de wedstrijd op een ander tijdstip moest worden gespeeld. De CAF was het daar niet mee eens. De situatie in Soedan was wel degelijk veilig en dus kon de boycot als ‘werkweigering’ worden bestempeld. Prompt diskwalificeerde de CAF het Centraal-Afrikaanse land voor verdere deelname aan de kwalificatiereeks.

Het conflict is interessant omdat de Afrikaanse landen ditmaal wedstrijden spelen voor deelname aan zowel Afrika Cup (dat onder jurisdictie van de CAF valt) en het WK (waarover uiteraard de FIFA zeggenschap heeft).

In het weekend van 31 mei en 1 juni moest Tsjaad een kwalificatiewedstrijd spelen tegen buurland en aartsrivaal Soedan. De FIFA had al bepaald dat de wedstrijd moest worden gecancelled vanwege de politieke onlusten in Soedan. Ook de voetbalbond van Tsjaad achtte het niet veilig om af te reizen naar Khartoum. En dus bleef het nationale elftal, de Sao, thuis.

De CAF nam daar geen genoegen mee. In een statement van 3 juni gaf de Afrikaanse voetbalbond aan dat de Soedanese regering er alles aan had gedaan om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Het CAf Emergency Committee was tot de volgende conclusies gekomen:

1.De voetbalbond van Tsjaad heeft haar bezorgdheid geuit over de veiligheid van het nationale elftal met het oog op de verslechterde relatie tussen beide landen na het afbreken van de diplomatieke betrekkingen.

2.De Soedanese regering heeft de FIFA toegezegd dat de wedstrijd in een veilige omgeving zal worden gespeeld.

3.De voorzitter van de Soedanese voetbalbond heeft de delegatie van Tsjaad beloofd dat zij zullen worden ontvangen ‘in the spirit of fair-play’.

4.Desondanks hebben de autoriteiten van Tsjaad geweigerd het team te laten afreizen naar Khartoum, waarop FIFA de wedstrijd heeft opgeschort.

Het CAF Emergency Committee heeft daarop besloten om, met inachtneming van artikel 15, paragraaf 1, Tsjaad te diskwalificeren in de race om deelname aan de Afrika Cup 2010. Tegen de beslissing kan volgens de CAF niet in beroep worden gegaan.

Maar ja, de FIFA is uiteindelijk de baas. En die heeft al gezegd dat de wedstrijd gewoon op een andere dag zal worden gespeeld. En dat Tsjaad niet is gediskwalificeerd in de race om het WK 2010.

CAF-voorzitter Issa Hayatou zal wederom een gevoelige nederlaag lijden, zoveel is duidelijk.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑