Organisatie cape

Published on oktober 2nd, 2009 | by arnold pannenborg

Zuid-Afrika: mooie stadions, prijzige hotels, rampzalig team

Vertegenwoordigers van FIFA en het Zuid-Afrikaanse organisatiecomité maakten een rondgang langs zes voetbalstadions. Alles loopt op rolletjes, zo concludeerden de experts.

Ditmaal geen kommer en kwel. Geen stakingen, geen bouwputten waar ooit stadions moeten verrijzen – niets van dat alles. ‘Dit was een zeer vruchtbare inspectie,’ aldus een delegatielid. ‘Daar waar we voorheen de muren en stoeltjes in ons hoofd moesten visualiseren, konden we er nu gewoon met gemak doorheen lopen.’

Voltooid
Voor het Nelson Mandela Bay Stadion, Moses Mabhida Stadion, Mbombela Stadion, Peter Mokaba Stadion en het Soccer City Stadion in Johannesburg geldt dat de bouwwerken nagenoeg voltooid zijn. Bijna alle zitplaatsen zijn geïnstalleerd en de gloednieuwe grasmatten schijnen er goed bij te liggen. De FIFA heeft er alle vertrouwen in dat de bouw van de meeste stadions nog voor het eind van dit jaar afgerond is.

Heerlijk nieuws dus voor de Zuid-Afrikanen – en dan uiteraard vooral voor het organisatiecomité onder leiding van Danny Jordaan. Ook mooi is dat er momenteel al 650.000 kaartjes voor het WK zijn verkocht.

Commissie
Voor de bezoekers (lees: de voetbalfans) is er helaas toch enigszins slecht nieuws. Enkele Britse media meldden onlangs dat Match Event Services, het bedrijf dat de FIFA grof geld heeft betaald om “diensten” tijdens het WK te mogen aanbieden, voor hotelboekingen een 30 procent commissie in rekening zal brengen.

Ergerlijker is dat het bedrijf in totaal zeker 55.000 hotelkamers “in beheer heeft”. Dat komt neer op 80 procent van hele hotelaanbod in Zuid-Afrika. Voor voetbalfans is de kans dus klein dat zij buiten Match Event Services om een hotel kunnen boeken. Voor de meesten zit er niets anders op dan de extra – en toch vrij overbodige – commissie te betalen.

De crux ligt ‘m in het feit dat het bedrijf de “rechten” van deze diensten van de FIFA heeft gekocht voor het aardige bedrag van 60 miljoen euro. Dat dat geld terugverdiend moet worden, is niet vreemd. Maar wél dat dat schijnbaar over de ruggen van de voetballiefhebbers zal gaan gebeuren. Een woordvoerder van het bedrijf zegt overigens dat zij slechts “break-even” spelen en dus naar eigen zeggen geen winst zullen maken.

150 procent
De Engelse krant The Mirror vroeg aan Match Event Services om de “nieuwe” prijzen van hotels in zes speelsteden vrij te geven. In Kaapstad hadden de hoteliers de prijzen van de kamers voor volgend jaar juni met maar liefst 150 procent verhoogd.

De Crown Lodge in Johannesburg – daar waar het immense Soccer City Stadion is gelegen – spant de kroon: hier zullen de prijzen ten tijde van het WK een slordige 442 procent hoger liggen dan normaal. Een kamer voor twee personen kost dan 174 euro in plaats van de gewoonlijke 32 euro.

Voetbal
Maar ja, het WK draait allemaal om één ding: voetbal. En in die hoek moeten we het écht slechte nieuws zoeken. Althans, voor de Zuid-Afrikanen zelf. Terwijl het gastland onlangs nog op een alleszins behoorlijke vierde plaats in de FIFA Confederations Cup eindigde, gaat het sindsdien niet al te best met het nationale elftal.

Bafana Bafana
Onder leiding van bondscoach Joel Santana verloren de Bafana Bafana drie vriendschappelijke wedstrijden op rij: van Spanje, Servië en Duitsland. De laatste oefenpot werd weliswaar gewonnen maar dát was tegen voetbaldwerg Madagascar. En de manier waarop de winst tot stand kwam, was ook niet bepaald om over naar huis te schrijven.

De bondscoach ligt dan ook zwaar onder vuur op het moment. Als hij zijn ploeg de komende vriendschappelijke wedstrijden tegen respectievelijk Noorwegen en IJsland niet aan de praat krijgt, is het waarschijnlijk over en sluiten voor de 60-jarige Braziliaan. Maar wat dan? Kan een nieuwe coach deze ploeg in acht maanden wél klaarstomen voor het WK?

Benni McCarthy
Een gastland dat er al na de groepsfase uit ligt, is rampzalig voor de populariteit van een WK. In Zuid-Afrika wordt de roep om de terugkeer van voetbalheld Benni McCarthy met de dag groter. Geeft Santana gehoor aan de “wil van het volk” of tovert hij toch nog enkele troeven uit zijn mouw?

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑