Afrikanen in Europa kings

Published on november 22nd, 2008 | by arnold pannenborg

Kingston: ‘Ik moest vliegen anders liep mijn familie gevaar’

Laryea Kingston kon niet anders. Hij moest vliegen van Edinburgh naar Accra om persoonlijk de bobo’s van de Ghanese voetbalbond zijn blessure te komen laten zien.

Diezelfde bobo’s weigerden namelijk te geloven in de blessure van de stoere middenvelder en waren van mening dat hij probeerde onder zijn nationale verplichtingen uit te komen. ‘Ik deed het alleen omdat mijn familie anders gevaar zou lopen.’

Het begint de spuigaten uit te lopen. Zijn we de ene rel net te boven, dient de volgende zich alweer aan. En deze rel beheerst momenteel het dagelijkse leven in Ghana. Zoals altijd gaat het ook nu weer over Afrikaanse voetballers in Europa die zogenaamd weigeren om voor hun land te komen spelen. Ditmaal ging het zover dat rastaman Kingston een vliegreis van meer dan 6.400 kilometer moest maken om te bewijzen dat zijn blessure echt was.

Op 19 november speelde Ghana een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Tunesië, die in een 0-0 gelijkspel eindigde. Tot zover het non-nieuws. Het echte nieuws kwam al eerder, nadat Laryea Kingston had aangegeven niet te kunnen spelen vanwege een hardnekkige blessure. Zo hardnekkig, dat hij nu al enkele weken de wedstrijden van zijn club én van zijn land heeft moeten missen. Een en ander schoot de voetbalbond GFA compleet in het verkeerde keelgat.

De bobo’s eisten dat Kingston zijn woonplaats Edinburgh zou verlaten en zichzelf in een vliegtuigstoel zou nestelen voor een kortstondige trip naar Accra. Het doel: de heren doktoren wilden met eigen ogen die ‘zogenaamde’ blessure van de rastaman zien. Zover gaat dus het wantrouwen tegenover spelers in de Europese competities dat zij nu verplicht worden om duizenden kilometers te vliegen; niet om te spelen maar om te laten zien waarom zij niet zullen spelen.

Kingston werd door deze eis in een vreemdsoortige driehoeksverhouding geworpen tussen bond, supporters en zijn club in Schotland. Hij kon, zo zei hij naderhand, het verzoek van de GFA niet weigeren. Zijn familie liep mogelijk gevaar indien de supporters ervan overtuigd waren dat hij zijn blessure veinsde om niet voor de Black Stars uit te hoeven komen. Geweld tegen voetballers en hun families zijn niet ongewoon op het Afrikaanse continent.

‘Sommige mensen in Ghana denken dat als wij – de spelers in het buitenland – zeggen dat we een blessure hebben, dat dat misschien helemaal niet waar. D’r zijn fans van het nationale elftal met een nogal passionele inborst en de kans bestaat dat zij mij en mijn familie hiervoor kunnen aanvallen. Daarom besloot ik te reizen – om hen te bewijzen dat ik de waarheid spreek.’

Echter, door af te reizen naar Accra trapte hij zijn coach Csaba László tegen het zere been. Bij Hearts weten ze dat hij wél geblesseerd is en de medische staf aldaar leek het een slecht plan als hij een lange vliegreis zou gaan maken. ‘Als Laryea een uitnodiging krijgt van het Ghanese nationale elftal,’ zei Lászlo, ‘kunnen wij dat als club niet tegenhouden. We hebben hem dus laten gaan maar ik vind dit niet de beste manier als een speler wil terugkomen uit een blessure.’

‘Dit is een vriendschappelijke wedstrijd,’ vervolgde de coach. ‘Hij is geblesseerd en verliest zo kostbare tijd. Je zit eerst op het vliegveld en daarna in het vliegtuig en kunt dus geen behandeling ondergaan. Dit is niet wat wij willen en ik vind het persoonlijk niet professioneel.’ En dus heeft de Roemeense coach alvast slecht nieuws voor Kingston. ‘Hij speelt de volgende wedstrijd zeker weten niet. En misschien die erna ook niet.’

De coach van Hearts is vooral pissig op de Ghanese voetbalbond. ‘Hij is geblesseerd. Hij kan niet spelen. Hij heeft een brief van onze medische staf; een brief die de mensen van de GFA gewoon kunnen lezen. De medische staf van Hearts doet goed werk. En toch wil de voetbalbond zijn blessure bekijken.’ Hij snapt er geen snars van.

Laryea Kingston had echter nog een goede reden om gehoor te geven aan de voetbalbond. Het nationale elftal wordt geleid door een nieuwe coach en die zou wel eens een verkeerde indruk van de middenvelder kunnen krijgen. Inderdaad, bondscoach Milovan Rajevac heeft al drie wedstrijden geen beroep op hem kunnen doen.

Aan het eind van de rit, zo benadrukt Kingston, is er geen enkel probleem. ‘Als ik terug ben ga ik meteen om de tafel zitten met coach László. Hij heeft zelf in Afrika gecoacht dus hij begrijpt het vast helemaal.’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑