Competities chan

Published on maart 4th, 2009 | by arnold pannenborg

Vergroot CHAN de exodus?

Het tweede garnituur Afrikaanse voetballers maakt zich op voor de halve finales van de African Nations Championship (CHAN). Ghana en Senegal maken eerst hun opwachting, daarna is het de beurt aan DR Congo en Zambia.

Voor de louter in eigen land uitkomende voetballers is het toernooi de perfecte gelegenheid om zich in de kijker van de Europese scouts te spelen. En daar is het organisator CAF – de Afrikaanse voetbalbond – uiteindelijk ook om te doen: het showen van Afrikaans talent aan de internationale voetbalwereld.

Talent dat nu (nog) wegkwijnt in de verarmde lokale voetbalcompetities. Voor de CAF is het toernooi de ideale manier om het lokale Afrikaanse voetbal op te waarderen maar als het daarin slaagt, vertrekken binnenkort ook de beste voetballers op het continent zelf naar betere oorden. Zo blijft er in Afrika helemaal niets meer over.

Spelersmakelaars
Het idee achter het toernooi is dat lokale spelers hun kunsten kunnen vertonen aan de Europese spelersmakelaars en zo wellicht een transfer naar een mooie club in Engeland of Frankrijk kunnen bewerkstelligen. Normaliter maken zij immers geen enkele kans maken om deel te nemen aan een groot toernooi als de Afrika Cup. Nu de grote en gevestigde voetbalbroeders niet mogen meedoen, zijn het de voetballers van clubs als Hearts of Oak, ASEC Mimomas en TP Mazemba die in de spotlight staan. Een herwaardering van de lokale clubs en competities, noemt CAF dat.

Maar CHAN is, en de CAF doet geen moeite dat te verbergen, een schijntoernooi. Het is een open invitatie aan alle spelersmakelaars in Europa met als boodschap: haal onze voetballers weg uit deze armetierige competities en neem ze mee naar het rijke westen. En daar zit de paradox van het toernooi. CHAN zorgt niet voor een opwaardering maar voor een devaluering van de Afrikaanse competities.

Uitverkoop
Nogal wat Afrikaanse voetbalcommentatoren hebben de CAF op deze situatie gewezen. Het is zeker waar dat de lokale voetbalcompetities wel wat publiciteit kunnen gebruiken maar het is de vraag of deze ‘grote uitverkoop van talent’, zoals een commentator het noemt, wel de juiste manier is. De Ghanese columnist Oti Adjei geeft dat toe, maar wijst er tevens op dat de voetballer van eigen bodem sowieso hun geluk elders willen beproeven. ‘Dit toernooi is de kans van hun leven,’ zo stelt hij. Veel Afrikanen steken woestijnen en oceanen over om het ‘paradijs’ Europa te bereiken. Ze doen het sowieso toch wel, dus waarom dan niet zo?

Eén van de kanshebbers op een mooi contract in Europa is de oudste zoon van de Ghanese voetballegende Abedi ‘Pele’ Ayew, Rahim Ayew. Hij scoorde tweemaal in de eerste groepswedstrijd en zette zich daarmee danig in de kijker. Volgens Ayew, die nu nog bij Sekondi Eleven Wise actief is, zijn er al enkele scouts bij hem in het hotel langs geweest. (Sterker nog, volgens de pers wordt het Ghanese kamp dagelijks belaagd door scouts.) Uiteraard wil Ayew zijn vader en zijn jongere broer en Black Star Dede Ayew achterna. Naar Europa welteverstaan. We zien hem straks helaas dus niet meer terug in de Ghanese Premier League.

Beslommeringen
De voetbalfans en journalisten in Afrika zijn er overigens nog niet over uit of het toernooi iets goeds is of niet. De kranten staan weliswaar redelijk vol met beslommeringen over CHAN maar echt van harte gaat het allemaal niet. Bovendien zijn de stadions in gastland Ivoorkust tijdens de wedstrijden nagenoeg leeg, helemaal als het B-elftal van Ivoorkust niet speelt, en die ligt er intussen al lang en breed uit. Ook hangen er bar weinig mensen voor de televisie. Niet in Ghana in ieder geval. Een enkeling weet wanneer het elftal speelt, de meerderheid kijkt niet op of om. Het zijn immers niet de echte Black Stars die op het veld staan.

Ondertussen liggen de lokale competities van de deelnemende landen nagenoeg stil. Dat wordt dus een jaarlijks terugkerend fenomeen. Vorig jaar lagen de competities in landen als Kameroen, Nigeria, Zuid-Afrika en Ghana op hun gat vanwege de Afrika Cup, dit jaar wordt er drie weken niet gespeeld in landen als Zambia, DR Congo en wederom Ghana omwille van CHAN, en volgend jaar herhaalt het tafereel zich tijdens de nieuwe Afrika Cup, enzovoorts. Enkele coaches in Ghana hebben de afgelopen dagen al hun ongenoegen hierover geuit.

Opwaardering
CAF-voorzitter Issa Hayatou heeft intussen al aangegeven CHAN te willen gaan uitbreiden naar 16 landenteams. Waarom steekt hij dat geld niet in de opwaardering van de Afrika Cup, dat ook te kampen heeft met de nodige organisatorische en financiële problemen, om over het gebrek aan fans in de stadions nog maar te zwijgen? Je kunt het gerust aan de Europese scouts zelf overlaten om zo nu en dan af te reizen naar Afrika om talenten aan te werk te zien. Daar hoef je toch niet een heel toernooi voor te organiseren?

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑