Competities nyan

Published on maart 22nd, 2009 | by arnold pannenborg

Profiteert Wa All Stars van de voetbalbond?

De 16 teams uit de Ghanese Premier League zijn bijna halverwege de rit van het seizoen 2008/09. Vandaag aandacht voor de nummers 5 t/m 8. Belangrijk voor hen is dat zij nog volop kans maken op een plekje in de top 4.

Zo ontmoeten we in dit linkerrijtje bijvoorbeeld het fenomeen Alhaji Grunsah, de controversiële eigenaar van King Faisal uit Kumasi. Ook is daar de club uit het hoge, hoge noorden van het land, Wa All Stars, dat innige relaties onderhoudt met voorzitter Kwesi Nyantakyi van de Ghanese voetbalbond GFA (zie foto).

Verder vinden we hier Sekondi Eleven Wise, ofwel de “Western Show Boys”, die na jaren van afwezigheid eindelijk weer zijn teruggekeerd naar de hoogste divisie. Tot slot zien we in havenstad Tema een groep opstandige supporters van Tema Youth dat koste wat kost het stadion probeert te vrijwaren van ongewenste elementen.

Voetbalpersoonlijkheid
King Faisal uit Kumasi is overbekend in Ghana. De club is opgericht door één van de meest controversiële voetbalpersoonlijkheden van het land: Mr. Alhaji Karim Grunsah. Toen ik hem vorig jaar tijdens de Afrika Cup sprak, schreeuwde hij nog dat het Ghanese voetbal ‘één grote maffia’ was. De Ghanezen zijn dergelijke uitspraken van hem intussen wel gewend. Hij zit al sinds 1978 in de voetbalbusiness en wist zijn toendertijd nog King Faisal Babies in 1995 naar de Premier League te loodsen.

Het team speelt haar thuiswedstrijden in hetzelfde Baba Yara Stadium als grote broer Asante Kotoko. King Faisal is een echte middenmoter die soms de grote clubs uit het land weet te verrassen. Misschien dat de mannen van Grunsah dit seizoen hoger eindigen dan de huidige vijfde plek?

FA-president
Op plek nummer zes vinden we Wa All Stars. Deze club is bijzonder om twee redenen. Ten eerste is het de enige Premier League club in het hoge noorden van het land. En ten tweede is de CEO van de club niemand minder dan voorzitter Kwesi Nyantakyi van de Ghanese voetbalbond GFA. In Ghana denken ze dat Wa All Stars af en toe het hoofd boven water gehouden wordt dankzij de connecties met de GFA-voorman. Roddel en achterklap natuurlijk, of toch?

In ieder geval hebben de All Stars de neiging om het gros van hun thuiswedstrijden te winnen. Waarom? Omdat veel andere clubs geen geld hebben om het vliegtuig te pakken en dus een ellenlange busreis naar het noorden moeten ondernemen. Of Wa All Stars ook de rest van het seizoen de tegenstanders in vermoeide staat mag ontvangen, moeten we maar afwachten.

Ex-internationals
Op een prima zevende plek staat Sekondi Eleven Wise, het team wiens technische staf uit twee ex-internationals bestaat: C.K. Akonnor en Nii Odartey Lamptey. Zij namen vorige maand het stokje over van de coach die de club naar de Premier League wist te loodsen (maar naar verluidt vertrok omdat hij al vier maanden geen salaris had ontvangen).

Eleven Wise is één van de oudste clubs van het land en heeft een grote en trouwe supportersschare. Goed dus dat zij weer op het hoogste niveau meedoen in Ghana, na een afwezigheid van meer dan tien jaar. De “Western Show Boys” spelen hun thuiswedstrijden in het vanwege de Afrika Cup 2008 vernieuwde Essipong Stadium in Sekondi. Dat stadion ligt midden in de rimboe, maar dat terzijde. Weten zij hun positie de komende 19 wedstrijden te verbeteren?

Magische praktijken
Daarachter volgt Tema Youth, een club uit de havenstad ten oosten van Accra. Tema Youth promoveerde twee jaar geleden naar de hoogste divisie en kende het afgelopen seizoen een vrij slecht jaar, dat zij wijten aan de maatregel van de Ghanese voetbalbond GFA om de tegenpartij de dag voor de wedstrijd de kans te geven in het Tema Stadium te laten trainen. In Tema heeft de FIFA namelijk een gloednieuw astroturf veld aangelegd, het enige in zijn soort in heel het land.

En dus moet de tegenpartij vóór de wedstrijd een potje kunnen oefenen op het veld, zo vindt de bond. In Tema denken ze dat de bezoekers deze mogelijkheid aangrijpen om magische praktijken uit te voeren op het veld. Voorlopig weten de supporters al dan niet met grof geweld de bezoekende teams uit het stadion te houden en Tema Youth in het linkerrijtje te houden. Maar of dat zo blijft?

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑