Competities chaivo

Published on maart 8th, 2009 | by arnold pannenborg

Ghana en DR Congo in finale CHAN

De Kangaroo is terug. En hoe. Op woensdagmiddag versloeg Ghana haar opponent Senegal na een strafschoppenserie met 7-6. En dat vierden de voetballers met, inderdaad, de befaamde Kangaroo dans.

De dans werd voor het eerst tijdens de Afrika Cup 2008 in- en uitgevoerd. De voetballers van het Ghanese nationale elftal hadden daar ook alle reden toe. Zij staan vandaag (zondag 8 maart) tegenover de mannen uit de DR Congo in de finale van de African Nations Championship (CHAN).

Het toernooi met uitsluitend voetballer uit de lokale Afrikaanse competities komt tot leven, althans in Ghana. Nu de Black Stars na een matige start vrij onverwacht in de finale staan, begint het land zich achter de mannen te scharen. Vooral Charles Taylor, aanvallende middenvelder van Accra Hearts of Oak, en Rahim Ayew, zoon van legende Abedi Pele en spelend bij Sekondi Eleven Wise, kunnen op de nodige bijval rekenen. Terwijl de kranten zoals altijd al zeker van de winst voor Ghana, tempert coach Milovan Rajevac de hoge verwachtingen.

Coach Milo
Ghana moet immers de finale nog winnen. De mannen van coach Milo, zoals hij in Ghana wordt genoemd, treden aan tegen een zware tegenstander: DR Congo. Het feit dat Ghana de voetballers uit Centraal-Afrika in de derde groepswedstrijd met 3-0 afmaakte, zegt helemaal niets meer. DR Congo won haar halve finale wedstrijd vrij gemakkelijk met 2-1 van Zambia en is in veler ogen de absolute favoriet voor de titel van deze eerste editie van CHAN.

En Ghana mag dan in de Kangaroo een vrolijk overwinningsdansje hebben gevonden, de voetballers van DR Congo weten ook hoe ze doelpunten moeten vieren. Dat wil zeggen, goalkeeper Kadiaba Muteba weet precies hoe het moet. In de halve finale mochten we zijn opzienbarende doelpuntenviering twee keer meemaken. Twee prachtige afstandsschoten zetten DR Congo op het juiste spoor en Muteba vierde dat op passende wijze: door met zijn billen op het gras en armen naar voren in rap tempo naar voren te huppen.

Bonus
Wie er vanmiddag gaat winnen hangt volgens de Ghanese krant Graphic Sports af van de ‘power of money’. Op dat vlak wint DR Congo het ruimschoots van de West-Afrikanen. Naar verluidt krijgen de Congolezen een veel hogere, maar niet openbaar gemaakte, bonus dan de 5.000 dollar die de Ghanezen de man mogen opstrijken als zij de beker pakken.

Bij Ghana is het bonussensysteem sowieso al vrij ondoorzichtig. De aanvankelijke 3.000 dollar winstbonus werd na de eerste twee gelijke spelen verlaagd tot 1.000 dollar, daarna verhoogd tot 4.000 na de winst op DR Congo en het veiligstellen van de halve finale, en nu dus weer verhoogd naar het bedrag van 5.000 dollar.

In totaal ontvangen de voetballers van Ghana 14.000 dollar mochten zij de trofee mee terug nemen naar huis. Voor lokale voetballers die normaliter een maandelijks salaris van tussen de 200 en 500 dollar krijgen, is dit toernooi in financieel opzicht nu al een goudmijn.

Contract
Ondertussen zijn enkele voetballers van het Ghanese team al bijna zeker van een lucratief contract bij een Europese club. Keeper Philemon MacCarthy, verdediger Harrison Afful, vleugelspeler Rahim Ayew en aanvallende middenvelder Charles Taylor kunnen ongetwijfeld binnenkort enkele scouts aan de voordeur verwachten. Voor Taylor is zijn prestatie tijdens CHAN dubbel zo goed verlopen: hij wordt volgens bondscoach Milo vanaf nu een vaste kracht van de échte Black Stars van Ghana.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑