Angola 2010 no image

Published on september 7th, 2008 | by arnold pannenborg

Geen Afrika Cup voor Zuid-Afrika in 2010

Zuid-Afrika ligt eruit. Gisteren verloren ze de cruciale wedstrijdtegen het reeds geplaatste Nigeria met 1-0 in eigen huis. Coach JoelSantana had van tevoren nog de totale oorlog verklaard aan deNigerianen. Vergeefs. In de 70ste minuut scoorde één van de SuperEagles, Ikechukwu Uche, het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd.In de andere wedstrijd won Sierra Leone van Equatoriaal Guinee,waardoor de Leone Stars nu met 7 punten de tweede plek in de groephebben veroverd.

Terwijl Zuid-Afrika het met in totaal 4 puntenen nog maar één wedstrijd voor de boeg kan schudden en dus niet naar deAfrika Cup 2010 in Angola gaat, beleeft Nigeria één van zijn allerbestekwalificatie-campagnes ooit. Keeper Dele Aiyebugba van Nigeria riepvlak voor de wedstrijd dat hij ook ditmaal een ‘clean slate’ zouhouden. Dat lukte. Met nul doelpunten tegen, zeven voor, en hetmaximale aantal punten (15) in de pocket is Nigeria met afstandkoploper in Groep 4. En Bafana Bafana? Nu zij de oorlog hebbenverloren, kunnen zij zich volledig gaan richten op het WK 2010 in eigenland.

Het EPRU stadion in Port Elizabeth moest het ‘slachthuis’ worden voorde bezoekers uit Nigeria. Het schijnt dat de Zuid-Afrikaansevoetbalbond Safa dit stadion met opzet had gekozen, omdat het veld ernogal hobbelig en kuilerig bij ligt. Dit zou dan een nieuwe poging zijnvan de Zuid-Afrikanen om de Nigerianen dwars te zitten, na het onnodig lange oponthoudvan de Eagles op het vliegveld enkele dagen geleden. Het oneffen veldmoest de aanvallen van de Nigeriaanse voetbalsterren neutraliseren.

Ennatuurlijk was daar de oorlogsverklaring van Joel Santana. ‘We moetenhard vechten op zaterdag. Het wordt een oorlog tegen de Nigerianen. Ikrespecteer ze maar ik vrees ze niet. Ze hebben in ieder geval hunrespect getoond door hun beste squad mee te nemen.’ Maar was dat welzo? Minstens vier basisspelers moesten wegens blessures en anderongemak verstek laten gaan, waaronder Mikel van Chelsea. Volgens deZuid-Afrikaanse coach betekende dat allerminst dat de Nigerianenverzwakt waren. ‘Al hun spelers zijn gevaarlijk,’ zo waarschuwde hijzijn mannen.

En terecht. Ook met een half b-team wonnen deNigerianen de cruciale pot in Port Elizabeth, ondanks de aanmoedigingenvan het massaal aangetreden publiek. Dat was volgens enkelen ook dereden dat de wedstrijd werd gespeeld in dit stadion, met zijnerbarmelijke veld. Niet per se om de Nigerianen te pesten (deZuid-Afrikaanse voetballers hadden er ook veel last van), maar omdat dekans hier het grootst was dat er maar weinig Nigerianen naar hetstadion zouden komen. ‘De wedstrijd zou aanvankelijk in Gautenggespeeld worden waar heel veel Nigerianen wonen,’ zo zei oud-aanvoerdervan de Bafana Bafane, Eric Tinkler.

Zuid-Afrika speelde overigensgrotendeels met spelers ‘van eigen bodem’, ofwel spelers uit de lokalecompetitie. Dat belooft in ieder geval weinig goeds voor de komendejaren. Er dringt weinig talent door binnen de gelederen van de BafanaBafana en het voetbal lijkt er een beetje op zijn gat te liggen. JoelSantana zal nog behoorlijk wat werk moeten verzetten wil zijn teamenigszins presteren op het WK in eigen land. Want daar zal Zuid-Afrikamoeten bewijzen dat ze niet alleen maar op het toernooi zijn omdat zegastheer zijn, maar omdat ze daadwerkelijk kunnen voetballen.

Devreemdste opmerking, tot slot, kwam gisteren van Benni McCarthy die hetZuid-Afrikaanse aanvoerdersstokje tijdelijk van Mokoena hadovergenomen. ‘Ik ben trots als speler en trots als aanvoerder. Dit iszonder twijfel de mooiste dag uit mijn carrière, nu ik aanvoerder bengeweest tijdens zo’n belangrijke wedstrijd. We zijn teleurgesteld inhet resultaat maar we hebben goed voetbal gespeeld. We kunnen in deaanloop naar 2010 alleen maar beter worden.’

Het WK in 2010,ja, maar kan iemand deze jongen vertellen dat hij, als aanvoerder vande Bafana Bafana, in datzelfde jaar niet naar de Afrika Cup zal gaan?Ook niet als niet-aanvoerder trouwens.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑