Competities mono

Published on september 14th, 2009 | by arnold pannenborg

Bankroete Monomotapa hoopt op stunt

Kan Monomotapa een stunt uithalen? Dat was de vraag die overal in Zimbabwe te horen viel. De club uit Harare reisde zaterdag af naar Tunesië voor een confrontatie met topclub Etoile du Sahel.

Het is donderdagavond, 10 september. De opluchting is van de gezichten van het management en de supporters af te lezen. Spelers, coaches en enkele clubofficials stappen aan boord van het vliegtuig dat hen naar de Tunesische stad Sousse zal brengen. Daar, in het Stade Olympique de Sousse, speelt Monomotapa haar alles-of-niets wedstrijd tegen Etoile du Sahel.

Draagkracht
Even dachten de fans dat ze het hele avontuur uit hun hoofd zouden moeten zetten. De club heeft namelijk geen rooie cent en kon de vliegtickets (27.000 dollar) niet ophoesten. Monomotapa leunt geheel op de financiële bijdragen van haar bestuurders, de twee zakenmannen Lysias Sibanda en Solomon Mugavazi. Hun draagkracht is in de afgelopen maanden drastisch gedaald. Het team reisde eerder naar Tanzania, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Nigeria en DR Congo.

Ook de economische rampspoed in Zimbabwe heeft grote invloed op de financiële situatie van “Monoz”, en dat van de andere clubs in de lokale Premier League.

Geldproblemen
Monomotapa is een kleine club uit Zimbabwe’s hoofdstad Harare, die vorig seizoen voor het eerst – en geheel onverwacht – kampioen van Zimbabwe werd. Dé grote club aldaar, Dynamos, moest lijdzaam hoe niet zij, zoals vorig jaar, maar Monomotapa mocht deelnemen aan de 2008/09 editie van de Champions League. Net als haar grote broer kent ook Monomotapa echter serieuze geldproblemen.

Zo hielden de spelers voor aanvang van enkele wedstrijden een “sit-in” omdat ze naar eigen zeggen al maanden wachtten op salarissen en bonussen. Die stakingen werden gesust, nadat het management beloofde zo snel mogelijk de achterstallige salarissen uit te betalen.

Toen Monomotapa onlangs de grote club uit DR Congo, TP Mazembe, in eigen huis ontving, werd het team nog gered door de lokale tabaksfabrikant Blend Value. Deze “Barmhartige Samaritaan”, zoals een columnist het noemde, deed 50.000 dollar in de clubkas. Het hielp weinig: Monomotapa werd thuis verslagen door de giganten uit Lubumbashi, de halve finale van de Champions League leek verder weg dan ooit.

Sousse
Ook nu weer fungeert Blend Value als reddende engel. Dankzij een nieuwe financiële injectie kan Monomotapa naar Tunesië afreizen voor haar vijfde en allesbeslissende wedstrijd in Groep B. Minpunt is echter dat de mannen van coach Rodwell Dhlakama minder dan 48 uur hebben om te wennen aan de omstandigheden in Sousse.

Voor Etoile du Sahel is het weerzien met Monomotapa dé manier om zich dubbel te revancheren. Vorig jaar werden de Tunesiërs door Dynamos uitgeschakeld voor de groepsfase van de Champions League. En eerder dit jaar werden zij door “Monoz” in Zimbabwe met 2-1 verslagen.

Op zaterdag 12 september is het dan zover. Helaas voor Monomotapa, de Zimbabwanen verliezen de wedstrijd vrij kansloos met 2-0. Het is over en sluiten voor de club uit Harare. Etoile du Sahel maakt met deze overwinning nog altijd kans op een plekje in de halve finales.

Debacle
Voor Monomotapa dreigt de Afrikaanse Champions League op een financieel debacle uit te draaien. Deelname aan de groepsfase levert de kampioen van Zimbabwe slechts 190.000 dollar op, omdat ze nu niet doordringen tot de halve finales, waar het échte geld wacht. Het is duidelijk niet voldoende om de hoge kosten van de vele reizen en accommodaties te dekken.

Voor de fans van Monomotapa is het leuk dat hun geliefde team de groepsfase van de prestigieuze Champions League wist te bereiken. Voor Zimbabwanen is het leuk dat er wéér een team uit eigen land meedeed in de Champions League. De vraag is of dat succes de huidige financiële schulden waard zijn geweest.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑