Handel eag

Published on september 24th, 2009 | by arnold pannenborg

Afrikaanse landen gaan spetteren op U-20 WK

Vandaag begint in Egypte het WK voor spelers onder de 20 jaar. Voorspelling: vier van de vijf Afrikaanse landen komen de groepsfase door, Nigeria haalt minimaal de halve finales.

Egypte
Gastheer Egypte heeft een zeer reële kans om de groepsfase te overleven. Grootmacht Italië is favoriet, maar Paraguay en Trinidad & Tobago moeten een relatief makkelijke prooi zijn voor de Egyptische jongelingen. Egypte trapt het toernooi af tegen Trinidad & Tobago en de toekijkende president Hosni Mubarak verwacht niets minder dan winst.

Het jeugdelftal wordt getraind door Miroslav Soukup. De ervaring van deze Tsjech, die twee jaar geleden zijn land naar de finale van het U-20 WK leidde, komt zeker van pas. Het gros van de Egyptische jeugdvoetballers is namelijk nog nat achter de oren. Meerdere van hen zitten bij hun reguliere clubs zelfs voornamelijk op de bank. Gelukkig heeft Soukup de beschikking over de gevaarlijke spits Mohamed Talaat.

Voorspelling: Egypte komt als gastland zeker de groepsfase door en kan daarna voor een verrassing zorgen.

Ghana
De Ghanese talenten bevinden zich in een groep met Engeland, Uruguay en Oezbekistan. Aangezien het Ghanese jeugdelftal eerder dit jaar Afrikaans kampioen bij de junioren werd, mag van hen verwacht worden dat ze in de hogere regionen van groep D eindigen. Ze spelen hun openingswedstrijd tegen Oezbekistan.

Toch hebben de Ghanese jongelingen het niet makkelijk met al die beschuldigingen van corruptie aan het adres van coach Sellas Tetteh. Volgens levende legende Abedi Pele kan het gerommel binnen het elftal voor de nodige problemen zorgen. Overigens ziet de drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar een grote rol weggelegd voor zijn zoon Dede Ayew, tevens aanvoerder van de “Black Satellites”.

Voorspelling: Ghana gaat zeker naar de volgende ronde van het toernooi maar veel verder komen ze niet.

Nigeria
Het Nigeriaanse jeugdelftal neemt het in groep B op tegen Spanje, Tahiti en Venezuela. De jonge talenten uit Nigeria zijn altijd en overal gevaarlijk en nu weer zijn de “Flying Eagles” de grootste concurrent van favoriet Spanje. Als ze de eerste wedstrijd, tegen Venezuela, winnen dan kan het al bijna niet meer stuk.

Vier jaar geleden stonden de Nigerianen in de finale van het U-20 WK, dat toen in Nederland plaatsvond. Indertijd stond wonderkind John Obi Mikel aan de kant van de West-Afrikanen op het veld. Ditmaal kunnen ze bogen op onder andere Sone Aluko en ook succescoach Samson Siasia, met wie de “Flying Eagles” in Nederland zilver pakten, is weer van de partij.

Voorspelling: Nigeria gaat zoals gewoonlijk weer ver komen en dan bedoel ik minimaal de halve finales.

Kameroen
De jongere versies van de “Ontembare Leeuwen” vinden zichzelf terug in een behoorlijk sterke Groep C, samen met Duitsland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De “Junior Lions” worden gecoacht door een bekende lokale trainer, Alain Wabo, die reeds menig Kameroense club onder zijn hoede had. De Kameroense talenten trappen af tegen de snelheidsduivels van Zuid-Korea.

De opvallendste naam bij de jeugdige Kameroense voetballers is Etienne Eto’o. Juist, het jongere broertje van superster Samuel Eto’o. De 19-jarige Etienne speelt momenteel bij Real Mallorca in de Spaanse competitie. De verwachting is echter dat het succes van de Kameroeners zoals wel vaker afhangt van een keeper, in dit geval Francois Beyokol.

Voorspelling: het ziet er veelbelovend uit maar helaas, Kameroen haalt de volgende ronde niet.

Zuid-Afrika
De senioren van de Bafana Bafana bakken er de laatste tijd weer eens niets van. Gelukkig voor de Zuid-Afrikanen bestaat het jeugdelftal uit geheel andere voetballers. Bovendien vinden de Zuid-Afrikaanse talenten zich terug in een relatief makkelijke Groep F, dat met Honduras, Hongarije en de Verenigde Arabische Emiraten het tegenovergestelde van een groep des doods kan worden genoemd.

Dit jaar presteerden de jongelingen uitstekend op het Afrikaanse juniorentoernooi, waarin ze zowel Ivoorkust als Nigeria versloegen. Toch doen de “Amajita’s” pas voor de tweede keer mee aan het WK. Op 27 september treden ze aan voor hun eerste groepswedstrijd, tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Voorspelling: Zuid-Afrika gaat alleen dankzij de zwakke tegenstanders nog een ronde verder, daarna is het afgelopen met de pret.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑